Život

Napriek snahám ochranárov je nosorožec stále kriticky ohrozeným druhom

"Na čiernom trhu je roh nosorožca dlhodobo drahší ako zlato. Súvisí to so zvyšujúcim sa dopytom bohatých Ázijčanov po tejto komodite, ako aj s intenzívnejším bojom proti pytliakom v Afrike. "

TASR, 20. marca 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Napriek všemožnému úsiliu bojovať proti pytliactvu zostáva nosorožec v Afrike kriticky ohrozeným živočíšnym druhom. Za minulý rok totiž pytliaci v Afrike zabili najmenej 1338 nosorožcov, čo je najvyšší počet za posledné roky. Informoval o tom Medzinárodný zväz pre ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN), podľa ktorého od roku 2008 pytliaci na africkom kontinente zastrelili najmenej 5940 nosorožcov.

Roh nosorožca sa využíva v tradičnom liečiteľstve pre údajne pozitívne účinky na potenciu a v boji s rakovinou.

Na čiernom trhu je roh nosorožca dlhodobo drahší ako zlato. Súvisí to so zvyšujúcim sa dopytom bohatých Ázijčanov po tejto komodite, ako aj s intenzívnejším bojom proti pytliakom v Afrike.

"Extenzívne pytliactvo kvôli ilegálnemu obchodovaniu s rohmi nosorožcov naďalej marí úspechy, ktoré boli v Afrike v tejto oblasti dosiahnuté za posledné dve desaťročia," uviedol Mike Knight, šéf skupiny pre problematiku afrických nosorožcov v rámci IUCN. Mal tým na mysli nedávno zverejnenú správu, ktorá konštatovala isté zlepšenie, najmä pokles prípadov pytliactva, v Keni a Južnej Afrike.

Nosorožcom hrozí vyhynutie aj z dôvodov, ktoré súvisia s rozširovaním ľudských sídiel a zanikaním biotopov. Okrem nosorožcov sa tým decimujú aj stavy ďalších veľkých cicavcov, ako sú slony a žirafy.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?
Vírus zika možno zastaví iba geneticky modifikovaný hmyz
Mykológovia označili vlaňajšiu hubársku sezónu za najhoršiu v histórii
Panoramatické a sférické fotky: Ako ich vyrobiť?

Komentáre