Život

Takmer rok vo vesmíre u astronauta zvýšil aktivitu imunitného systému

" Astronaut Scott Kelly strávil na prelome rokov 2015-16 na palube medzinárodnej vesmírnej stanice ISS 340 dní, čím utvoril nový americký rekord v dĺžke pobytu vo vesmíre."

TASR, 21. februára 2019 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Takmer ročný pobyt vo vesmíre spôsobil u amerického astronauta hyperaktivitu imunitného systému a zmenil prejavy niektorých génov v porovnaní s jeho identickým dvojčaťom, ktoré ostalo na zemi. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Astronaut Scott Kelly strávil na prelome rokov 2015-16 na palube medzinárodnej vesmírnej stanice ISS 340 dní, čím utvoril nový americký rekord v dĺžke pobytu vo vesmíre.

Scott sa počas misie podrobil štúdii ohľadom účinkov pobytu vo vesmíre na ľudské telo. Jeho výsledky porovnali s identickým dvojčaťom Markom, ktoré ostalo na zemi.

Časť génov prepojených s imunitným systémom sa stala hyperaktívnou, povedal Christopher Mason z Cornellovej univerzity, ktorý pomáhal s vedením štúdie. Mason spozoroval aj zmeny v hodnotách ďalších krvných ukazovateľov, ktoré majú vplyv na činnosť imunitného systému.

Aktivita génov sa podľa jeho slov prispôsobuje všetkým druhom stresových podnetov. "Môžeme pozorovať, ako sa telo adaptuje na zmeny v prostredí," povedal.

Vedci nevedia, či boli zmene pozitívne a negatívne. Výsledky štúdie však priniesli pre lekárov nové otázky v súvislosti s plánmi Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) poslať ľudí na Mars.

Komentáre