Život

Ako sa zrodila civilizácia v Peru: Aj požiar môže začať vojnu

"Panva jazera Tititaca v južnom Peru bola v 1. tis. pred n.l. miestom rozkvetu viacerých zložitých raných spoločností."

TASR, 23. septembra 2013 12:00
Peru. Foto: TASR/AP Photo
Nové poznatky od peruánskych brehov jazera Tititaca ukázali, že k vzniku prvého štátneho útvaru a skutočnej civilizácie v tejto oblasti viedla vojna. Tak ako v Strednej Amerike či Mezopotámii.

V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences to on-line konštatovali archeológ Charles Stanish a doktorandka antropológie Abigail Levineová z University of California – Los Angeles (USA).

Panva jazera Tititaca v južnom Peru bola v 1. tis. pred n.l. miestom rozkvetu viacerých zložitých raných spoločností.

Na začiatku boli dva štáty


Bádateľská dvojica sa zamerala na vývoj dvoch väčších štátov, ktoré v tejto oblasti dominovali: Taraco sa rozkladal pozdĺž rieky Rámis a Pucará v pampách.

Tento výskum je súčasťou rozsiahlejšieho celosvetového porovnávania, ktorého cieľom je zadefinovať faktory vedúce ku vzniku prvých spoločností s verejnými budovami, široko vyznávanými náboženstvami a regionálnymi politickými systémami.

Žena pri brehu jazera Titicaca. Foto: TASR/AP Photo
To všetko sa spája s prvými štátmi, respektíve civilizáciami. "Vojna, regionálny obchod a pracovná špecializácia ľudí, to sú tri faktory, ktoré sa neustále vynárajú ako predchodcovia civilizácie," pripomenul Stanish.

Vojnu začali rozsiahle požiare


Vykopávky v Taracu odhalili stopy mohutných požiarov, ktoré niekedy v 1. stor. pred n.l. zničili väčšinu stavieb v tomto štáte. Poľnohospodárstvo, keramika a spracovávanie obsidiánu po požiaroch zďaleka nedosahovalo úroveň pred požiarmi.

Veľký rozsah ničenia a chýbajúce príznaky systematickej rekonštrukcie viedli bádateľov k záveru, že požiare vypukli počas vojnového konfliktu.

Kamenné sochy a maľby na keramike a textíliách ukazujú, že Taraco, ktoré malo napokon okolo 5000 obyvateľov, bolo niekoľko storočí pred zánikom cieľom nájazdov.

Aj takto vyzerá denný život v Peru. Foto: TASR/AP Photo
Jeho zánik sa časovo zhoduje so vzostupom neďalekej Pucary, ktorá sa stala dominantnou politickou silou v oblasti. Záver: dlhotrvajúce vojny medzi týmito dvoma štátmi viedli k nájazdom, ktoré napokon vyústili do zničenia Taraca.

Prvé populačné stredisko v tej oblasti


Osídlenie Pucary spadá do rozmedzia rokov 500 pred n.l. a 200 n.l. Išlo o prvé skutočné populačné stredisko v andských vysočinách. Na vrchole rozvoja malo rozlohu vyše dva kilometre štvorcové a približne 10.000 obyvateľov.

Zahŕňali úradníkov, kňazov, remeselníkov, roľníkov, pastierov a vojakov, teda spoločenské rozvrstvenie príznačné pre civilizáciu.

V Pucare sa našli monolitické sochy ľudí, zvierat i geometrických útvarov. Pestrosťou foriem vynikala tamojšia viacfarebná keramika.

Tieto poznatky z južného Peru podľa Charlesa Stanisha podporujú teóriu o vplyve vojny na vznik civilizácie, vychádzajúcu z výskumov v Strednej Amerike a Mezopotámii. Sám mieni získať ďalšie dôkazy vykopávkami sídla z mladšej kamennej doby v Arménsku.

Komentáre