Život

Santovku preslávila minerálna a termálna voda už pred stáročiami

"O vode zo Santovky sú zmienky už v diele Juraja Wernhera s názvom De Admirandis Hungariae Aqvis Hypomnemation, v preklade O podivuhodných vodách Uhorska, ktorá bola vydávaná v rokoch 1549 až 1746."

TASR, 2. septembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Minerálna, pramenitá i termálna voda preslávila obec Santovka v Levickom okrese už pred stáročiami. O vode zo Santovky sú zmienky už v diele Juraja Wernhera s názvom De Admirandis Hungariae Aqvis Hypomnemation, v preklade O podivuhodných vodách Uhorska, ktorá bola vydávaná v rokoch 1549 až 1746. Vo svojom diele Notitia Hungariae novae historici - geographica z roku 1742 ju spomína aj Matej Bel. Prvé plniarne minerálky tu boli zriadené v 19. storočí. Po roku 1910 už bola Santovka známa po celej Európe, o čom svedčí aj množstvo medailí získaných od 19. storočia na rôznych medzinárodných výstavách. Ocenená bola napríklad aj v roku 1885 na výstave v Budapešti.

Minerálna voda Santovka bola na Slovensku ešte pred niekoľkými desaťročiami synonymom slova minerálka. V časoch najväčšej slávy plniaceho závodu sa v ňom za rok vyprodukovalo 30 miliónov litrov tejto vody s unikátnym chemickým zložením. Po privatizácii v 90. rokoch minulého storočia jej podiel na trhu rapídne klesal, až sa napokon pred viac ako desiatimi rokmi celkom stratila z pultov obchodov. Dnes Santovku produkuje spoločnosť LI+, s.r.o., ktorá na trh dodáva prírodnú minerálnu Santovku a pramenitú vodu Santovskú. Obidve v podobe sýtenej, jemne sýtenej a nesýtenej. Okrem zásobovania viacerých veľkoskladov a predajní robí po celom Slovensku spoločnosť v Levickom okres dodávku aj priamo do domácností. "Našu minerálku okrem toho vyvážame aj do Česka a Švédska," hovorí Dorota Macáková so spoločnosti LI+.

Pramene minerálnej vody v Santovke sa vyskytujú na priečnom zlome zemskej kôry, ktorý vedie údolím potoka Búr. "Jej zloženie je špecifické tým, že obsahuje ideálne množstvo lítia, ktorého výskyt je v minerálnych vodách výnimočný," dodáva Macáková. Okrem toho sa vo vode nachádza aj zmes minerálov dôležitých pre ľudský organizmus, ako sú vápnik, horčík, sodík, hydrogénuhličitany, chloridy a sírany. Pitie minerálnej vody, hlavne pre jej ideálne množstvo lítia, podporuje duševné zdravie človeka vrátane rýchlej regenerácie organizmu pri vynakladaní fyzickej námahy.

Okrem minerálnej vody určenej na pitie je obec Santovka známa aj svojimi termálnymi prameňmi s liečivými účinkami predovšetkým na pohybové ústrojenstvo. Súkromná spoločnosť tu aj v súčasnosti prevádzkuje termálne kúpalisko a oddychovo-relaxačný areál. Jedinečnosť santovskej vody spočíva v jej zmiešanom chemickom type a takzvanom preplynení oxidom uhličitým, sírovodíkom a zvýšeným obsahom stopových prvkov a alkalických kovov. Zaujímavosťou tejto termálnej vody je aj jej biologická aktivita a prenikanie prírodných minerálnych látok pokožkou priamo do ľudského tela. Pomáha zmierňovať prejavy viacerých chorôb, predovšetkým pohybového aparátu, srdcovo-cievneho systému, reumatických ochorení a alergií. Odstraňuje tiež problémy pri nezápalových ochoreniach kĺbov a chrbtice, stavoch po zlomeninách, poruchách krvného tlaku, nervových chorobách, problémoch látkovej výmeny, ženských chorobách, kožných ochoreniach, reume a astme.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Liečivé pramene v Nimnici takmer zastavili výstavbu Nosickej priehrady
Medokýše na Štiavničkách a Rudlovej sú obľúbenými zdrojmi vody
Legendárny kozmonaut A. LEONOV: Vo vesmíre je neobyčajne ticho
Chcete poznať tajomstvá olympijských športovcov?

Komentáre