Technológie

Umelá inteligencia rieši problémy ľudí už dnes. Aj tie s pokutami

"V Británii a USA funguje služba virtuálneho právnika, ktorá klientom zachránila viac ako 4 milióny eur, ktoré by zaplatili na pokutách za parkovanie. "

Erik Stríž, 4. júla 2016 9:00
Umelá inteligencia rieši problémy ľudí ako virtuálny právnik Foto: Pixabay
Je to technológia nazvaná chatbot a služba si hovorí jednoducho Do not pay. V preklade to znamená Neplaťte a jej cieľom je skutočne zachrániť svojich používateľov od platenia pokút za parkovanie, dokonca rieši aj komplikovanejšie problémy.

“Prvý robotický právnik na svete”, tak sa predstavuje služba Do not pay, keď sa prihlásite na jej stránky. Je to v podstate umelá inteligencia bežiaca na serveroch, s ktorou môžete komunikovať o právnych problémoch. Ak vám letecká spoločnosť zrušila let a vy ste tak nestihli dôležité stretnutie, dostali ste neprávom pokutu za parkovanie alebo nemáte na jej úhradu peniaze, stačí sa spýtať tohto chatbota. Chatbot je v podstate systém, ktorý dokáže komunikovať vo vetách a rozumie otázkam, na ktoré chcete od neho získať odpovede.

Chatbot je vybavený databázou pravidiel, podmienok, výnimiek a dokáže rozoznávať obsah a kontext zákonov, ktoré má uložené v pamäti. Vďaka tomu je schopný nielen vybrať práve potrebný zákon, ale aj ho správne interpretovať, aby mu rozumel bežný človek.

Ak ste napríklad dostali pokutu za parkovanie, ale ste si takmer istý, že ste svoje auto zaparkovali správne, môžete absolvovať niekoľko otázok a odpovedí, ktoré by vám mohli pomôcť v obhajovaní sa. Začína to jednoduchými otázkami typu “Boli na mieste umiestnené parkovacie značky” a hoci by sa zdalo, že je to až priveľmi jednoduché, v skutočnosti má význam pýtať sa práve takto.

Umelá inteligencia Donotpay.co.uk rieši problémy ľudí ako virtuálny právnik Foto: Donotpay.co.uk

Z celkového počtu 250-tisíc prípadov sa umelej inteligencii podarilo pozitívne vyriešiť až 160-tisíc z nich. Išlo o prípady predovšetkým s pokutami za parkovanie a celkovo sa podarilo tomuto virtuálnemu právnikovi ušetriť klientom až štyri milióny amerických dolárov. To všetko za iba 21 mesiacov, teda menej ako dva roky.

Zaujímavosťou je, že virtuálneho právnika Do not pay navrhol a kompletne vytvoril iba 19-ročný programátor menom Joshua Browder. Už v tomto veku sa môže pochváliť výnimočnou referenciou, vďaka ktorej sa o neho budú biť technologické firmy z celého sveta. Samozrejme, príjem má aj z virtuálneho právnika, pretože jeho služby nie sú celkom bezplatné. Pre jeho využitie je potrebné najprv sa zaregistrovať.

Služba Do not pay je zdanlivo jednoduchá, ale mimoriadne praktická a v skutočnosti je iba prejavom najmodernejšej technológie, akú kedy ľudstvo stvorilo. Umelá inteligencia je veľká vec, ktorá môže ľuďom pomáhať naprieč všetkými druhmi povolaní a potrieb. Nenahradí človeka, ale vo veľkej miere ho môže doplniť alebo mu vhodne asistovať.


Zdroje: donotpay.co.uk, This chatbot is responsible for more than 160,000 dismissed parking tickets


ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre