Život

Desať dôvodov, prečo dopriať svojmu dieťaťu súrodenca

"Brat alebo sestra je ten najlepší darček pre vaše dieťa."

Zuzana Onufer, 15. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer
Máte jedno dieťa, ktoré už ako tak zvládate a uvažujete o ďalšom? Určite vám pribudne oveľa viac povinností a budete musieť vyriešiť množstvo súrodeneckých hádok. Zároveň však budete svedkami toho, ako sa pekne spolu hrajú, alebo ako sa láskyplne objímajú. Stále nie ste presvedčení? Tu je 10 dôvodov, prečo by ste mali dať svojmu dieťaťu mladšieho súrodenca.

1. Naučí sa obetavosti


Keď sa vaše dieťa narodilo, uvedomili ste si, že je pre vás ten najcennejší poklad a urobili by ste čokoľvek preto, aby ste ho ochránili. Vaše dieťa zažije podobný pocit, keď prvýkrát uvidí svojho súrodenca.

2. Všetko sa delí dvoma


Keď do domu pribudne ďalší nezbedník, vaše dieťa sa postupne učí, že o hračky alebo čokoládu sa musí podeliť. Je to dôležitá zručnosť pre život a príde vhod už keď začne chodiť do škôlky.

3. Naučí sa riešiť problémy


Súrodenci často medzi sebou bojujú a hádajú sa. Aj keď ten krik z detskej izby budete nenávidieť, je to vhodná príležitosť ako deti naučiť zmyslu pre spravodlivosť, hľadanie kompromisov a riešenie problémových situácií.

4. Tímová práca je pre oboch prospešná


Keď sú dve, nielenže sa vedia spolu zahrať, ale naučia sa tímovej práci, ktorú využívajú napríklad pri domácich povinnostiach. Uvedomia si, že to ide ľahšie a rýchlejšie ak si napríklad upracú hračky spoločne, než keby to robili sami.

5. Parťák je vždy po ruke


Nie je potrebné zariaďovať termíny stretnutia s kamarátmi, keď máte najlepšieho priateľa vo vedľajšej izbe.

6. Jeden sa učí a druhý vyučuje


Či už je to zvládnutie počítania alebo techniky kopania do lopty, existuje množstvo vecí, ktoré sa mladšie dieťa bude učiť od toho staršieho. Naopak starší súrodenec sa zdokonalí vo verbálnych zručnostiach a naučí sa trpezlivosti pri odovzdávaní skúseností mladšiemu bračekovi alebo sestričke.

7. Vždy sa majú komu vyrozprávať


Od určitého veku sa už deti nezverujú so svojimi problémami rodičom. Ak však majú súrodenca, tak potom je tu vždy niekto, na koho sa môžu s dôverou obrátiť a požiadať ho o radu.

8. Majú niekoho, kto s nimi oslavuje, keď veci idú skvele...


Či už sú to narodeniny, prvé lásky či športové úspechy. Súrodenci spolu prežívajú svoje najdôležitejšie okamihy života.

9. A majú sa o koho oprieť v ťažkých chvíľach


Rozbité koleno, zlá známka alebo zlomené srdce. Bez ohľadu na druh problému, súrodenci medzi sebou súcitia a vedia si navzájom pomôcť.

10. Je tu niekto, s kým zostarnú


Priatelia prichádzajú a odchádzajú, ale rodina je tu stále. Mať súrodenca zabezpečí, že vaše dieťa bude mať najbližšiu pokrvnú rodinu aj vtedy, keď vás už tu nebude.

Zdroj: popsugar.com

ODPORÚČAME AJ:
Deti, ktoré vedia dobre klamať, sú inteligentnejšie
Chráňte svoje deti: Ich pokožka sa slnku sama bráni iba päť minút
Čím je žena inteligentnejšia, tým menej túži po deťoch

Komentáre