Život

Medokýše na Štiavničkách a Rudlovej sú obľúbenými zdrojmi vody

"V meste pod Urpínom je vybudovaná sieť pre dodávku kvalitnej pitnej vody a tieto voľne vyvierajúce pramene sa považujú za akúsi pridanú hodnotu v oblasti spotreby vody."

TASR, 24. augusta 2016 9:00
Pohľad na medokýš v obci Moštenica v okrese Banská Bystrica. V Moštenici 22. júla 2016. Foto: TASR/Branislav Račko
Rudlovský medokýš a aj Medokýš na Štiavničkách v Banskej Bystrici, ktoré miestni obľubujú a s bandaskami a fľašami často navštevujú, mesto priebežne monitoruje. Vlani ich dalo laboratórne preskúmať ako aj pramene a toky, ktoré ľudia takisto využívajú na pitie.

"Regionálny úrad verejného zdravotníctva odobral vzorky z prameňa na Iliašskej ceste pri dome č. 14, Rudlovského medokýša a Medokýša na Štiavničkách. Voda z nich je vhodná na pitie a ľudskú spotrebu. Neodporúča sa však ich nadmerné a dlhodobé užívanie, pretože ako minerálne pramene majú prirodzene a stabilne zvýšený obsah niektorých ukazovateľov, napríklad mangánu a železa," konštatovala pre TASR Zdenka Sekerešová, hovorkyňa banskobystrického primátora. Odber vody z minerálneho prameňa na Štiavničkách dokonca robili aj v apríli tohto roka.

Zdravotníci kontrolovali tiež vodu na Ulici Pod Dúbravou v Podlaviciach. "Tento prameň nie je možné využívať na pitné účely pre zvýšené hodnoty niektorých ukazovateľov," zdôraznila hovorkyňa.

"Začiatkom decembra 2014 bola odobratá vzorka aj z vodného zdroja nachádzajúceho sa v blízkosti Ulice Pod Turičkou. Výsledky potvrdili nezávadnosť vody, ktorá je vhodná pre ľudskú spotrebu, nie však pre tehotné ženy a na prípravu umelej výživy dojčiat," dodala.

V meste pod Urpínom je vybudovaná sieť pre dodávku kvalitnej pitnej vody a tieto voľne vyvierajúce pramene sa považujú za akúsi pridanú hodnotu v oblasti spotreby vody. V záujme magistrátu je ich naďalej sledovať a zachovať čo najlepší stav týchto vôd.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Samica grónskeho žraloka sa dožila rekordných 400 rokov
UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT: Na motorke po divokom západe cez púšť Mohave
Cestovateľ J. ZELIZŇÁK: Ak človek podľahne strachu, teroristi vyhrajú
Pltníctvo patrí na Slovensku medzi najstaršie ľudské činnosti

Komentáre