Život

Prvú kráľovnú krásy zvolili pred 130 rokmi. Korene súťaží sú v antike

"Súťaže krásy nie sú výdobytkom novej doby. Čas si takto krátili už v antickom Grécku. "

TASR, 19. septembra 2018 8:00
Na snímke zľava 1. Vicemiss SR 2018 Radka Grendová z Revúcej, Miss SR 2018 Dominika Grecová z Humenného a 2. Vicemiss SR 2018 Jasmina Tatyová z Trnavy počas finálového večera v sobotu 28. apríla 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský
Kolískou moderných súťaží krásy sa pred 130 rokmi stali belgické kúpele Spa. Miestne noviny v tom čase ohlásili, že "najkrajšia dievčina na planéte" bude vybraná v podniku Concours de Beauté. Prvá súťaž krásy v histórii sa konala 19. septembra 1888.

Počiatky už v antike


Informácie o podobných súťažiach však pochádzajú z antiky. Napríklad v Tróji (na území dnešného Turecka) sa konali sprievody a súťaže krásy, ktoré boli formou zábavy pre verejnosť a porota pozostávala nielen zo sochárov, hercov a básnikov, ale aj filozofov, rečníkov alebo vojnových hrdinov. Podobné kratochvíle boli populárne aj na gréckom ostrove Lesbos. V starovekej Číne mali na výber krások špeciálne pravidlá, ktoré sa dochovali v starovekej poézii.

Veľká udalosť v Belgicku


V lete 1888 sa v tlači objavili správy o chystanej súťaži krásy. Dejiskom malo byť mesto Spa v Belgicku, nachádzajúce sa vo Valónskom regióne v provincii Lutyšsko.

Na snímke víťazka 17. ročníka súťaže krásy Miss Universe SR Denisa Vyšňovská. Foto: TASR - Martin Baumann


Podľa dostupných historických dokumentov sa práve na tomto mieste malo vyberať najkrajšie dievča sveta. Krásky, ktoré sa chceli zúčastniť, mali poslať svoj obrázok a krátko o sebe niečo napísať. Porota zložená zo samých mužov sa zaoberala viac ako 350 prihláškami, z nich vybrali 21 adeptiek na titul. Prvá moderná súťaž krásy bola veľmi decentná. Muži mali smokingy a ženy boli vo večerných róbach. Účastníčky súťaže bývali v odľahlom dome a na miesto súperenia ich doviezli v krytom koči. Porota posudzovala dievčatá pred platiacimi divákmi. Víťazkou sa stala kreolka Marthe Soucaret z Guadeloupe (zámorský región Francúzska v Karibiku). Získala titul najkrajšieho dievčaťa na planéte a 5000 belgických frankov. Bohužiaľ, takmer nič nie je známe o tom, čo sa s ňou stalo a ako ďalej sa uberal jej život.

Miss Severnej Dakoty Cara Mundová (uprostred vľavo) pózuje po zisku titulu Miss America v Atlantic City 10. septembra 2017. Foto: TASR/AP


V USA prvýkrát v kúpacom úbore

Myšlienka voľby kráľovnej krásy sa ľuďom zapáčila a onedlho sa so súťažami krásy akoby rozsypalo vrece.

Prvá nemecká súťaž krásy sa konala v roku 1909 v berlínskom kabarete Promenade, vyhrala ju 19-ročná Gertrude Dopieralski. Predavačka cigár z východného Pruska dostala 20 ríšskych mariek v zlate.

Prvú krásku USA spoznala verejnosť 8. septembra 1921, stala sa ňou 16-ročná Margaret Gorman. Po prvý raz v histórii modernej súťaže dievčenskej krásy sa dievčatá predviedli v kúpacom úbore, samozrejme s dnešnými promenádami v minimalistických plavkách sa to nedalo porovnať. Miss America mala ročný kontrakt na reklamu a nesmela sa objaviť na miestach, kde sa konzumoval alkohol. Také zvláštne pravidlá sprevádzali súťaž. Okrem toho bolo víťazstvo dotované štipendiom na univerzite.

Finalistky Miss Slovensko 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer


Dievča 67


V období druhej polovice 60. rokov 20. storočia, pod vplyvom celkového uvoľnenia politickej klímy, sa aj v bývalom Československu začali objavovať súťaže o najkrajšie dievča. V prvej z nich s názvom Dievča 67 zvíťazila vtedy 22-ročná Košičanka Alžbeta Štrkulová. Krásna Slovenka sa zúčastnila aj na súťaži o najkrajšiu ženu sveta Miss World, ktorá sa konala 16. novembra 1967 v Londýne (Spojené kráľovstvo) a obsadila piate miesto.

Zdroje: www.amug.org, http://english.pravda.ru, http://bashny.net

Komentáre