Život

SVETOVÉ KURIOZITY: Neuveríte, čoho všetkého sú ľudia schopní

"Teraz.sk prináša prehľad kurióznych udalostí, ktoré sa udiali v treťom štvrťroku 2016."

TASR, 28. decembra 2016 14:00
Foto: TASR
TASR vydáva výberovú chronológiu kuriozít a zaujímavostí zo sveta v roku 2016. Toto sú kuriozity tretieho štvrťroku 2016.

JÚL



7. júla - Americká rhythm-and-bluesová speváčka Ciara (30), laureátka Grammy, a 27-ročný rozohrávač amerického futbalu pôsobiaci v tíme Seattle Seahawks Russell Wilson sa zosobášili.



8. júla - Maria Grazia Chiuriová (52) z Talianska sa ako prvá žena vôbec stala hlavnou návrhárkou prestížnej módnej značky Dior.

9. júla - Svetoznáma talianska herečka Sophia Lorenová sa stala čestnou občiankou mesta Neapol. "Sophia Lorenová je telo, srdce a hlava Neapola. Pre nás je to historický deň," povedal na slávnostnej ceremónii na nádvorí hradu Castel Nuovo neapolský starosta Luigi de Magistris.
Na snímke časopisy s titulkami o talianskej herečky Sophie Lorenovej sú vystavené počas výstavy o jej živote a práci. Foto: TASR/AP


12. júla - Rodina Davida Camerona opustila rezidenciu britského premiéra na Downing Street 10 v centre Londýna, kocúra Larryho tam nechali, aby privítal Cameronovu nástupkyňu Theresu Mayovú. Kocúr Larry, ktorého úrad vlády pozná ako "hlavného chytača myší", žije v rezidencii britského premiéra už vyše päť rokov a je podľa jeho oficiálneho životopisu prvým nositeľom uvedeného titulu.
Bristký expremiér David Cameron a jeho kocúr Larry. Foto: TASR/AP


18. júla - Celkovo 1,65 milióna Kč (vyše 61.000 eur) požadujú poisťovne od bývalého lektora policajnej akadémie v Prahe, ktorý pod vplyvom alkoholu narazil do 29 áut.

20. júla - Cestujúcich v prímestskom vlaku v Austrálii šokovalo, keď mladý muž vytiahol zo svojho ruksaku metrového pytóna, aby im vysvetlil, prečo sa mu batoh vrtí.

20. júla - Hráčov populárnej hry pre smartfóny Pokémon Go v Bosne varovali, aby sa vyhli oblastiam, kde sa ešte stále nachádzajú pozemné míny z vojny v 90. rokoch.
Muž z Bosny hrá Pokémon GO v blízkosti mínového poľa v mestečku Brčko, v utorok 19. júla 2016. Foto: TASR/AP


27. júla - Priemerne najvyšší muži sú v Holandsku, najvyššie ženy zasa v Lotyšsku. S týmito zisteniami prišli bádatelia z londýnskej Imperial College. Podľa britských vedcov priemerný Holanďan meria v súčasnosti 183 centimetrov a priemerná Lotyška 170 centimetrov.

28. júla - Nórsko hodlá darovať pohraničný vrch Halti, resp. jeho vrchol s nadmorskou výškou 1365 metrov, susednému Fínsku pri príležitosti budúcoročného 100. výročia fínskej nezávislosti.

31. júla - Američan Luke Aikins sa stal prvým človekom na svete, ktorý zoskočil z výšky 7620 metrov bez padáka a bezpečne pristál v sieti.


AUGUST



3. augusta - Horský vodca v Bolívii objavil počas túry ku kráteru sopky Maragua odtlačok chodidla dinosaura čeľade Abelisauridae. Odtlačok má dĺžku 1,2 metra. Argentínsky vedec Sebastian Apesteguia, ktorý nálezisko navštívil, vyhlásil, že ide o doteraz najväčší známy odtlačok chodidla mäsožravého dinosaura na svete.
Pri kráteri sopky Maragua objavili najväčší známy odtlačok chodidla mäsožravého dinosaura na svete. Foto: Reprofoto/Youtube.com


4. august - Kambodžské úrady slávny chrámový komplex Angkor Vat na severozápade Kambodže umožnia navštíviť len turistom vo vhodnom oblečení.

4. augusta - Voskovú figurínu bývalého britského premiéra Davida Camerona v Múzeu voskových figurín Madame Tussauds stiahli z expozície a uložili do depozitára.

5. augusta - Špeciálny röntgen odhalil pod maľbou francúzskeho impresionistického maliara Edgara Degasa s názvom Portrét ženy ďalšiu vrstvu s dosiaľ skrytým portrétom.

8. augusta - Britský celebritný kuchár Jamie Oliver oznámil narodenie svojho piateho dieťaťa - chlapca, ktorý podľa otcových slov váži toľko ako "16 balení masla".




