Život

Teplejšie, suchšie, mokrejšie: Klimatické zmeny sú realitou

"Klimatické zmeny menia prirodzený rytmus striedania ročných období a následkom týchto zmien sú prudké zvýšenie a intenzita niektorých konkrétnych meteorologických prejavov."

TASR, 28. marca 2016 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc
Svetová meteorologická organizácia (WMO) upozorňuje, že naša klíma sa práve mení. To už nie je len nejaký scenár, ale je to realita. Klimatické zmeny budú pokračovať v budúcich desaťročiach v súvislosti s tým, ako sa budú v atmosfére akumulovať plyny vyvolávajúce skleníkový efekt, konštatovala WMO na svojej webovej stránke v súvislosti so Svetovým meteorologickým dňom. Ten sa pripomína po Svetovom dni vody, ktorý je stanovený na 22. marca.

Svetová meteorologická organizácia sa v tomto roku tematicky zamerala na zmeny počasia. WMO ďalej uviedla, že minulé desaťročia boli zreteľne teplejšie ako predchádzajúce. Roky 2011-2015 predstavujú najteplejšie päťročné obdobie, aké sa kedy zaregistrovalo od začiatku vedenia moderných záznamov, teda od konca 19. storočia.

Ďalšie aspekty


Zvyšovanie teplôt však predstavuje len jeden z aspektov daného problému. Klimatické zmeny menia prirodzený rytmus striedania ročných období a následkom týchto zmien sú prudké zvýšenie a intenzita niektorých konkrétnych meteorologických prejavov, ako napríklad vlny horúčav, sucho alebo silné dažde. To, čoho sme v súčasnosti svedkami, je len predzvesť toho, čo v budúcnosti čaká - viac tepla, viac sucha a viac zrážok.

Ešte je však možné zmeniť chod udalostí, poukazuje WMO. V decembri 2015 vlády prakticky celého sveta schválili Parížsku dohodu, podľa ktorej sa majú výrazne znížiť emisie plynov vyvolávajúcich skleníkový efekt. V rámci tejto historickej dohody, pokračuje WMO, sa všetky krajiny zaviazali prijať ambiciózne opatrenia v spojitosti s ťaživou hrozbou, ktorú predstavujú klimatické zmeny.

Každoročná spomienka


Každý rok 23. marca Svetová meteorologická organizácia (WMO) a jej 191 členských štátov vrátane Slovenska slávi Svetový meteorologický deň na osobitnú tému. Tento deň je spomienkou na 23. marec 1950, keď vstúpil do platnosti Dohovor o Svetovej meteorologickej organizácii, na základe ktorého WMO vznikla. V roku 1951 sa WMO stala špecializovanou agentúrou OSN. WMO je nástupkyňou po Medzinárodnej meteorologickej organizácii (IMO), založenej v roku 1873.

Svetová meteorologická organizácia so sídlom v Ženeve predstavuje autoritu vo všetkom, čo sa týka stavu a pohybu v atmosfére, skúma jej interaktivity s oceánmi, študuje prejavy súvisiace s ovzduším, rovnako aj hydrológiu a súvisiace geofyzikálne javy. Zjednodušene povedané, zaujíma sa o všetko, čo súvisí s meteorológiou, klimatológiou, hydrológiou, ovzduším a jeho ochranou.

Počasie, ovzdušie a vodný kolobeh nepoznajú štátne hranice, preto je potrebná účinná medzinárodná spolupráca na zabezpečenie rozvoja meteorológie a operačnej hydrológie. Práve WMO poskytuje účinný rámec na medzinárodnú spoluprácu v daných oblastiach.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Highlighty týždňa: Grazie Bratislava, zaznelo z úst Erosa Ramazzottiho
Sto najšťastnejších krajín sveta: Slovensko sa dostalo do prvej 50-ky
Obyvatelia 34 krajín sveta trpia nedostatkom potravín, tvrdí OSN
Je jačmeň nové superjedlo?
Deťom po strate blízkeho človeka pomôže terapeutická rozprávková kniha

Komentáre