Technológie

Potreba pripojiť sa na internet kdekoľvek prináša riziká

"Mnohí ľudia radšej použijú dostupnú WiFi, ako by riskovali roamingové ceny za prenesené dáta, a to aj napriek tomu, že sami seba vystavujú riziku."

TASR, 18. júla 2016 12:00
Foto: Tablet.TV
Potreba mnohých ľudí pripojiť sa na internet akonáhle docestujú do zahraničnej destinácie cez nezabezpečenú WiFi znamená, že riskujú zneužitie svojich osobných dát. Výsledky prieskumu spoločnosti Kaspersky Lab, do ktorého sa zapojilo 11.850 ľudí z Európy, Ruska, Latinskej Ameriky, USA a Ázie a Tichomoria, poukazujú na to, že kyberkriminalita sa používateľom nevyhýba ani na cestách.

Čoraz viac cestovných informácií od máp a potvrdení hotelových rezervácií až po informácie o check-ine plánovaného letu, či o palubnom lístku je totiž uložených online a medzinárodní cestovatelia nemajú inú možnosť než pripojiť sa na internet hneď po prílete. Mnohí radšej použijú dostupnú WiFi, ako by riskovali roamingové ceny za prenesené dáta, a to aj napriek tomu, že sami seba vystavujú riziku.

V prípade európskych cestovateľov, v momente, keď opúšťajú letisko, je až 40 % z nich online, a to najmä z dôvodu, aby dali svojej rodine a blízkym vedieť, že bezpečne pristáli (67 %). Vyše tretina (35 %) využíva pripojenie na internet, aby si mohla stiahnuť cestovné informácie. Čoraz častejšie sa ľudia ihneď pripájajú na internet aj z pracovných dôvodov (27 %), prípadne ich zaujímajú novinky na sociálnych sieťach (29 %). Jeden z troch používateľov dokonca vníma pripojenie sa online, akonáhle je to možné, ako inštinktívnu potrebu.

"Naše správanie vychádza najmä z faktu, že keď sme doma, tak sme automaticky pripojení na internet a pri cestovaní do zahraničia sa tak ani nezamýšľame nad tým, kde a ako sa na internet pripájame, či kto by nás mohol 'sledovať'. Takmer tri štvrtiny (74 %) európskych cestovateľov sa na internet pripája cez nezabezpečené WiFi siete, ktoré sú voľne dostupné na verejných miestach, akými sú letiská, hotely, kaviarne či reštaurácie," tvrdia IT odborníci Kaspersky Lab.

Podľa nich je mimo domova a dôveryhodných sietí práve náš nedostatok pozornosti venovaný ochrane a zabezpečeniu sietí, ktorý stále nahráva kyberkriminálnikom. Takmer jeden z piatich európskych cestovateľov sa stal obeťou kyberzločinu.

ODPORÚČAME AJ:
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Umelá inteligencia rieši problémy ľudí už dnes. Aj tie s pokutami
Skryté funkcie Facebooku sú o reklame, smrti a obrátených textoch

Komentáre