Cestovanie

Kaštieľ v Zemianskych Kostoľanoch ponúka aj expozíciu o histórii obce

" Renesančný kaštieľ, ktorý je jedným z piatich na území obce, prešiel počas svojej existencie v rozmedzí 100 rokov troma rekonštrukciami menšieho rozsahu."

TASR, 28. apríla 2016 12:00
Prehliadku expozície o histórii obce, ako i priestor pre organizáciu rôznych spoločenských podujatí ponúka po novom zrekonštruovaný renesančný kaštieľ v Zemianskych Kostoľanoch (okres Prievidza). Národnú kultúrnu pamiatku obec slávnostne sprístupnila verejnosti uplynulý víkend. Na snímke časť expozície o školstve. Foto: TASR - Alexandra Moštková
Prehliadku expozície o histórii obce, ako i priestor pre organizáciu rôznych spoločenských podujatí ponúka po novom zrekonštruovaný renesančný kaštieľ v Zemianskych Kostoľanoch (okres Prievidza). Národnú kultúrnu pamiatku obec sprístupnila verejnosti.

Rekonštrukcia kaštieľa z roku 1600, ktorú samospráva financovala z Regionálneho operačného programu (ROP), prebiehala od konca leta do novembra 2015. Národná kultúrna pamiatka nebola podľa starostky obce Jany Školíkovej schopná užívania viac rokov, už od predchádzajúcich režimov. "Využili sme možnosť získať prostriedky z fondov Európskej únie prostredníctvom ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, spracovali sme projekt, čo sa nám podarilo a dali sme vlastne nášmu kaštieľu nový šat a vdýchli sme mu život," ozrejmila.

Priblížila, že kaštieľ prešiel úpravou exteriérových a interiérových omietok, výmenou okien, dverí, podláh, vybudovali sa v ňom sociálne zariadenia či osadila sanita. Úpravami prešiel podľa jej ďalších slov aj park v jeho okolí, pričom pri prácach dodávateľská firma i obec úzko spolupracovali s pamiatkarmi, ktorí odobrovali typy jednotlivých zariadení, okien či farebnosť omietok.

Kaštieľ po novom ponúka jeho návštevníkom možnosť vzhliadnuť expozíciu o histórii Zemianskych Kostolian. "Expozíciu máme rozdelenú na niekoľko častí. Sú tam predmety rôznej tradičnej ľudovej kultúry, máme tam miestnosť, ktorá je zameraná na rod Kostolániovcov, ktorí boli vlastne obyvateľmi tohto kaštieľa a ďalších kaštieľov v našej obci. Ďalej sú tam predmety z archeológie, z náboženskej kultúry a podobne," vysvetlila Školíková.
Na snímke pohľad na kaštieľ z prednej strany od hlavnej cesty. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Spresnila, že predmety do expozície obci poskytli jednotlivé cirkvi, veľa z nich dodali aj obyvatelia Zemianskych Kostolian a samospráva pri jej tvorbe úzko spolupracovala s Hornonitrianskym múzeom v Prievidzi.

Obec bude kaštieľ využívať aj na organizáciu rôznych spoločenských podujatí. "V rámci neho máme zrekonštruované priestory, ktoré sú vhodné na rôzne výstavy, koncerty či kongresy. Taktiež máme zrekonštruované nádvorie, ktoré je vhodné na organizovanie rôznych spoločenských podujatí obce," dodala starostka.

Na rekonštrukciu pamiatky získala obec z ROP, opatrenia Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov - Intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok 1.072.737,19 eura, pričom oprávnené výdavky predstavovali 1.129.197,04 eura.
Na snímke nábytok v renesančnom štýle v priestoroch zrekonštruovaného kaštieľa bol vyrobený na zákazku. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Renesančný kaštieľ, ktorý je jedným z piatich na území obce, prešiel počas svojej existencie v rozmedzí 100 rokov troma rekonštrukciami menšieho rozsahu. Po konfiškácii majetku rodiny Kostolániovcov v 50. rokoch 20. storočia sa v ňom vytvorili byty, niekoľko rokov sa z jeho priestorov využívala len časť, mimo iného v ňom bola sobášna miestnosť. Súčasťou vlaňajšej rekonštrukcie bol podľa historika Jozefa Žiaka aj doplnkový pamiatkový výskum, ktorý vyvrátil pôvodné domnienky o nedostavaní južného krídla. Podľa nových poznatkov základy kaštieľa pokračovali ďalej a pri archívnom výskume sa potvrdilo, že neskoršie obnovy tohto objektu boli po roku 1723, keď bol dopracovaný do štádia, v akom sa nachádza dnes.

ODPORÚČAME AJ:
Bez zmluvy EÚ by dedinku Schengen preslávil len rizling a Victor Hugo
Chystáte sa do Ríma? Koloseum vás privíta v novej kráse
Na Záhorí je obľúbená vínna turistika

Komentáre