Život

Austrálski vedci zrejme našli loď kapitána Cooka

"Cook vyplával z anglického Plymouthu v auguste 1768; aktuálne si svet pripomína 250. výročie tejto udalosti. "

TASR, 22. septembra 2018 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Austrálski morskí archeológovia pri americkom pobreží zrejme lokalizovali zvyšky lode Endeavour britského objaviteľa Jamesa Cooka. Informovala o tom v stredu stanica Sky News. Slávny kapitán na tomto plavidle v roku 1770 podnikol objaviteľskú cestu do Austrálie a na Nový Zéland.

Loď neskôr použili britské námorné sily v americkej vojne za nezávislosť. V roku 1778 ju zámerne potopili pri meste Newport v štáte Rhode Island. Miesto, kde plavidlo spočíva, odvtedy láka bádateľov, ale identifikovať sa ho možno podarilo až tímu z Austrálskeho národného námorného múzea (ANMM).

"Prvotné indície sú také, že tím zúžil možnú lokalitu vraku Endeavouru na jediné miesto, čo je veľmi sľubné. Predtým, ako budeme môcť s určitosťou vyhlásiť, že sme objavili zvyšky lode Jamesa Cooka, však ešte bude treba vykonať množstvo detailnej práce, analýz a výskumu," vysvetlil riaditeľ ANMM Kevin Sumption.

Cook vyplával z anglického Plymouthu v auguste 1768; aktuálne si svet pripomína 250. výročie tejto udalosti. O dva roky neskôr, v apríli 1770, sa Endeavour stala prvou európskou loďou, ktorá dosiahla východné pobrežie Austrálie, keď Cook dorazil do oblasti, ktorá je teraz známa ako Botanický záliv v austrálskom štáte Nový Južný Wales.

Komentáre