9. augusta - Fenomenálny jamajský šprintér Usain Bolt vyhlásil, že by sa chcel po ukončení profesionálnej športovej kariéry vydať na hereckú dráhu. Svetového rekordéra na 100 i 200 m lákajú predovšetkým akčné filmy. "Vážne nad tým uvažujem," priznal Bolt v rozhovore pre Playboy.
Na snímke jamajský šprintér Usain Bolt oslavuje zlatú medailu v štafete na 4x100 m na OH v Riu de Janeiro 19. augusta 2016. Foto: TASR/AP


9. augusta – Brazílsky ženský ragbyový tím síce na OH 2016 prehral s Japonskom, hráčka Isadora Cerullová však mala v očiach slzy radosti. O ruku ju krátko po stretnutí požiadala jej dlhoročná priateľka Marjorie Enyaová. Áno povedala Cerullová za potlesku tribún.


13. augusta - Poľke Pauline Kacperskej, ktorá začala rodiť cestou do pôrodnice, podala pomocnú ruku vodička električky. Tá sa vynašla a použila na zaviazanie pupočnej šnúry dieťaťa drôtik z dáždnika.

16. augusta
- Čína ako prvá krajina na svete vypustila experimentálnu družicu, ktorá má pomocou kvantovej kryptografie zabezpečiť bezpečný prenos dát medzi na obežnou dráhou a zemským povrchom.

19. augusta - Rodine Ernesta Hemingwaya sa vrátili jelenie parohy, ktoré zo spisovateľovej rezidencie v meste Ketchum v americkom štáte Idaho pred viac ako polstoročím odcudzil novinár a spisovateľov vášnivý obdivovateľ Hunter S. Thompson.
V roku 1899 sa narodil americký spisovateľ a predstaviteľ stratenej generácie ERNEST HEMINGWAY, laureát Nobelovej ceny za literatúru (1954), ktorý sa preslávil dielami Starec a more, Zbohom zbraniam, Komu zvonia do hrobu a Fiesta. Zomrel - údajne na následky pokusu o samovraždu, rodina známeho spisovateľa však túto verziu poprela, podľa nej sa neúmyselne postrelil pri čistení zbrane - 2.7.1961. Foto: TASR/Ap


19. augusta - Holandský policajný pes vyňuchal veľkú sumu peňazí ukrytú v kufri auta údajného obchodníka s drogami. Amsterdamská polícia oznámila, že v rezervnej pneumatike našla vďaka výbornému čuchu psa 1,3 milióna eur.

24. augusta - Viacero turistov sa zranilo na severe Talianska, v idylickej lokalite Riviera del Brenta medzi Benátkami a Padovou, keď počas výletu loďou neregistrovali blížiaci sa nižší most a narazili do neho hlavami. Zranenia niektorých z nich boli vážne.

25. augusta - Astronómovia objavili potenciálne obývateľnú planétu obiehajúcu okolo hviezdy Proxima Centauri, ktorá je so vzdialenosťou 4,2 svetelného roka najbližším stelárnym susedom slnečnej sústavy.

25. augusta - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko pohostil amerického akčného hrdinu Stevena Seagala vo svojej vidieckej rezidencii úrodou mrkvy a melónov.


25. augusta - Dvojmetrová sumcovitá ryba zaútočila v jazere neďaleko bavorského mesta Kössnach na plavkyňu a pohrýzla ju do stehna. Žena po stretnutí s nezvyčajne veľkou rybou doplávala na breh, na pravom stehne jej však zostalo viditeľné uhryznutie a škrabance.

26. augusta - Tridsaťjedenročný Kyle Cook z americkej Floridy nevie, či sa má považovať za smoliara, alebo či mal - naopak - obrovské šťastie. Počas posledných štyroch rokov ho zasiahol blesk, uhryzol jedovatý pavúk a nedávno naňho na dvore vlastného domu v Lakelande zaútočil najjedovatejší had Severnej Ameriky, štrkáč diamantový. Kylov otec Mike Cook nazýva syna "stelesnením Murphyho zákona".

29. augusta - Pri kopaní tunela v rámci budovania novej linky moskovského metra objavili robotníci muníciu z čias druhej svetovej vojny.

31. augusta
- Indonézan Mbah Gotho tvrdí, že má 145 rokov a je najstarším človekom na svete, ale jeho vyhlásenie spochybňuje odborník na starnutie Robert Young z celosvetového združenia Gerontologická výskumná skupina (GRG). "Patrí to do rovnakej kategórie ako Bigfoot (Sasquatch), Yeti a Lochnesská príšera," povedal Young. "Nie je to uveriteľné."

SEPTEMBER



4. septembra - Pápež František vyhlásil za svätú Matku Terezu. Matka Tereza sa narodila v roku 1910 v albánskej rodine v dnešnom Macedónsku. V indickej Kalkate založila rehoľný rád Kongregácia misionárok lásky, starajúci sa o chudobných a umierajúcich. Za to jej v roku 1979 udelili Nobelovu cenu za mier.
Najznámejšia misionárka na svete. Foto: TASR/AP


5. septembra - Pandu veľkú, ktorá je jedným zo symbolov Číny, vyradili zo zoznamu ohrozených živočíšnych druhov - vďaka tomu, že sa jej populáciu darí úspešne rozširovať. Oznámil to Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN). Panda veľká (Ailuropoda melanoleuca) je aktuálne klasifikovaná ako "zraniteľný" druh.

