Život

J. JANČOVIČ: Je potrebné, aby sme veci vnímali v širších súvislostiach

"Dôležité je, aby sme sa vzdelávali a rozvíjali naše kritické myslenie."

TASR, 12. júna 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Za posledné dva roky sa na Slovensku výrazne polarizovala verejná mienka voči cudzincom. Juraj Jančovič, vedúci oddelenia Globálneho vzdelávania z občianskeho združenia Človek v ohrození, má na to jasný názor. "Napredovanie nie je možné bez zmeny a je iba na nás, aký postoj k zmene zaujmeme," hovorí. So svojimi kolegami sa snaží urobiť zo sveta lepšie miesto. V občianskom združení sa venujú humanitárnej pomoci, angažujú sa v oblasti ľudských práv a realizujú rôzne vzdelávacie aktivity.

Proti stereotypom sa snažili bojovať aj projektom Afrika bez mýtov. Vznikol na posilnenie dialógu medzi žiakmi na Slovensku a v Keni, aby sa deti z oboch krajín dozvedeli viac o svojich kultúrach. „Prostredníctvom skype rozhovorov sa naši dobrovoľníci a terénni pracovníci pracujúci v Afrike zhovárali so žiakmi základných a stredných škôl na Slovensku a približovali im kontext krajiny a regiónu, v ktorom pracujú. Upozorňovali na rôzne špecifiká, ale aj podobnosti so životom na Slovensku, a tým vyvracali mnohé stereotypy, ktoré o africkom kontinente kolujú – napríklad, že Afrika nemá históriu alebo, že všetci tam hovoria jedným jazykom,“ priblížil Jančovič. S projektom sa združenie vlani umiestnilo na prvom mieste Ceny Nadácie Orange, ktorá sa udeľuje mimovládnym organizáciám.

Vo vzdelávacích aktivitách vidí Jančovič veľký zmysel, pretože verí, že pozitívna zmena v krajinách Globálneho juhu úzko súvisí práve s nami, ľuďmi žijúcimi v krajinách Globálneho severu. "Je potrebné, aby sme veci vnímali v širších súvislostiach. Môžeme toho veľa zlepšiť aj bez toho, aby sme niekam cestovali a pomáhali. Náš každodenný život nám k tomu dáva veľa príležitostí. Hovorím napríklad o migračnej kríze. Dôležité je, aby sme sa vzdelávali a rozvíjali naše kritické myslenie. Bez toho, aby sme vyšli zo svojej komfortnej zóny, sa nemôžeme nič nové naučiť a nikam sa posunúť."

Občianske združenie kladie veľký dôraz na vzdelávacie aktivity na Slovensku, ktoré realizuje prostredníctvom rôznych prednášok, workshopov, seminárov či kampaní v uliciach. "Momentálne dokončujeme projekt venovaný téme integrácie cudzincov na Slovensku. V rámci projektu sme mali možnosť spoznať mnoho inšpiratívnych ľudí – cudzincov, ktorí žijú na Slovensku a robia z neho lepšie miesto pre život," priblížil Jančovič.

Záujemcovia sa môžu stať v združení dobrovoľníkmi. "Ľudia sa u nás môžu zamestnať alebo u nás absolvovať stáž, pri ktorej sa môžu veľa naučiť o našej práci. Môžu sa stať dobrovoľníkmi doma i v zahraničí," opisuje Jančovič možnosť zapojenia sa do aktivít organizácie. Momentálne plánuje viacero aktivít, ku ktorým im môže dopomôcť užšia spolupráca s mimovládnou organizáciou Člověk v tísni so sídlom v Prahe.

ODPORÚČAME TIEŽ:
FOTO: Deti v čínskej dedine lozia do školy po rebríku na strmom útese
Anketa Slovenka roka 2016 ocenila prácu a výsledky slovenských žien
PERRIN: Ľudstvo potrebuje aj nepredvídateľnosť živej prírody
Čo robiť, ak má vaše dieťa v mobile nevhodné veci?

Komentáre