Život

Čo robiť, ak má vaše dieťa v mobile nevhodné veci?

"Zverejňuje vaše dieťa na internete veci, ktoré by nemalo? Prinášame návod, ktorý môže pomôcť pri digitálnej výchove."

Tomáš Kušnír, 8. júna 2016 10:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Zahanbujúce správy, naveky zverejnené príspevky, zlodeji identity a úchylovia. Toto sú iba niektoré príklady nebezpečenstva v čase internetu. Sociálne médiá a internet môžu rodičom spôsobiť mnoho starostí. Ak máte pochybnosti o tom, čo vaša ratolesť robí online, podľa time.com by ste mali spomaliť a pokúsiť sa pochopiť kontext.

Vyhľadáva vaše dieťa na internete nevhodný obsah? Mesačný zákaz od online života jeho návyky nezmení, iba utlmí. Internet nikam neodíde, a preto je lepšie naučiť sa používať ho bezpečne. Kľúčovú úlohu v komunikácii zohráva spolupráca a kompromis.

Zverejňuje vaše dieťa na internete veci, ktoré by nemalo? Prinášame vám návod, ktorý môže pomôcť pri digitálnej výchove.

Upokojte sa a počúvajte


Neodsúďte svoje dieťa za to, že spravilo chybu. Pokúste sa o otvorený rozhovor o tom, čo ste našli. Nedomýšľajte si a skúste sa zamerať iba na konkrétny problém. Pomôcť by vám mohla aj empatia, snažte sa vžiť do svojho pätnásťročného ja.

Stanovte hranice


Nemajte pochybnosti, či ste dobrý rodič, len preto, že ste v domácnosti stanovili pravidlá a hranice. Tínedžeri ich niekedy potrebujú. Istý stupeň kontroly môžete nastoliť aj predtým, než sa stane nejaký problém. Obmedzený čas online alebo zákaz chatovania s anonymnými užívateľmi nie je nič nenormálne. Odstrihnúť vášho potomka od Facebooku avšak v konečnom dôsledku nemusí pomôcť. K pravidlám preto pristupujte s chladnou hlavou.

Digitálny sused


Ako udržať krok s digitálnym svetom mladých? Poproste svojho syna alebo dcéru, aby vás naučili pracovať s internetom. Takýmto spôsobom zistíte, ktoré stránky navštevujú a ako trávia čas online. Ak vás niektoré opisy nebudú zaujímať, prekonajte to a predídete digitálnym problémom.

Odborná pomoc


Prekročil problém s aktivitou na internete všetky hranice a neviete si dať rady? Vyhľadajte pomoc odborníka. Takéto terapie nemusia trvať dlho. Niektoré témy vám možno nie sú známe a nie je vám príjemné o nich hovoriť. Vtedy je tu odborník, ktorý má skúsenosti s podobnými prípadmi. Skúste vyhľadať jeho pomoc. Aspoň zatiaľ, kým nevznikne nejaká aplikácia, ktorá vyrieši problémy medzi rodičmi a deťmi.

ODPORÚČAME AJ:
Ideálny darček od zaneprázdnených synáčikov: 3D model samého seba
Microsoft zakáže všetky jednoduché heslá
O Európsku filmovú cenu 2016 zabojujú Eva Nová a Farby piesku
Máte v sebe fontánu mladosti?

Komentáre