Život

Na hrade Krásna Hôrka pochovajú pozostatky grófky Andrássyovej

"Elizabeth Olgyay Andrássy sa narodila 23. decembra 1924 v rodine grófa Imre Andrássyho a švédskej grófky Stelly Kuylenstjerny. "

TASR, 19. augusta 2017 9:00
Hrad Krásna Hôrka, archívna snímka. Foto: TASR/Maroš Černý
V rímskokatolíckom kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava sa uskutoční pohreb grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.

"Múzeum Betliar spravujúce kaštieľ v Betliari a rodové sídlo Andrássyovcov - hrad Krásna Hôrka s hlbokým zármutkom prijalo správu, že dňa 24. januára 2017 v Springfielde (Oregon, USA) vo veku požehnaných 92 rokov zomrela Elizabeth Olgyay, grófka Andrássyová, z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky. O smrti svojej matky múzeum informovala Joy Olgyay. SNM - Múzeum Betliar považuje Elizabeth Olgyay Andrássy za svoju zosnulú," uviedla Krajčiová.

Na základe želania nebohej budú v nedeľu 20. augusta jej telesné pozostatky uložené na večný odpočinok v rodinnej hrobke na hrade Krásna Hôrka. "Verejná rozlúčka s Elizabeth sa bude konať v kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí od 9.30 h. Po rozlúčke odprevadíme v sprievode urnu s pozostatkami zosnulej k ceste vedúcej na Krásnu Hôrku. Počas sprievodu budú zvoniť všetky tri zvony hradu Krásna Hôrka, a teda aj malý grófsky, ktorý naposledy vyprevádzal na poslednej ceste Ilonu Andrássy v roku 1991. Ukladanie urny v hrobke na hrade sa bude konať s vylúčením verejnosti len v prítomnosti rodiny," doplnila Krajčiová.

Elizabeth Olgyay Andrássy sa narodila 23. decembra 1924 v rodine grófa Imre Andrássyho a švédskej grófky Stelly Kuylenstjerny. Detstvo prežila v kaštieľoch v Humennom, Veľatoch, Tiszadobe a v palácoch rodiny v Budapešti. "Zažila tie časy, o ktorých sa dnes dozvedáme len zo zažltnutých novín a starých fotografií. Po traumatickej druhej svetovej vojne musela Elizabetina rodina opustiť starý kontinent, útočisko našli v USA. V roku 1950 sa zosobášila s maďarským architektom Aladárom Olgyayom, s ktorým mali dve deti - Roya a Joy," priblížila Krajčiová.

Elizabeth bola aktívnou dobrovoľníčkou Červeného kríža a zapájala sa do pomoci obetiam hurikánov v krajine. Miesta svojej mladosti a hrad Krásna Hôrka navštívila naposledy v roku 2010.

"Prosíme verejnosť a predstaviteľov médií, aby rešpektovali smútok rodiny. Kondolencie a sústrastné telegramy môžete posielať na adresu SNM - Múzea v Betliari," dodala Krajčiová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Devínska Nová Ves
Leto je ideálne na grilovačku. Poznáte všetky zásady bezpečnosti?
Bulharsko svoj pôvab pre turistov nestráca
Málo známa jaskyňa Čertova pec je vzácnou archeologickou lokalitou

Komentáre