Zdravie

Zbavte sa štikútky, toto ju spôsobuje

"Prinajlepšom je to nepríjemnosť. V tom najhoršom prípade ide o symptóm niečoho vážnejšieho. "

Zuzana Lobotková, 10. mája 2017 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Štikútka je našťastie zvyčajne len prechodná a rýchla epizóda spustená nervami alebo niečím, čo ste zjedli. Ale ak pretrváva niekoľko hodín alebo sa objavuje často, možno by ste mali navštíviť svojho lekára.

Množstvo príčin


Než sa dostaneme k naozaj desivým veciam, pomôže ak si vysvetlíme, čo to štikútka vlastne je. Ide o nedobrovoľný kŕč bránice, svalu medzi hruďou a brušnou dutinou. Bránica sa obvykle naťahuje dole a sťahuje sa späť, to všetko plynulo počas toho ako dýchate. Môže sa ale náhle stiahnuť - ak ju niečo podráždi. Toto náhle stiahnutie spôsobí uzavretie štrbiny medzi hlasivkami a hrtanom. Rýchlo prehltnete vzduch a hrtan sa stiahne. To spôsobuje zvuk štikútania.

Bránicu dokáže podráždiť mnoho vecí, od veľkej porcie jedla, cez náhle zmeny teploty, po bublinky v nápoji. Alkohol, cigaretový dym a prehltnutý vzduch (napríklad počas žuvania žuvačky) môžu byť taktiež vinníkom. Dokonca aj emócie ako je stres a nervozity môžu priniesť vlnu štikútania. Objavuje sa z ničoho nič. Podráždenie vagového nervu alebo frenických nervov, ktoré bežia od dutín po bránicu, môže byť tiež na vine. To znamená, že boľavé hrdlo alebo infekcia ucha, či dokonca vlas dotýkyjúci sa bubienka, môže tiež spôsobiť štikútku.

Väčšina prípadov štikútky trvá niekoľko minút až pár hodín. Ak však pretrváva dlhšie než 48 hodín, je známa ako vytrvalá štikútka. Ak trvá viac ako 30 dní, ide o nepokojonú štikútku. Lekára by ste mali vyhľadať, ak trvá viac ako niekoľko dní. Môže sa snažiť pozmeniť vašu stravu, spánkové návyky a celkovú duševnú pohodu, ale rovnako by sa mal snažiť nájsť aj skrytú zdravotnú príčinu. Vo vážnych prípadoch môže štikútka spôsobiť aj závažné poškodenie nervov.

Nie úplne bežný problém


Ak veľa pijete alebo fajčíte, práve obmedzenie týchto zlozvykov by mohlo v boji so štikútkou pomôcť. Váš lekár by sa mohol pozrieť na príznaky syndrómu žalúdočnej kyseliny. Ide o liečiteľnú príčinu štikútky. V zriedkavých prípadoch môže štikútku spôsobovať nervové poškodenie alebo nádor v žalúdku alebo v hrdle.

V mozgu sa nachádza oblasť, ktorá s štikútkovým reflexom súvisí, takže občas môže stav mozgu, ako je infekcia alebo určitá hmota, spôsobiť takýto efekt. Štikútka môže slúžiť aj ako indikátor mŕtvice alebo srdcových problémov. Niekoľko prípadov sa lekárom podarilo spojiť aj s vážnymi krvnými zrazeninami.

A na koniec, štikútka môže predstavovať vedľajší efekt pokročilých štádií ochorení, ako je cirhóza (zjazvenie pečene) alebo zlyhanie obličiek či pečene. Zvyčajne sa ale objaví popri iných ťažko prehliadnuteľných symptómov, ako je únava, nevoľnosť, opuch nôh alebo brušnej dutiny, takže len zriedkavo ide o prvý indikátor vážnych zdravotných problémov.

Čo je ale zjavné, práve spolupráca s lekárom, vďaka ktorej odhalíte skryté príčiny štikútky, je správny spôsob riešenia niekoľkodňovej štikútky. Ak ste ale v dobrom zdravotnom stave a proste potrebujete od tohto problému úľavu, môžete vyskúšať niekoľko vecí. Občas pomôže napiť sa studenej vody, alebo so studenou vodou kloktať. Táto voda totiž stimuluje zadnú stranu hrdla. U niektorých ľudí zaberie zadržanie dychu. Ak vás štikútanie bolí alebo nechce prejsť, doktor vám môže predpísať lieky na uvoľnenie svalov.
Zdroj: Time.com

ODPORÚČAME AJ:
Páni, bojíte sa o svoju prostatu? Dajte si kávu
Veľa Slovákov trpí touto nevyliečiteľnou chorobou. Mnohí o nej nevedia
Pôsobila na misii v Iraku: Pomáhala tým, čo prišli o rodinu i majetok

Komentáre