Život

Highlighty týždňa: Najkrajšiu tortu Slovenska venovali Š. Nosáľovi

"Prinášame chutný výber zaujímavých udalostí z minulého týždňa."

TASR/Webmagazin.sk, 16. októbra 2017 16:00
Torta s názvom Symfónia - Poďakovanie umelcovi od súťažiacej Veroniky Jurkovičovej, študentky Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci, sa stala Absolútnym víťazom 8. ročníka súťaže Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov O najkrajšiu tortu Slovenska 12. októbra 2017 v Púchove. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Celoštátnu súťaž O najkrajšiu tortu Slovenska vyhrala Veronika Jurkovičová, tretiačka Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Čadci. Víťazná torta s hudobným motívom je podľa nej poctou nedávno zosnulému folkloristovi Štefanovi Nosáľovi.

„Torta je poctou Štefanovi Nosáľovi a vďaka za to, aké dedičstvo nám zanechal. Ja sa síce hudbe nevenujem, ale môj brat áno a to ma inšpirovalo. Trochu som sa bála do toho ísť, ale pomáhali mi majsterky odborného výcviku. Napokon sme to spoločne zvládli, príprava torty trvala tri dni,“ povedala pre TASR mladá cukrárka, ktorá na súťaži v púchovskom divadle triumfovala aj v minulom roku.



Košický zlatý poklad


Adrián Ondov s vlastnou skladbou Negatíva vyhral 33. ročník populárnej autorskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad. Gymnazista zo Spišskej Novej Vsi uspel pred odbornou porotou medzi finálovou dvanástkou. Svoju pieseň teraz môže nahrať v profesionálnom štúdiu RTVS. Zároveň si odnáša prémiu 1000 eur.

Druhé miesto získala skupina z Michaloviec Ladies & Genitals s piesňou Sladké časy mám pred sebou. Na treťom mieste skončila bratislavská skupina Catharsic so skladbou Miesto, kde spala láska autorov.



Úspešná Piussi


Cenu za najlepší slovenský dokument na festivale Jeden svet získala Zuzana Piussi za svoj najnovší počin Český Allah. Sleduje v ňom názory a konanie ľudí, ktorí sa v rokoch 2015 a 2016 rozhodli u našich západných susedov aktívne reagovať na vtedy kulminujúcu migráciu do krajín Európy.

"A hoci platí, že sa režisérka v dokumente zaoberá Českom, jej film je do istej miery aj zrkadlom nás samých. Porota pritom zvlášť ocenila predovšetkým prelínanie aktuálnej kultúrno-politickej témy paralelne s intímnym pohľadom na krízu vo vzťahu," uviedol Peter Ivanič z festivalu Jeden svet.



Elán v Trnave


Legendárna skupina Elán zabávala takmer dve hodiny svojich fanúšikov v trnavskej City Aréne. Známe hity, ktoré časom zľudoveli, si spievalo celé publikum. Usporiadatelia hlásili 17.850 divákov, čo je návštevnosť, ktorú závidia aj špičkové slovenské futbalové kluby.



Kirchner naživo


Po 20 rokoch pôsobenia na scéne vydáva uznávaná slovenská speváčka a skladateľka Jana Kirschner svoj prvý živý album. Nahrávka vo viac než dvoch hodinách hudby dokumentuje tri koncertné turné - Moruša: Biela/2013, Moruša: Čierna/2015 a Takmer Sólo Tour/2016, ktoré speváčka a skladateľka predstavila spolu s dvadsiatkou muzikantov slovenskému a českému publiku v období štyroch rokov.

Unikátna nahrávka s názvom Jana Kirschner Živá na etikete vydavateľstva Slnko Records vychádza 6. novembra.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Študent vymyslel aplikáciu, ktorá má odhaliť problémy s chrbticou
Elegantné sako a športový batoh? Skúste to radšej inak
Nový album Márie Čírovej stelesňuje jej zlom v umení i osobnom živote
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Humenné

Komentáre