Život

Kúpalisko v Gabčíkove je už minulosťou, termálna voda tečie do potoka

"Viacerí vlastníci rodinných bazénov tento prírodný poklad využívajú pre vlastné potreby. Tvrdia, že voda z prameňa má dobré účinky."

TASR, 26. augusta 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Termálne kúpalisko chátra v Gabčíkove už desiatky rokov. V súčasnosti vzácna voda vyteká do Čiližského potoka. Viacerí vlastníci rodinných bazénov tento prírodný poklad využívajú pre vlastné potreby. Tvrdia, že voda z prameňa má dobré účinky.

„Keď som nastúpil do funkcie starostu v roku 1993, termálne kúpalisko už nebolo vo vlastníctve obce. Bolo v zdevastovanom stave, ale napriek tomu sme urobili všetko preto, aby kúpalisko fungovalo,“ konštatoval primátor mesta Iván Fenes s tým, že v tom čase majiteľom objektu bola spoločnosť Drukos so sídlom v Banskej Bystrici. „Spoločne zrekonštruovali celý areál, pomohli nám aj iné organizácie ako napríklad Vodohospodárska výstavba, š. p., aj Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., a kúpalisko sme tri roky prevádzkovali,“ pokračoval primátor mesta.

Podľa jeho ďalších slov vtedajší zástupca starostu Ferenc Heizer bol riaditeľom technických služieb a vedel zabezpečiť fungovanie termálneho kúpaliska. Išlo o sezónne, letné kúpalisko a bolo stratové. „V tom čase sme ročne z obecných peňazí prispievali 500.000 slovenskými korunami na prevádzku. Treba vyzdvihnúť, že tieto peniaze nám Drukos aj uhradil,“ podčiarkol Fenes. Dodal, že po likvidácii firmy Drukos kúpalisko malo niekoľko majiteľov, ktorí neprejavili záujem a neurobili nič na obnovenie prevádzky.

Fenes tvrdí, že terajšieho vlastníka poznajú len z údajov zverejnených na internete. „Chcem sa obrátiť na neho s prosbou, aby podnikol kroky, ktoré zabezpečia bezpečnosť obyvateľov. Kúpalisko totiž nie je oplotené, hrozí, že môže dôjsť aj k zraneniam,“ zdôraznil. Pripomenul, že objekt sa nachádza na okraji historického parku. Geotermálny vrt je od kúpaliska 500 metrov a pri kúpalisku nie sú vybudované inžinierske siete. Podotkol, že by bolo treba zmeniť celú koncepciu a len celoročná prevádzka môže byť finančne prospešná. „My urobíme všetko preto, aby sme kúpalisko dostali späť a občania, návštevníci boli spokojní."

ODPORÚČAME TIEŽ:
Liečivé pramene v Nimnici takmer zastavili výstavbu Nosickej priehrady
Medokýše na Štiavničkách a Rudlovej sú obľúbenými zdrojmi vody
Legendárny kozmonaut A. LEONOV: Vo vesmíre je neobyčajne ticho
Chcete poznať tajomstvá olympijských športovcov?

Komentáre