Život

Sedem spôsobov, ako zostať kreatívny

"Kreativita je jedným z motorov ľudstva, ktoré nás ženú vpred. Niekedy aj na najtvorivejšieho človeka príde stav, keď má tvorivý útlm. Inšpirujte sa týmito radami a zostaňte produktívni. "

Webmagazin.sk, 28. februára 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR


Majte pri sebe zápisník


Robia to všetci - umelci, spisovatelia a aj speváci. Keď im niečo napadne, zapíšu si to. Keď stretnú niekoho zaujímavého alebo zažijú niečo, čo by chceli transformovať do svojich diel, zapíšu si to. Je jedno, či je to zošit alebo krásny kožený zápisník. Dôležité je zachytiť to, keď vás navštívi múza. Sedíte vo vlaku a ste účastníkom zaujímavého rozhovoru? Napíšte to do zápisníka a môžete to raz použiť vo svojej knihe.

Spolupracujte


Posledných pár rokov sa rôzni speváci spájajú do hudobných tandemov a produkujú krásne duetá. Je ťažké nájsť niekoho, s kým budete na rovnakej vlne. Ak máte vo svojom okolí niekoho, koho obdivujete, opýtajte sa ho, či by s vami nechcel kolaborovať. Vaše semienko spolupráce môže padnúť na úrodnú pôdu a tiež vám to môže otvoriť množstvo nových dverí.

Vypnite počítač


Áno, aj na sociálnych sieťach možno nájsť veľa inšpirácie, ale najlepším prameňom je vaša hlava. Nechajte počítač vypnutý, prestaňte hrať hry, zavrite oči a rozmýšľajte. Hlavou vám začnú prechádzať myšlienky, ktoré určite môžete priviesť na svet v podobe literárneho diela, peknej pesničky alebo obrazu, ktorý by vám mohol závidieť aj Picasso.

Počúvajte novú hudbu


Vystúpte zo svojej komfortnej hudobnej zóny a namiesto svojho obľúbeného interpreta si pustite niečo nové a svieže. Niečo, čo nepoznáte. Skúste si pustiť žáner, ktorý by ste si nikdy predtým nepustili. Iný rytmus vo vás môže vyvolať inšpiráciu. Veľa ľudí vraví, že chce napísať skvelú pesničku a nahrať krásnu pieseň. Nič pre to však nerobia. Hudbu musíte študovať, ak ju chcete tvoriť. Áno, existujú géniovia ako Paul McCartney, ktorý vraj nepozná hudobné noty, ale väčšina skvelých umelcov si to musela oddrieť.

Dovoľte si urobiť chybu


Nebuďte na seba taký prísny. To, že sa strávili dve hodiny písaním a je to úplný odpad, ešte nič neznamená. Čas ste využili efektívne a robili ste to, čo milujete. Nevadí, keď váš obraz vyzerá ako mozaika nejakého psychopata. Raz to možno niekto ocení. Nelámte si hlavu tým, že vám vaše vystúpenie nevyšlo a zlyhali ste. Neexistuje nič také ako zlyhanie. Je to iba ďalší krok k úspechu.

Obklopte sa kreatívnymi ľuďmi


S kým si, taký si – vo svete kreativity to platí dvojnásobne. Ak sú okolo vás ľudia, ktorí stále niečo tvoria, hľadajú a neuspokoja sa s predošlým úspechom, dá vám to veľa. Môžu vás inšpirovať a motivovať k tomu, aby ste sa zlepšovali. Nemusíte sa stretávať iba s intelektuálnymi dušami, no rozhovor o umení, tvorbe a sebazdokonaľovaní, vám dá viac, než pokec pri pive. No okrem pravidla „vrana k vrane sadá“, možno aplikovať aj to, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Pokojne vás môže v tej zadebnenej krčme osvietiť a dostanete brilantný nápad.

Cvičte


Talent je iba malá časť úspechu. Zvyšok je o tvrdom trénovaní a zlepšovaní sa. Umelci na sebe musia neustále pracovať. Ak chce niekto napísať román, musí si sadnúť na zadok a písať. Nečakať, kým príde múza. Sadnúť si, otvoriť Word a písať. Speváci sa nemôžu spoliehať na svoj rozsah, lebo ten sa vekom môže zmeniť. Musia spievať, spievať a ešte raz spievať. Keď chce niekto preraziť, musí zostať kreatívny, hoci to niekedy môže trvať aj niekoľko rokov.

ODPORÚČAME AJ:
Zabudnutí väzni inšpirovali Benensona k vzniku Amnesty International
Highlighty týždňa: Novinka od IMT Smile a zasnúbenie Lady Gaga
Podľa východných kalendárov prichádza Rok drevenej kozy
NETRADIČNÉ SLUŽBY: Neuveríte, za čo všetko sú ľudia ochotní platiť
Sedem druhov rodičov, ktorých každý nenávidí

Komentáre