Technológie

Táto aplikácia zistí, čo všetko o vás Facebook vie

"Aj keď mu nepoviete veľa, vie o vás skoro všetko. Facebook je skvelý, ale mnohým vadí, že ukladá osobné údaje používateľov a využíva ich vo svoj prospech. "

Erik Stríž, 7. októbra 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bezpečnosť na internete je veľmi často preberaná téma. Viac, ako kedykoľvek predtým, je dnes potrebné správať sa na internete zodpovedne a dbať na vlastnú bezpečnosť. Vyplatí sa to najmä vtedy, ak používate internet banking, e-maily a všetky tie ďalšie možnosti, ktoré prináša moderná doba.

Facebook je práve také prostredie, ktoré pracuje s citlivými údajmi svojich používateľov. Väčšina ľudí, ktorí túto sociálnu sieť používanú denne, na nej majú uložené svoje fotky, komunikácie s priateľmi, niektorí dokonca aj údaje o kreditnej karte a iné veci, ktoré sú naozaj citlivé. Vedenie Facebooku preto kladie mimoriadny dôraz na bezpečnosť a vybavuje svoju webstránku takým zabezpečením, ktoré nedokáže prekonať ani najlepší tím hackerov - samozrejme, ak neuhádnu vaše prihlasovacie meno a heslo.

Na Facebooku platí, že používatelia sú tovar, ktorý sa predáva inzerentom. Ale znie to oveľa horšie, ako je to v realite. V skutočnosti je totiž predávaná skôr ich pozornosť, pretože práve tá je pre inzerenta cenná. Nepredávajú sa vaše osobné údaje.

Sociálna sieť ukladá údaje o svojich používateľoch aj vtedy, keď zdanlivo nie sú veľmi aktívni. Síce ich automaticky neoznačí na cudzích fotografiách a ani nesleduje to, koľko máte peňazí na účte, dokáže však v určitej miere monitorovať, na čo klikáte a zaraďovať vás do profilových skupín. Facebook dokáže odhadnúť, že keď často klikáte na články o vlakoch a železniciach, budete radšej vidieť reklamu na múzeum vlakovej dopravy, než na šampón na vlasy.

Keď dnes požiadate Facebook o poskytnutie všetkých údajov, ktoré o vás zhromaždil, musí vám ich poskytnúť. A vraj to robí pomerne bežne a ústretovo. Až vtedy máte príležitosť zistiť, čo všetko o vás Facebook vie a môže vás to prekvapiť.

Facebook na mobile (ilustračná fotografia) Foto: TASR

Ako nájsť údaje o vlastnej osobe

Existujú aj iné spôsoby, ako jednoducho a pohodlne zistiť, aké údaje o vás má sociálna sieť uložené na svojich serveroch. Ak ide o vaše osobné preferencie, ktoré majú vplyv na zobrazovanú reklamu, môžete si ich ručne upraviť alebo vymazať na adrese facebook.com/ads/preferences

Podrobnejší prehľad o tom, čo všetko ste robili na Facebooku, vrátane lajkovania príspevkov, posielania žiadostí o priateľstvo a komentovania, nájdete na adrese facebook.com/××××/allactivity. Za ×××× si doplňte URL podobu vášho profilu. Zistíte ho tak, že si v prehliadači otvoríte vlastný profil, nájdete ho v adrese webstránky. Napríklad, ak sa voláte Jožko Mrkvička, mal by mať tvar “jozko.mrkvicka”.

Zdroj: ProPublica (facebook.com)

Keby vám ani toto nestačilo a chceli by ste podrobnejší prehľad o tom, na základe akých preferencií vám Facebook zobrazuje reklamu, nainštalujte si aplikáciu od vývojárskeho tímu ProPublica. Aplikácia s názvom What Facebook Thinks You Like je rozšírením internetového prehliadača Chrome a dá sa stiahnuť zadarmo na Chrome Webstore.

Keď si ju nainštalujete, jej ikona sa zobrazí v hlavnom paneli prehliadača a kliknutím na ňu sa zobrazí počet okruhov, do ktorých vás Facebook zaradil. Vidíte aj konkrétne okruhy a máte možnosť každý z nich označiť, či s ním súhlasíte. Nanešťastie, toto vaše osobné hodnotenie nemá vplyv na Facebook, pretože ten vás už má zaradených. Máte však príležitosť poskytnúť vývojárom aplikácie cennú spätnú väzbu, ktorá bude napovedať o tom, či sú zaradenia systémom Facebooku relevantné.

Aplikáciu sme vyskúšali aj my a k žiadnu veľkému prekvapeniu neprišlo. Zaradenie do 174 skupín je prijateľné a pri ich prehliadaní viac-menej súhlasíme, že sme na podobné odkazy a reklamy v minulosti klikli. Väčšinou išlo o témy spojené s podnikaním, dizajnom, technológiami, autami a ďalšími témami, ktoré pomerne dobre vystihujú obsah na Webmagazin.sk.




ODPORÚČAME AJ:
Užívatelia internetu čelia mnohým rizikám, ochranu podceňujú
Prvý notebook so zabudovanou ochranou obrazu
Vznikajú desiatky nových sociálnych sietí, stavajú na anonymite
Facebook odstráni články s bombastickými a zavádzajúcimi titulkami
Užitočné funkcie pre prehliadač Chrome, ktoré vám zjednodušia život

Komentáre