Život

Bádatelia chcú v roku 2018 podniknúť výpravu k vraku Titanicu

"Cieľom misie je posúdiť aktuálny stav vraku slávnej lode a zdokumentovať, nie však zbierať predmety z tejto chránenej lokality."

TASR, 23. marca 2017 9:00
Z výstavy Titanic v bratislavskej Inchebe 12. augusta 2015, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok
Bádatelia plánujú uskutočniť v roku 2018 podmorskú výpravu k vraku legendárnej lode Titanic. Pôjde podľa nich o prvú expedíciu od roku 2005, ktorá sa k stroskotanému plavidlu vydá aj s ľudskou posádkou.

Ich sedemtýždňová výskumná misia by sa mala začať v máji 2018, pričom bádatelia na ňu vyrazia z ostrova Newfoundland v Kanade. Uviedla to spoločnosť OceanGate, ktorá výpravu organizuje.

Na expedícii sa zúčastnia aj odborníci z massachusettského oceanografického inštitútu Woods Hole Oceanographic Institution.

Cieľom ich misie je posúdiť aktuálny stav vraku slávnej lode a zdokumentovať, nie však zbierať predmety z tejto chránenej lokality.

Odborníci z oceanografického inštitútu zase dúfajú, že sa im podarí s použitím moderných podmorských zobrazovacích technológii vygenerovať 3D model vraku.

Luxusný britský zaoceánsky parník Titanic sa potopil 15. apríla 1912 po náraze na ľadovec počas svojej prvej plavby. Na ňu vyrazil z anglického mesta Southampton, pričom smeroval do New Yorku. Po jeho potopení našlo vo vodách Atlantického oceánu smrť viac ako 1500 ľudí.

ODPORÚČAME AJ:
Prečo dostávajú tieto choroby častejšie ženy?
Upracte si v mobile. Digitálny neporiadok zvyšuje riziko vírusov
Účel toalety za takmer 10-tisíc? Šetriť vodu a papier

Komentáre