Zdravie

Tipy, ako si zachrániť vlastný život

"Či už sa dusíte, prudko krvácate alebo máte pocit, že máte infarkt. Máme pre vás základné tipy na prežitie. "

Zuzana Lobotková, 10. augusta 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Čo urobíte, keď sa ocitnete osamote a pocítite zdrvujúcu bolesť v hrudníku? Alebo ste si omylom hlboko zarezali do prsta? Je zrejmé, že by ste na to upozornili niekoho v okolí, alebo zavolali sanitku, ale čo potom? Niekedy potrebujete okamžitú pomoc, tak by ste mali vedieť, čo robiť.

Dusenie sa


Ak sa vám niečo zasekne v dýchacích cestách, váš prirodzený reflex je kašľať, aby ste cudzí predmet dostali von. Robiť to čo najráznejšie, väčšinou pomôže, rovnako ako predkloniť sa a skúsiť kašľať tak. Môžete na sebe vyskúšať aj Heimlichov manéver – tlakom na brucho sa dá dráždiaci predmet posunúť nahor a von z krku. Dá sa to údermi päsťou do brucha, tesne nad pupok. Druhá možnosť je prehnúť sa cez operadlo stoličky a krátkymi ostrými pohybmi niekoľkokrát naraziť bruchom na hranu operadla. Mali by ste však vyhľadať lekára, aby ste sa uistili, že ste si takouto prvou pomocou nespôsobili vnútorné zranenia.

Krvácanie


V závislosti na tom, kde je rana, krv tečie alebo strieka v rôznej intenzite. Je teda potrebné rýchlo konať a vyhnúť sa nadmernej strate krvi a bezvedomiu. Ranu treba čo najskôr prekryť čistým uterákom alebo utierkou a tlačiť. Zdvihnutie porezanej časti tela aspoň na úroveň srdca zníži prietok krvi do postihnutej oblasti. Je teda logické, že krvácanie bude slabšie.

Neodporúča sa však používať nad ranou škrtidlo. Je ťažké ho správne aplikovať sám na seba, kvôli čomu si môžete privodiť ešte väčšie problémy. Priškrtenie obmedzí aj prístup kyslíka do postihnutej časti tela, a ak tlak dostatočne skoro neuvoľníte, môže dôjsť k poškodeniu tkaniva. Ďalšia dôležitá rada je nepokúšať sa vyberať z rany žiaden predmet. Jeho neodborné odstránenie by mohlo krvácanie zhoršiť. Toto naozaj nechajte na sterilné prostredie a kvalifikovanú pomoc.

Odseknutý prst


Ak ste si s nožom odrezali prst, priority sú dve. Na ranu zatlačiť čistým uterákom a prst zabaliť do papierovej utierky. Nedávajte ho do ľadu, pretože voda by mohla poškodiť kožu a bunky. Môžete ho dať do vrecka a to dať do vrecka s drveným ľadom. Treba si zapamätať čas zranenia, pretože to lekárom veľa napovie o potrebnom postupe. V ideálnom prípade by ste mali mať prst prišitý do šiestich hodín.

Problémy so srdcom


Ak cítite zdrvujúcu bolesť srdca, prvým krokom po zavolaní sanitky je požuť aspirín (zafunguje rýchlejšie, ako keby ste ho prehltli vcelku) a ľahnúť si s hlavou a ramenami mierne zdvihnutými. To je zvyčajne najpohodlnejšia pozíciu, pretože nepredstavuje veľkú záťaž pre srdce. Aspirín spomaľuje zrážací mechanizmus krvi, takže zabráni vzniku zrazenín, ktoré zvyšujú šancu na zhoršenie infarktu.

Ľudia, ktorí majú diagnostikovanú angina pectoris, môžu mať aj nitroglycerín v spreji – mali by si ho nastriekať pod jazyk. Tak sa zlepší prietok krvi, pretože sa vám rozšíria cievy. Ak bolesť srdca trvá dlhšie ako 10 až 15 minút, mali by ísť urýchlene do nemocnice, pretože to môže znamenať niečo oveľa vážnejšie, ako je srdcovú zástavu alebo infarkt.

Zatiaľ čo budete čakať na riadnu lekársku starostlivosť, skúste zhlboka dýchať - to môže pomôcť dostať kyslík do pľúc a udržiavať normálny obeh krvi. Ak vám bola diagnostikovaný vysoká srdcová frekvencia, dostaví sa búšenie srdca a bolesť v hrudi. Pomôcť si môžete masírovaním jednej z krčných tepien na mieste, kde cítite pulz.

Ďalšou možnosťou je zovrieť si nos a zapchať ústa a, rovnako ako pri uvoľňovaní zaľahnutia v ušiach počas letu, sa snažiť vydýchnuť. Cieľom je spomaliť srdcovú frekvenciu, pretože rýchly tep môže príznaky len zhoršiť. Ak však máte naopak pomalý pulz, tepnu si rozhodne nemasírujte. Ešte viac by ste znížili krvný tlak.

Bodnutie hmyzom v ústach


Bodnutie hmyzom je v tomto ročnom období bežné. Znepokojiť vás však môže v ústach alebo v hrdle. Možno už vám osa alebo včela vletela do sladkého pitia a vy ste si ju nevšimli. Je pre ne len prirodzené brániť sa bodnutím.
Žihadlá môže v ústach, na jazyka a v krku spôsobiť opuch, obmedzenie dýchacích ciest a sťaženie dýchania. Pre alergikov môže ísť o život ohrozujúce reakcie. Je potrebné konať rýchlo, aby ste tomu zabránili. Môžete cmúľať kocku ľadu alebo nanuk. Ľad zmierňuje opuchy a znecitlivuje boľavú oblasť, čo urýchľuje proces hojenia.

A ešte jedna rada. Ak máte pocit na odpadnutie, nedávajte si hlavu medzi kolená. Táto pozícia bude znamenať, že padnete priamo na hlavu. Namiesto toho si ľahnite na zem a zdvihnite nohy na presmerovanie toku krvi z tela do mozgu. Omdlievanie je totiž často dôsledkom zníženia prietoku krvi do mozgu. Mali by ste sa teda rýchlo cítiť lepšie.


Zdroj: dailymail.co.uk


ODPORÚČAME AJ:
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť
Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte
Päť spôsobov, ako ovulácia ovplyvňuje vaše telo
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť

Komentáre