Zdravie

Zanedbaná dentálna hygiena sa môže podpísať na zdraví

"Ľudia nevenujú pozornosť zápalu ďasien a pritom si neuvedomujú, že ide o infekčné ochorenie. "

TASR, 3. februára 2016 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Zápal ďasien spôsobený nedostatočnou dentálnou hygienou môže okrem pokazených zubov priniesť aj viacero zdravotných problémov. "Slováci ústnu hygienu zanedbávajú a lekársku pomoc vyhľadávajú až vtedy, keď ich niečo bolí. Avšak na prevenciu myslí málokto. Ústna voda z drogérie je v tomto prípade nepostačujúca,” hovorí dentálna hygienička Renáta Gumanová.

Upozornila, že ľudia nevenujú pozornosť zápalu ďasien a pritom si neuvedomujú, že ide o infekčné ochorenie. "Tým, že sú zápalové ložiská situované v ústach, baktérie a vírusy sa veľmi rýchlo cievnym systémom rozširujú po celom organizme. Za následok to môže mať vznik rakoviny, ochorenia pečene, infarkt, predčasný pôrod či potrat,” varuje Gumanová.

Problémy môže spôsobiť aj zubný kameň. “V prípade, ak povlak na zuboch dostatočne neodstránime, postupne stvrdne a stáva sa domovom mnohých baktérií. Na ich prítomnosť reaguje organizmus každého človeka individuálne. U niektorých môže vyvolať ďalšie zápalové ochorenia,” vysvetľuje Gumanová.

Najväčšia pozornosť večer


Predchádzať ochoreniam ústnej dutiny sa dá podľa Gumanovej najmä precíznou ústnou hygienou. "V rannom zhone je postačujúce použiť zubnú kefku s pastou a ústnu vodu. Počas dňa odporúčam po každom jedle prepláchnuť si ústa fluoridovanou ústnou vodou. Večer je potrebné nášmu chrupu venovať najväčšiu pozornosť. Hygienu začneme použitím medzizubnej kefky, následne siahneme po dentálnej niti a zubnej kefke s pastou," priblížila.

Netreba tiež zabúdať na jazyk, pripomenula. Na jeho čistenie sa používa špeciálna škrabka na jazyk. “Denne konzumujeme mnohé jedlá a nápoje, povlak sa teda následne vytvára aj na samotnom jazyku. Jeho povrch je členitý, čo sa baktériám páči. Keď zanedbáme hygienu jazyka, umývanie zubov stráca svoju účinnosť, nakoľko sa povlak z jazyka rozšíri do celej dutiny,” upozornila.

ODPORÚČAME AJ:
Môže vám sóda bikarbóna zachrániť život?
Stévia má 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor
Mrkva na dobrý zrak? Zabudnite
Zabudnite na med a citrón. Kašeľ vylieči čokoláda
Obávate sa chrípky? Dbajte na prevenciu

Komentáre