Život

Highlighty týždňa: Smrť M. Kováča, Kristína v Top10 a premiéra Pirka

"Zomrel prvý slovenský prezident. Predstavili mrazivý film Pirko. Horehronie je stále populárnou skladbou. Ľubomír Feldek jubiluje."

TASR/Webmagazin.sk, 10. októbra 2016 9:00
Prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov. Na snímke v roku 2012 počas rozhovoru pre TASR. Foto: TASR/Michal Svítok
Zomrel prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky Michal Kováč. Navždy odišiel 5. októbra vo veku 86 rokov. Príčinou bolo zlyhanie srdca. "V našej pamäti zostane človekom, ktorý urobil na Slovensku veľa pre to, aby láska a pravda zvíťazili nad lžou a nenávisťou," povedal o ňom predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.

Štátny pohreb sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra. Verejnosť sa s ním môže rozlúčiť o deň skôr na Bratislavskom hrade. V tento deň bude zároveň od 8.00 do 17.00 h štátny smútok.
Prezident SR Michal Kováč sa pozdravuje s obyvateľmi počas slávnostnej rozlúčky na nádvorí Grassalkovičovho - Prezidenského paláca v Bratislave 2.marca 1998. Foto: TASR/Vladimir Benko


Premiéra drsného filmu Pirko


Nový film z česko-slovenskej produkcie zachytáva realitu odvrátenej strany života vo veľkomeste. Martina alias Shakira odchádza po dovŕšení 18 rokov z detského domova s pár peniazmi v obálke, amuletom od kamarátky na krku a hlavou plnou naivných predstáv. Vyráža do veľkého sveta, v prvom rade za Romanom do Prahy, láskou z "decáku". Ten ju zatiahne medzi bezdomovcov, zlodejov a kšeftárov a nakoniec predá pasákom. Martina sa však napriek všetkému nevzdáva a bojuje o svoje šťastie.

Tvorivá dvojica Lucia a Petr Klein Svobodovci pracovala na svojom scenáristickom a režisérskom debute päť rokov, inšpirovali sa skutočnými osudmi zneužívaných dievčat. "Uvedomujeme si, že téma, ktorej sme sa dotkli, je veľmi ťažká a závažná, a sme radi, že začala v spoločnosti rezonovať," uviedla na premiére Lucia Klein Svobodová. Hlavnú postavu stvárnila mladá slovenská herečka Dominika Zeleníková.

Lucia Klein Svobodová o problematike z filmu Pirko


Kristina v Top 10



Slovenská speváčka Kristína sa s piesňou Horehronie dostala do rebríčka najpočúvanejších skladieb Eurovízie. V mesačnej hitparáde sa umiestnila na štvrtom mieste vďaka počtu prehratí jej skladby na oficiálnom Youtube kanále Eurovision Song Contest. Horehronie je jedinou skladbou z aktuálnej Top10 zo staršieho ročníka súťaže, Kristína s ňou súťažila v roku 2010 v Osle. Jej umiestnenie prekvapilo aj tvorcov súťaže. "Horehronie v podaní Kristíny ukazuje, že sa nemusíte kvalifikovať do veľkého finále a skladba môže patriť medzi najobľúbenejšie videá z Eurovision Song Contest," napísali na eurovision.tv. Ostatné miesta zaplnili poslední finalisti.

V histórii tohto rebríčka je zatiaľ najúspešnejšia nemecká speváčka Lena, ktorá 29. mája 2010 so skladbou Satellite vyhrala finále v nórskom Osle, kde súťažila aj Kristína. Lena má viac ako 50 miliónov zhliadnutí.



Ľubomír Feldek jubiluje



Významný slovenský spisovateľ Ľubomír Feldek sa v nedeľu 9. októbra dožil 80 rokov. Umelec je považovaný za majstra rôznych literárnych žánrov. Patril k tzv. Trnavskej skupine, ktorá do vtedajšej schematickej poézie priniesla zmyslovú konkrétnosť, metaforu a experiment. Svieži vietor dostal aj do detskej literatúry, ocenený bol tiež za bohatú prekladateľskú činnosť.

Jeho pestrý život mapuje výstava Umenie neodísť, ktorú sprístupnili v priestoroch Literárneho múzea Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine. "Celá výstava je de facto v prvej osobe. Prerozpráva ju sám autor a je jednoducho koncipovaná ako veľmi osobný, ale zároveň aj udivujúci umelecký príbeh jednej výnimočnej a exkluzívnej osobnosti," uviedla Jarmila Kováčová zo SNK, ktorá je autorkou koncepcie výstavy.

Ľubomír Feldek o svojej tvorbe


ODPORÚČAME TIEŽ:
PRIESKUM: Slovákov trápi únava, vyše polovica má vyčerpaný organizmus
PRACHAŘ: Primitívna hudba, čo sa hrá v rádiách, je pre deti
Šéf úradu kominárov: Mladí dnes krútia i mojím gombíkom
Táto aplikácia zistí, čo všetko o vás Facebook vie

Komentáre