Život

Bokovová: Mladá generácia môže ukončiť chudobu i klimatické zmeny

"V súčasnosti 1,5 miliardy ľudí žije v konfliktom postihnutých krajinách; 40 percent z nich sú mladí ľudia. Nezamestnaných je až 73 miliónov mladých ľudí."

TASR, 12. mája 2016 11:00
Snímka z rozhovoru pre TASR s generálnou riaditeľkou Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru - UNESCO Irinou Bokovovou. Foto: TASR/Michal Svítok
Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová označila mladých ľudí za prvú generáciu, ktorá môže ukončiť extrémnu chudobu. Zároveň sú však poslednou generáciou, ktorá môže ukončiť klimatické zmeny. "Budúcnosť je v tejto miestnosti," uviedla pri pohľade na študentov, ktorí si ju prišli vypočuť.

Bokovová označila v prednáške s názvom "Posilnenie postavenia mládeže, podpora rozmanitosti – nové základy pre odhodlanosť a mier" mladú generáciu za najrozcestovanejšiu, najvzdelanejšiu a najotvorenejšiu, ale zároveň za tú, ktorá nesie najťažšie bremeno transformácie. Úlohou organizácie UNESCO je práve zabezpečiť posilnenie postavenia mládeže. Vzdelanie označila za najväčšiu silu.

Podľa jej slov v súčasnosti 1,5 miliardy ľudí žije v konfliktom postihnutých krajinách; 40 percent z nich sú mladí ľudia. Nezamestnaných je až 73 miliónov mladých ľudí.

Solidarita a dôstojnosť


Bokovová uviedla, že musíme zapájať hodnoty ako solidarita, dialóg, ľudské práva a dôstojnosť.
V súčasnosti podľa nej konflikty vo svete pretrvávajú a trhajú spoločnosť na časti, narastá extrémizmus a terorizmus. Konflikty sa prehlbujú ako v Sýrii, tak i v Iraku, sme svedkami ničenia kultúrneho dedičstva a teda nového globálneho boja o srdcia a mysle predovšetkým mladých ľudí. Dôkazom je napríklad to, že až 60.000 ľudí podporuje na sociálnej sieti Twitter Dáiš, Islamský štát.

Vojny sa začínajú v mysliach ľudí, a práve tam by mala vznikať taktiež obrana mieru. "Je ľahké pracovať s ľuďmi, ktorí majú rovnaké zmýšľanie. My však musíme pracovať s tými, ktorí takéto myšlienky odmietajú. Je potrebné ich zapojiť do transformácie," uviedla.

"Mojím dnešným kľúčovým posolstvom je, že všetky spoločnosti majú silné zázemie, na ktorom môžu stavať," povedala Bokovová. Inteligencia a talenty sú podľa nej všade a môžu sa stať benefitom nás všetkých. V súčasnosti, keď sú zdroje a naša planéta limitované, môžeme využívať obnoviteľnú energiu ľudskej mysle.

Rovnosť mužov a žien


Rovnosť medzi mužmi a ženami by znamenala, ako uviedla, zdvojnásobenie tvorivej sily. Iba v 60 percentách krajín sa dosiahla rovnosť v rámci primárneho vzdelávania a iba v 38 percentách v rámci sekundárneho. Nerovnosť spôsobuje, že dievčatá sú dvakrát viac vylúčené zo vzdelávania ako chlapci. Najnevhodnejšie sú na tom dievčatá zo Subsaharskej Afriky, ktoré sa do škôl dostanú až v roku 2086.

Irina Bokovová sa narodila 12. júla 1952 v Sofii. Generálnou riaditeľkou UNESCO sa stala 15. novembra 2009 a opätovne ju zvolili v roku 2013. Vo funkcii sa aktívne angažuje v rámci reformy UNESCO, v oblasti rodovej rovnosti, zabezpečovania kvalitného vzdelávania pre všetkých, v boji proti radikalizácii mládeže, terorizmu a za záchranu svetového dedičstva. Vyzdvihuje význam účasti mládeže na programoch UNESCO a veľký dôraz kladie na rozvoj vedy pre trvalo udržateľný rozvoj, správu vodných zdrojov, na bezpečnosť žurnalistov a slobodu prejavu.

Od februára 2016 je Bokovová oficiálnym kandidátom Bulharska na post generálneho tajomníka OSN.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Fujara, Terchovská muzika a gajdy sú v svetovom zozname UNESCO
Slovenská astrobiologička bola členkou simulovanej misie na Mars
Kino novinky týždňa: Polednice alebo vlastné šialenstvo?
Peter Nagy vydáva historicky prvé live DVD
Kaštieľ v Zemianskych Kostoľanoch ponúka aj expozíciu o histórii obce

Komentáre