Život

Highlighty týždňa: Krištáľové krídlo získal len 15-ročný Ondrej Vrábel

"Poznáme laureátov ceny Krištáľové krídlo 2016. Nová Miss Universe je z Francúzska. Katarzia naspievala pieseň k filmu Piata loď. Vstúpili sme do Roku Ohnivého kohúta. Začala folklórna šou Zem spieva."

TASR/Webmagazin.sk, 30. januára 2017 11:00
Na snímke ocenený v kategórii Filantropia Ondrej Vrábel, ktorý vytvára náučné vzdelávacie hry pre deti s mentálnym postihnutím. Foto: TASR/Andrej Galica
Historicky najmladší laureát ceny Krištáľové krídlo len 15-ročný Ondrej Vrábel si v nedeľu prevzal ocenenie v kategórii Filantropia na doskách Slovenského národného divadla. V roku 2016 sa podarilo jeho didaktické počítačové hry dostať k veľkému počtu mentálne postihnutých detí. Vďaka dostupnosti v piatich jazykoch sa používajú už aj v zahraničí.

Na jubilejnom 20. ročníku Krištáľového krídla udelili cenu celkovo dvanástim osobnostiam slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu. Medzi nimi boli aj básnik Daniel Hevier, herečka Zuzana Mauréry, onkológ Michal Mego, výtvarník Palo Macho aj vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci. Mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla, si prevzali Marián Varga a Andrej Glatz.

Na snímke ocenení zľava Daniel Hevier (Publicistika a literatúra), Štefan Máj (Hospodárstvo), Palo Macho (Výtvarné umenie), manažér Andrej Glatz, ktorý získal mimoriadne ocenenie, Ondrej Vrábel (Filantropia), Dalibor Karvay (Hudba), Zuzana Mauréry (Divadlo a audiovizuálne umenie), Ladislav a Peter Škantárovci (Šport), Igor Timko (Rock Pop Jazz) , synovec Mariána Vargu Jakub Kudláč prevzal mimoriadne ocenenie a Michal Mego (Medicína a veda).
Foto: TASR/Andrej Galica


Miss Universe z Francúzska


Titul Miss Universe 2016 získala 24-ročná Francúzka Iris Mittenaereová, študentka zubnej chirurgie pochádzajúca z mesta Lille. Druhá v súťaži krásy skončila 25-ročná Haiťanka Raquel Pélissierová. Na treťom mieste sa umiestnila 23-ročná Kolumbijčanka Andrea Tovarová.

Mittenaereová v priebehu slávnostného finále prestížnej súťaže krásy, ktoré sa konalo vo filipínskej metropole Manila, povedala, že by si priala, aby viac krajín otvorilo svoje hranice utečencom.

Dodala, že toto rozhodnutie je v kompetencii jednotlivých štátov, jej vlasť sa však podľa nej rozhodla dobre, keď utečencov prijala. "Otvorené hranice nám umožňujú viac cestovať a objavovať svet," povedala.

Titul Miss Universe 2016 získala 24-ročná Francúzka Iris Mittenaereová (uprostred) vo filipínskom meste Pasay 30. januára 2017. Druhá v súťaži krásy skončila 25-ročná Haiťanka Raquel Pélissierová (vpravo). Na treťom mieste sa umiestnila 23-ročná Kolumbijčanka Andrea Tovarová (vľavo). Foto: TASR/AP


Kde sa slzy berú


Titulnú pieseň k novému slovenského filmu Piata loď zložila, otextovala a naspievala Katarzia. Pre speváčku je to jej prvá filmová pieseň. Pesničku s vokálmi Juraja Benetina z kapely Korben Dallas nahrávali a mixovali v štúdiách v Prahe a Bratislave. Je tiež súčasťou trailera k novej snímke režisérky Ivety Grófovej, ktorej predchádzajúci dlhometrážny titul Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012. Piata loď bude mať svetovú premiéru na Berlinale (9.-19.2.), do slovenských kín príde 16. marca.



Rok Ohnivého Kohúta


Podľa čínskej astrológie sme vstúpili 28. januára do roku Ohnivého Kohúta. Po hektickom roku činorodej a roztopašnej Opice sa bude nasledujúcich 12 mesiacov niesť v znamení pracovného nasadenia, podnikania a finančných investícií. Kariérny rast však bude vyžadovať mimoriadne tvrdú prácu, poctivosť, precíznosť a trpezlivosť. Pod vládou ambiciózneho a egoistického Kohúta by sme mali obrátiť pozornosť sami na seba, na svoje záujmy, potreby, rozvoj a uplatnenie.

Na snímke majiteľ zoologickej záhrady vo filipínskom meste Malabon Manny Tangco predstavuje obrovského kohúta menom Mr. Universe z Francúzska a zakrského okrasného kohútika menom Small But Terrible z Malajzie na oslavu nového lunárneho roku v znamení červeného Ohnivého Kohúta Foto: TASR/AP


Folklór v televízii


Verejnoprávna RTVS spustila v sobotu folklórnu šou Zem spieva. V historicky prvej televíznej súťaži, ktorú pomenovali na počesť fotografa a režiséra, folkloristu a etnografa Karola Plicku, sa predstaví a bojovať o víťazstvo bude 63 účinkujúcich, amatérskych súborov a jednotlivcov. Spev, hudba a tanec budú na obrazovkách v hlavnom vysielacom čase 10 týždňov, v prvých kolách o postupujúcich rozhoduje odborná porota.

V šou súťažia aj tanečníci zo skupiny Kumšt. "Sme mladšie, menšie teleso. Práve cez túto šou sa spropagujú rôzne takéto menšie telesá z celého Slovenska, aby ľudia videli, že folklór nie je len Lúčnica a SĽUK, ale že tým žije naozaj celé Slovensko, žijú tým v dedinkách, mestách, všade," uviedla pre TASR Lucia Schmidtová.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Začínate s behom? Nechajte si poradiť od odborníka
Krv, víno, ustrice. Aj takto sa v minulosti bojovalo proti chrípke
Ako pôsobí kofeín na ľudí s poruchami pozornosti?
Poznáme názov ôsmej epizódy Hviezdnych vojen, rozprúdil diskusiu

Komentáre