Život

Leto je ideálne na grilovačku. Poznáte všetky zásady bezpečnosti?

"Pri manipulácii s grilom treba dávať pozor, aby z neho neodletel žeravý uhlík. Mohol by spôsobiť požiar."

TASR, 14. augusta 2017 13:00
Ilustračné foto Foto: BBQ
Grilovanie je stále viac obľúbené aj medzi Slovákmi. Odborník však radí, skôr ako sa zapáli oheň, myslieť v prvom rade myslieť na bezpečnosť. "Gril musí byť vždy umiestnený tak, aby nespôsobil požiar. To znamená, dať ho na nejakú nehorľavú podložku a dostatočne ďaleko od ostatných horľavých predmetov," upozorňuje Ľubomír Thinschmidt, veliteľ hasičskej jednotky Falck Fire Services.

Pred grilovaním odporúča si preventívne pripraviť hasiace prostriedky. Na uhasenie plameňov priamo na grile stačí dostatočne veľká fľaša s vodou. Pre prípad väčšieho požiaru treba mať poruke hasiaci prístroj. Na hasenie v domácnostiach je najvhodnejší vodný alebo snehový. Na zapálenie uhlia sa majú používať len oficiálne schválené podpaľovače. "Nikdy nepoužívajte benzín ani iné horľaviny, ktoré na to nie sú určené," varuje Thinschmidt.

Pri manipulácii s grilom treba dávať pozor, aby z neho neodletel žeravý uhlík. Mohol by spôsobiť požiar. Preto je potrebné odstrániť všetko horľavé z dosahu. "Pri vzniku požiaru sa ho najskôr snažte uhasiť vlastnými silami a prostriedkami. Keď ste toho schopný. Ak vznikajúci požiar spozorujete včas, stačí zobrať fľašu s vodou a pomaly ho zaliať," vysvetlil veliteľ hasičskej jednotky.

Pri hasení radí dať si pozor, aby sa pod prudkým prúdom vody z hadice či hasiaceho prístroja gril neprevrátil. Od žeravých uhlíkov, ktoré by z neho vyleteli, by sa mohli chytiť ďalšie veci. Napríklad aj na susedovom balkóne či pozemku. Ak sa požiar nedarí uhasiť, treba odstrániť z jeho blízkosti horľavé veci, volať hasičov na čísle 150 a upovedomiť susedov.

Ak priamo na grile vzbĺkne zabudnutá handra, stačí ju opatrne zaliať vodou. Pri zatváracom grile stačí jednoducho zavrieť príklop. "Jedným zo spôsobov hasenia je totiž obmedzenie prístupu vzduchu,“ doplnil hasič. Ak je gril plynový, treba uzavrieť ventil na grile i na fľaši, aby nedochádzalo k jeho ďalšiemu uvoľňovaniu a horeniu.

Pri dlhotrvajúcom horúcom počasí narastá nebezpečenstvo vzniku požiaru v prírode. Hasiči tam preto varujú pred zakladaním ohňa, upozorňujú, že aj z malého ohňa môže vzniknúť rozsiahly požiar. Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru momentálne platí pre viacero okresov na Slovensku. Za porušenie zákazu možno právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osoby uložiť pokutu až do výšky 16.596 eur. V prípade fyzickej osoby to je maximálne 331 eur.

ODPORÚČAME AJ:
Chodíte na kúpalisko s kontaktnými šošovkami? Pozor, toto vám hrozí
V horúčavách pozor na jedlo. Je rajom pre baktérie, najmä salmonelózy
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Dámska jazda a Annabelle 2: Stvorenie zla

Komentáre