Technológie

Prvý notebook so zabudovanou ochranou obrazu

"Hackerské hrozby sú čoraz vážnejšie, nie je sa preto čomu čudovať, že aj technologickí giganti zabezpečujú svoje notebooky už priamo od výroby. "

Erik Stríž, 3. septembra 2016 11:00
HP EliteBook 840 a 1040 so zabudovanou ochranou obrazu Sure View Foto: HP

Výkupné za dáta je výnosný biznis

Kybernetická bezpečnosť je vo svete počítačov téma číslo jeden. Nároky na zvyšovanie bezpečnosti rastú spoločne s nečakane výrazným rastom ohrození, ktoré prichádzajú nielen z internetu. Iba pred niekoľkými týždňami sme sa zúčastnili konferencie značky Trend Micro, ktorá sa špecializuje práve na kybernetickú bezpečnosť, kde sme sa dozvedeli skoro neuveriteľné fakty o ransomvéri. To je taký typ vírusu v počítači, tablete alebo v mobile, ktorý vám zašifruje osobné údaje a konkrétny hacker potom od vás žiada výkupné.

Ransomvér je vraj jeden veľký a výnosný biznis. Hackerov si dnes môžete doslovne prenajať na počet hodín alebo množstvo napadnutých počítačov. Prekvapivé je aj to, že hoci si zaplatíte prvotriedny softvér, nedokážete sa s absolútnou istotou vyhnúť tejto hrozbe. Práve preto sa veľké spoločnosti a organizácie spoliehajú na bezpečnostné firmy, ktoré vedia v prípade potreby promptne zasiahnuť aj na diaľku. Odborníci z Trend Micro, ale aj ďalších bezpečnostných firiem, ako napríklad Kaspersky, tvrdia, že práve hrozba ransomvéru je momentálne najpádnejším dôvodom zálohovať si dáta pravidelne a precízne.

Podľa najnovšej štúdie s názvom KSN Report: PC ransomware in 2014-2016 od Kaspersky Lab vraj počet útokov na firmy a aj obyčajných smrteľníkov neúmerne stúpa každým rokom. Výsledky štúdie poukázali na fakt, že len za posledných 12 mesiacov sa počet kybernetických útokov zvýšil až 5-násobne v porovnaní s rovnakým obdobím spred roka.

HP EliteBook 840 a 1040 so zabudovanou ochranou obrazu Sure View Foto: HP

Zámerné zhoršenie čitateľnosti displeja

Nie je to ale iba ransomvér, ktorý na diaľku zablokuje váš počítač a potom žiada peniaze za jeho odblokovanie. Problémom je už len obyčajné sledovanie monitora, čo experti na bezpečnosť v HP nazvali “vizuálny hacking”. Je to taký spôsob získavania citlivých informácií, pri ktorom sa doslovne a fyzicky sleduje obrazovka počítača. Dá sa to spraviť osobne, ale aj prostredníctvom kamier.

O tom, že vizuálny hacking nie je iba nafúknutá bublina, svedčí aj výskum inštitútu Ponemon pod názvom „Global Visal Hacking experiment". Jeho výsledky hovoria, že deväť z desiatich prípadov získania dát iba pomocou pozorovania obrazovky bolo úspešných so ziskom v priemere viac než štyroch informácií z každého pokusu.

Preto HP do svojho portfólia začlenilo nový notebook, ktorý má v displeji zabudovanú špeciálnu ochrannú vrstvu. Pri bežnom používaní je dokonale priehľadná a až po stlačení na to určeného tlačidla sa vrstva aktivuje a spraví monitor nesledovateľný prakticky z akéhokoľvek iného uhla, ako z toho priameho. Vraj až 95 percent pozorovacích uhlov bude na sledovanie obrazovky celkom nepoužiteľných. Tento optický filter dodala značka 3M, ktorú poznáme ako výrobcu rôznych pások, fólií a podobného tovaru. Technológia sa volá HP Sure View a použije sa v notebookoch EliteBook 840 a EliteBook 1040 s Full HD displejom.

Zdroje: tlačové správy spoločností Kaspersky, Trend Micro a HP

ODPORÚČAME AJ:
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Potreba pripojiť sa na internet kdekoľvek prináša riziká
Vznikajú desiatky nových sociálnych sietí, stavajú na anonymite
Vedci chcú virtuálnou realitou učiť ľudí empatii
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Facebook odstráni články s bombastickými a zavádzajúcimi titulkami
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to

Komentáre