Život

Chcete poznať tajomstvá olympijských športovcov?

"Olympionici podávajú špičkové výkony. Neprichádzajú však len s dlhoročným tréningom, ale aj so správnym jedálničkom a psychologickou motiváciou."

Zuzana Lobotková, 24. augusta 2016 13:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Rio nájdete takmer vo všetkých médiách. Olympijské hry sú v plnom prúde a my len uvažujeme: „Ako to tí športovci robia?“ Priznajme si to, olympionici sú v podstate ľudia s úžasnými schopnosťami, ale v skutočnosti existuje niekoľko základných tipov a trikov, ktoré im môžeme „ukradnúť“ a používať na zvýšenie svojej fyzickej zdatnosti.

Odhodlanie je všetko


Je to asi celkom očividné tajomstvo, ale to neznižuje jeho dôležitosť. Odhodlanie je jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k dosiahnutiu úspechu. Ide o vnútorný záväzok, že sa budete úlohe dostatočne venovať. Či už ide o výkony počas celého roka alebo len o jeden veľký pretek či súťaž, vyžaduje to veľa. Načasovanie, plánovanie, zameranie na výživu, psychológiu športu a telesné uvedomenie. Ide vlastne o motiváciu seba samého.

Ak je vaším cieľom schudnúť, alebo budovať svalovú hmotu alebo preplávať 50 dĺžok bazéna, alebo dokončiť maratón, aby bolo vidieť výsledky, budete musieť byť odhodlaný a robiť pre to všetko. Stanovenie cieľov je potrebné - a športové tajomstvom je, že by ste ich mali uchopiť a nikdy pustiť. Pomáha vám to zlepšovať sa. Po stanovení cieľov si treba sadnúť a upravovať tieto ciele a zistiť, či sú dosiahnuteľné a čo je pre to potrebné. Tréning, výživa, vybavenie alebo ďalšie faktory.

Prekonanie svetového rekordu môže byť pre bežného človeka trochu pritiahnuté za vlasy, no to neznamená, že si nemôžete nastaviť svoje vlastné osobné ciele, alebo si nájsť osobného trénera, aby vám ich pomohol nastaviť. A nebojte sa aj malých cieľov. Každý jednotlivec a každý cieľ si vyžaduje inú prácu - zlepšiť svoju vytrvalosť, zlepšiť svoju techniku, byť silnejší. Bude to trvať jeden mesiac alebo jeden rok? Ak je váš cieľ naozaj náročný, stanovte si aj malé ciele na ceste k nemu. Ich napĺňanie vás bude ďalej motivovať a viesť k splneniu veľkých cieľov.

Jedlo podľa cvičenia


Jedným zo spôsobov, ako môžete mať dojem, že trénujete ako športovec, je podriadiť stravu svojmu cvičeniu. Treba pochopiť, ktoré potraviny vám poskytnú počas jednotlivých cvikov výhody, takže môžete mať a používať jedlo k svojmu prospechu. Pokiaľ ide o rýchle a silné šport, budete sa chcieť cítiť skôr ľahko, takže žiadne ťažké jedlá.

Na druhú stranu, ak sa chystáte bežať maratón alebo robiť atletiku, mali by ste sa zaujímať o kvalitné, ľahko stráviteľné sacharidy, ktoré vám poskytnú dostatok živín na požadovaný výkon. Nájdete ich napríklad v rôznych kašiach (ovsená, ryžová, pohánková) alebo v bageloch. Tieto sacharidy by mali byť konzumované v prípravnej fáze, teda niekoľko dní, a potom dve alebo tri hodiny pred výkonom.

Aj keď nič nie je úplne mimo menu športovcov - a to aj nezdravé jedlo - je to o tom, rozumne sa rozhodovať. Zlá kvalita, spracované, nezdravé potraviny poškodia vašu schopnosť trénovať, takže je najlepšie ich vynechať, aspoň kým nedosiahnete svoj cieľ. Pri výbere nesprávneho jedla dostanete svoje telo do väčšieho stresu. Takže aj jedlo by ste mali vyberať s dôrazom na tréning. Nie sme síce olympionici, no rezeň či hranolky by ste mali držať mimo svoj tanier.

Pred a po


Počítanie kalórií a prísne jedálničky nie sú až tak náročné, ako sme si pôvodne mysleli. Je však dôležité vedieť, čo jesť a piť pred a po športovom výkone, aby bol čo najlepší. Najlepší čas na cvičenie (najmä ak chcete schudnúť) je v dopoludňajších hodinách, než ste skonzumovali akýkoľvek druh potravy. Akonáhle skonzumujete sacharidy alebo glukózu, telo ich radšej použije ako palivo. Takže, ak ste zjedli hromadu toastov a potom sa rozhodli cvičiť, namiesto spaľovania tukov vaše telo bude spaľovať sacharidy, pretože má v tomto bode k dispozícii viac sacharidov.

Takže, ak je chudnutie jeden z vašich stanovených cieľov, nezabudnite, že nemáte jesť pred dopoludňajším cvičením. Avšak, ak potrebujete energiu alebo zvýšenie výkonu, dajte si pred cvičením šťavu z červenej repy. A pokiaľ ide o stravovanie po cvičení, bielkoviny, sacharidy a hydratácia sú kľúčové. Po tréningu je telo v dobrom technickom stave, aby absorbovalo všetky živiny do svalov, takže určite si dajte bielkoviny. Po bicyklovaní alebo behu by ste telu mali dodať dobré sacharidy, po dvíhaní činiek zase bielkoviny.

Žiadne výhovorky


To neslávne „začnem zajtra“ a „nemám čas“. Výhovorky by sa pri ceste za vašimi cieľmi objavovať nemali. Najčastejšia výhovorka je nedostatok času, spolu s nedostatkom odhodlania, športovísk či vybavenia, monotónnosť cvičenia a nedostatok pestrosti pri aktivitách. Verte tomu alebo nie, profesionálni športovci sú ľudia tiež a poznajú zlyhanie, rovnako ako my. Ale snažia sa pocit zlyhania prekonať a bojovať ďalej.
Nechajte sa inšpirovať snahou a odhodlanosťou ísť si za svojim cieľom. A uvidíte, ako vás bude baviť dávať si nové výzvy, keď tie prvotné úspešne prekonáte.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Problém s alkoholom má na Slovensku čoraz viac žien
Ľaváci majú problémy hlavne v škole. Netreba sa však vzdávať
Môže akupunktúra odvrátiť demenciu?
Ako čistenie zubov môže zabrániť rakovine

Komentáre