Technológie

Upracte si v mobile. Digitálny neporiadok zvyšuje riziko vírusov

"Digitálny neporiadok sa stáva novým fenoménom súčasnej technologickej a internetovo prepojenej spoločnosti. "

TASR, 21. marca 2017 10:00
Digitálny neporiadok je novodobým fenoménom. Foto: TASR/AP
Prieskum bezpečnostnej spoločnosti Kaspersky Lab odhalil nový fenomén, a to digitálny neporiadok, ktorý je dôsledkom neprehľadnosti v aplikáciách a slabej údržby zariadení. Dobrovoľne sú tak vystavené riziku napadnutia vírusmi a iným bezpečnostným hrozbám.

Ako ukázal prieskum, používatelia Android zariadení z 12 inštalovaných aplikácií vymažú mesačne len 10. To znamená, že každý mesiac im v zariadeniach pribudnú navyše dve aplikácie. Experti upozorňujú, že ak sa užívatelia majú vyhnúť tzv. digitálnemu neporiadku a s ním spojeným rizikám, je nevyhnutná pravidelná aktualizácia a revízia obsahu zariadení, vrátane odstránenia nepoužívaných dokumentov a aplikácií. Podľa prieskumu tak robí len polovica používateľov.

Digitálny neporiadok sa stáva novým fenoménom súčasnej technologickej a internetovo prepojenej spoločnosti. Zraniteľnosti v aplikáciách sa často stávajú vstupnou bránou malvéru do zariadenia a k dátam. Preto je dôležité venovať pozornosť čisteniu a aktualizácii digitálnych zariadení od nepoužívaných alebo neaktívnych aplikácií. Nakoniec, aj v prieskume sa ukázalo, že len štvrtina používateľov aktualizovala aplikácie len pod vplyvom okolností, pričom 10 % respondentov sa aktualizácii vôbec nevenuje ani v tých najnutnejších prípadoch.

Mesačne nám pribudnú do mobilu asi dve aplikácie. Foto: TASR/AP


V priemere majú bežní používatelia inštalovaných okolo 66 aplikácií vo svojich mobilných zariadeniach. Pri testovaní sa zistilo, že až 54 z nich je spustených a aktívnych v zariadení bez toho, aby používateľ o nich vedel, čo predstavuje zhruba 22 Mb spotrebu za jeden deň.

Nastavenia aplikácií poskytujú používateľom určitý stupeň kontroly nad tým, k čomu všetkému môže mať daná aplikácia prístup a s čím môže byť v interakcii. Napriek tomu sa ukázalo, že len 40 % ľudí venuje nastaveniam každej aplikácie vo svojom smartfóne špeciálnu pozornosť. Len 32 % respondentov sa priznalo k tomu, že odmietli inštaláciu mobilnej aplikácie po tom, čo si prečítali licenčné podmienky a neboli spokojní s ich znením.

"Tým, že mnohí používatelia podceňujú ochranu svojich mobilných zariadení a zanedbávajú tak jednoduchú, no pritom podstatnú starostlivosť v oblasti aktualizácie a správy aplikácií, vystavujú svoje zariadenia, ako aj citlivé údaje uložené v nich závažným bezpečnostným hrozbám. Hromadenie digitálneho neporiadku môže mať za následok celý rad problémov, ako sú napr. poruchy zariadenia, obmedzenie životnosti batérie alebo infekciu malvérom. Mnohé aplikácie majú prístup k osobným údajom používateľov, ktoré bývajú často ďalej zdieľané bez toho, aby si to vôbec uvedomili. Apelujeme na všetkých, aby sa venovali pravidelnej údržbe svojich digitálnych domácnosti," zdôrazňuje Dragan Martinovic, výkonný riaditeľ pre východnú Európu spoločnosti Kaspersky Lab.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Nájsť rovnováhu medzi časom online a offline vám pomôže táto appka
Na svete je prvý mobil s 360° kamerou, vyrába dokonalé selfie
Tento rok sa začne predávať inteligentné oblečenie, jeho cena nepoteší
Tento Slovák má doma rekordnú zbierku starších mobilov

Komentáre