7. septembra - Sedemdesiatročný muž obvinený z vykradnutia banky v Kansase vyšetrovateľom povedal, že dáva prednosť väzeniu pred životom s manželkou.

7. septembra - Slonica Shanthi vo washingtonskej Národnej zoo dostala kvôli artritíde topánky. Vedenie zoo 41-ročnej ázijskej slonici zabezpečilo na predné nohy pár topánok veľkosti približne 20.


8. septembra - Na svete existujú až štyri druhy žirafy, a nie iba jeden, ako sa dosiaľ tvrdilo. Vyplýva to z novej genetickej analýzy, ktorú vykonal medzinárodný tím vedcov. Výsledky publikovali v americkom žurnále Current Biology.

9. septembra
- Stovky osôb, ktoré 11. septembra 2001 zažili hrôzu v podobe teroristických útokov na budovy Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, pracujú teraz v obnovenom komplexe WTC ako dobrovoľní turistickí sprievodcovia.
Na kombosnímke hore pohľad na stúpajúci dym po páde dvojičiek 11. septembra 2001 v New Yorku a dole pohľad na jeden z rozostavaných mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC) 4. augusta 2011. Foto: TASR/AP


11. septembra - Nemecký výrobca stolných hier, spoločnosť Ravensburger si vyžiadala pomoc vyše 1000 milovníkov skladačiek, aby zložili najväčšiu skladačku sveta svojho druhu. Nebolo to jednoduché, pretože mala 40.320 dielov.

14. septembra - Skupinu ľadových medveďov, ktoré najmenej štyri dni obliehali ruskú meteorologickú stanicu v Arktíde, odohnal vrtuľník privážajúci zásoby. Polárna stanica sa nachádza na ostrove Trojnoj v Karskom mori, asi 150 kilometrov od severného pobrežia Sibíri. Medvede zabili jedného zo psov na stanici a rozbili okno na skladisku. Vedcom sa totiž minuli svetlice, ktoré by ich odplašili, a zvieratá ich uväznili vnútri stanice.
Na archívnej snímke z 1. septembra prechádza polárny medveď po odľahlom ostrovčeku Svalbardského súostrovia ležiaceho medzi severným cípom Nórska a Severným pólom. Foto: TASR/AP


18. septembra - Muža v americkom štáte Rhode Island, ktorému uviazla hlava medzi skalami, keď sa zohol, aby zdvihol mobilný telefón, zachránil až olivový olej. K nepríjemnej udalosti došlo v oblasti, kam sa chodí na ryby. Mužovi vypadol mobil a keď sa zohol, aby ho dvihol, uviazol medzi skalami až po hrudník. Požiarnici a policajti v Narragansette strávili väčšinu popoludnia snahami oslobodiť ho, kým príde príliv. Po približne dvoch hodinách sa im to podarilo pomocou olivového oleja.

20. septembra - Angelina Jolieová podala žiadosť o rozvod s manželom Bradom Pittom. Jedno z najslávnejších hollywoodskych manželstiev sa skončilo.


21. septembra - Múzeum voskových figurín Madame Tussaudovej v Londýne odsunulo figuríny Brada Pitta a Angeliny Jolieovej od seba a umiestnila ich v "úctivej vzdialenosti". Reagovalo na oznámenie Jolieovej právnika, že herečka a režisérka podala žiadosť o rozvod s Pittom.

22. septembra - Sedem vzácnych bielych mačkovitých šeliem - štyri levíčatá a tri tigríčatá - sa počas jedného týždňa narodilo v súkromnom poľskom safari parku neďaleko mesta Lodž.

24. septembra - Britský princ William a jeho rodina pricestovali na oficiálnu návštevu Kanady. Návštevu už absolvovali aj so svojimi dvoma deťmi - ročnou princeznou Charlotte, pre ktorú to bola vôbec prvá zahraničná cesta, a trojročným princom Georgeom.
Britský princ William a jeho manželka Kate so svojími deťmi, princom Georgeom a princeznou Charlotte vystupujú z lietadla po prílete na letisko v kanadskej Victorii 24. septembra 2016. Foto: TASR/AP



29. septembra
- Holandský prekladateľ a turistický sprievodca Abram Muller, autor knihy písanej v holandčine Masterclass Slowakije - netradičného sprievodcu po Slovensku -, hovoril na podujatí v centre Bruselu pred desiatkami Belgičanov o tom, prečo je dôležité a potrebné navštíviť Slovensko.

ODPORÚČAME AJ:
Facebook konečne ukázal, ako bude bojovať proti falošným správam
LIKE DŇA: Pomocou aplikácie našiel ľudí z fotografií
Geniálna stratégia alebo podvod? Po týchto hodinkách sa iba zaprášilo
Vyrobili robota ako z filmu Avatar, funguje priam neskutočne

Komentáre