Život

Časť pôvodného schodiska Eiffelovky predali za vyše pol milióna eur

"Predaný fragment originálu schodiska má výšku 2,6 metra a pozostáva zo 14 schodov."

TASR, 28. novembra 2016 12:00
Eiffelova veža Foto: TASR/AP
Časť pôvodného schodiska Eiffelovej veže predali v utorok na aukcii v aukčnej sieni Artcurial v Paríži za 523.800 eur. Informoval o tom dnes denník Le Parisien.

Predaný fragment originálu schodiska má výšku 2,6 metra a pozostáva zo 14 schodov. Daný fragment točitého schodiska pochádza z roku 1889 a spájal druhé a tretie poschodie Eiffelovej veže, a to až do roku 1983, kedy schody kvôli nainštalovaniu výťahov demontovali.

Schodiská rozdelili následne na 24 častí. Jedna z nich zostala na Eiffelovej veži ako dobový exponát vystavený na prvom podlaží. Tri ďalšie správa Eiffelovej veže podarovala francúzskym múzeám: Musée d'Orsay a Musée de la Villette a Múzeu dejín železa v Nancy. Zvyšných 20 kusov sa predalo na aukcii, ktorá sa konala v decembri 1983 na druhom podlaží veže. Takto sa časti schodiska podľa návrhu staviteľa Gustava Eiffela dostali do záhrad nadácie Yoishii v japonskom Jamanaši, ďalšia sa nachádza neďaleko Sochy Slobody v New Yorku či dokonca v Disneylande. Vo Francúzsku zostali len dve časti pôvodného schodiska. Kúpil ich spevák Guy Béart, ktorý ich v marci minulého roku predal.

Utorková aukcia v sieni Artcurial sa začínala na 20.000 eurách, ale veľmi rýchlo sa vyšplhala na výslednú sumu. Majiteľom fragmentu sa stal zberateľ z niektorej ázijskej krajiny, informoval dnes denník Le Parisien.

Eiffelovu vežu postavil v roku 1889 staviteľ Gustave Eiffel so svojimi spolupracovníkmi pri príležitosti Svetovej výstavy. Veža bola síce spočiatku aj terčom ostrej kritiky, ale veľmi rýchlo sa stala symbolom Paríža a jednou z najslávnejších pamätihodností sveta. Vo Francúzsku sa pre ňu vžilo pomenovanie Železná dáma.

ODPORÚČAME AJ:
Nahnevaný Lennon napísal nesúvislý list plný nadávok. Vydražili ho
Vydražili pamätnú róbu Marilyn Monroe. Spievala v nej prezidentovi
Rok 2016 môže byť najteplejším od 19. storočia, tvrdí WMO
Čínsku terakotovú armádu budú možno zachraňovať aj slovenskí vedci

Komentáre