Život

Highlighty týždňa: Bratislavská čučoriedka a nový album S. Martausovej

"Zverejnili nominácie na Rádiohlavy 2018. Sima Martausová predstavila nový album. Cestovateľ Miroslav Zikmund oslávil významné jubileum. "

TASR/Webmagazin.sk, 18. februára 2019 14:30
Čestná rada v šestnástom ročníku Ceny Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka udelila ocenenie v kategórii Osobnosť spevákovi a skladateľovi Jankovi Lehotskému (vpravo), poprednej osobnosti slovenskej hudobnej scény. V kategórii Idea – Počin patrí ocenenie občianskemu združeniu Bratislavské rožky. Cenu si prevzal člen OZ Bratislavské rožky Arpád Korpás (vľavo). Foto: TASR/Miroslav Košírer
Bratislavskú čučoriedku si na Prešporskom bále v sobotu prevzal spevák a skladateľ Janko Lehotský. Čestná rada Ceny Júliusa Satinského ho v 16. ročníka ocenila v kategórii Osobnosť. "Od Jula Satinského je to tak typické a tak vymyslené. Túto cenu budem mať na krásnom mieste, budem si naňho vždy spomínať," uviedol pre TASR umelec.

V kategórii Idea – Počin patrí ocenenie občianskemu združeniu Bratislavské rožky za činnosť zameranú na zachovanie kultúrneho a historického dedičstva starej Bratislavy - Prešporka. Združenie prevádzkuje trojjazyčný internetový portál, internetovú databázu historických obrázkov Bratislavy pravidelne organizuje tematické vlastivedné prednášky a vychádzky po meste. Aktívne je aj v oblasti záchrany a zachovania spoločného dedičstva Bratislavčanov digitalizáciou dôležitých dokumentov, vytváraním databáz aj prípravou virtuálnych výstav.

Cenu si prevzal člen OZ Bratislavské rožky Arpád Korpás (vľavo). Foto: TASR/Miroslav Košírer


Nominácie na Rádiohlavy 2018


Verejnoprávne Rádio_FM spúšťa druhé kolo hlasovania v ankete Rádiohlavy 2018. Poslucháči budú môcť do 3. marca hlasovať v kategóriách Album roka, Skladba roka, Debut roka a Objav roka. Výsledky spoznáme 15. marca.

V hlavnej kategórii Album roka o cenu zabojujú Para, Katarzia, Ľudové mladistvá, Autumnist a projekt Leto s Monikou. Monika Midriaková z rozpadnutého projektu Monikino kino má šancu aj v kategórii Debut roka, podobne ako Ľudové mladistvá. S albumovými prvotinami fanúšikov slovenskej hudby zaujali aj The Youniverse, Skyva a Akustika.

Na snímke Katarína Máliková si preberá ocenenie počas 9. ročníka odovzdávania hudobných cien Radio_Head Awards 2016 v bratislavskej Starej tržnici v nedeľu 12. marca 2017. Foto: TASR/Jakub Kotian


Nová Martausová

Len tak sa stíšim je názov nového, v poradí piateho štúdiového albumu Simy Martausovej. Ponúka desať piesní, medzi nimi aj hit Nenahraditeľná.

"Obsahom tohto albumu sú prevažne akustické piesne, ktoré sú zhudobnením môjho prežívania, môjho života a vzťahov. V každej jednej piesni je kúsok mňa a veľmi sa teším, že vyšiel album, ktorý keď sa tvoril a nahrával, tak som bola pri každom jednom kroku. Sú na ňom dva bonusy. Modlitbu sme nahrávali s Dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu a pieseň Holubička v symfonickej podobe ako duet s Adamom Ďuricom," uviedla Sima.



100. narodeniny legendárneho cestovateľa

Český spisovateľ, publicista a fotograf Miroslav Zikmund sa vo štvrtok 14. februára dožil 100 rokov. Spolu s Jiřím Hanzelkom tvorili legendárnu cestovateľskú dvojicu.

V rodine vitálneho cestovateľa sa dlhovekosť dedí z generácie na generáciu. Samotný Zikmund má na dlhovekosť svoj vlastný recept: "Mozgové závity sa musia používať, aby nezhrdzaveli. Ten kto prestane čítať a zaujímať sa o svet, je v polovici cesty vytratiť sa zo života," dodal s úsmevom cestovateľ.
Miroslav Zikmund na archívnej snímke z roku 2015, kedy vznikla snímka Století Miroslava Zikmunda. Foto: TASR


OBRAZOM: Sedačkovou lanovkou z Kamzíka na Železnú studničku

Komentáre