Zdravie

Studené ruky môžu signalizovať Raynaudov fenomén

"Studené ruky, vrelé srdce? Toto príslovie je možno pravdivé, ale ruky ani nohy vám nezahreje. Najmä v chladnom počasí."

Zuzana Lobotková, 2. januára 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Teplé rukavice a ponožky, presun do teplejšej klímy a zohrievanie sa hrnčekom teplého čaju. Pomôcť to môže a nemusí, najmä keď ide o Raynaudov fenomén. Tento stav prvý raz opísal v roku 1862 študent medicíny Maurice Raynaud. Charakteristický je vysoko lokalizovanými, chladom indukovanými kŕčmi drobných ciev, ktoré narušujú prekrvenie končatín, najčastejšie prstoch rúk a nôh a niekedy aj špičiek uší a nosa.

Postihnuté oblasti zvyčajne zbelejú, keď cievy zlyhajú a odoprú tak prísun krvi, potom zmodrejú kvôli nedostatku okysličenej krvi a následne sčervenejú, keď sa obeh vráti do normálu po zahriatí danej časti tela. Je normálne, že sa krv presúva k jadru tela, aby si v prípade vystavenia chladu udržalo teplo. Pri Raynaudovom syndróme je táto reakcia extrémna. Malé cievy, ktoré zásobujú pokožku prstov na rukách aj nohách, uší a nosa krvou, prehnane reagujú na chlad. Objavujú sa kŕče, ktoré prítok krvi obmedzia alebo zastavia.

Nielen chlad


Nie je to však len chlad, čo spúšťa tento syndróm. Vinníkom môže byť aj vstup do miestnosti s pustenou klimatizáciou v snahe uniknú pred horúcim letným počasím. Rovnaká reakcia sa objavuje, aj keď je osoba s Raynaudovým syndrómom vystavená stresu a telo prechádza bojovo-únikovou reakciou, ktorá je u zvierat aj ľudí užitočná, ak hrozí nebezpečenstvo. Krv sa v tomto prípade nahrnie do tkanív, aby bolo možné prežiť.

V nedávnej štúdii syndrómu dvaja profesori z Johns Hopkins University School of Medicine - doktor Fredrick M. Wigley a Nicholas A. Flavahan – nahlásili, že Raynaudov syndróm postihuje 3 až 5 percent populácie. Objavuje sa v dvoch formách: v primárnej, ktorá je bežnejšia a nemá známu príčinu, a v sekundárnej, ktorá prichádza s inými diagnózami, napríklad autoimunitnými ochoreniami, ako je skleroderma, reumatoidná artritída a Sjogrenov syndróm. Ľudia, ktorí pracujú s určitými chemikáliami (ako je vinyl chlorid) alebo vibrujúcimi príjstrojmi, majú tiež riziko rozvoja sekundárneho Raynaudovho syndrómu.

Primárna forma sa zvyčajne prejaví medzi pätnástym a tridsiatym rokom života a väčšina prípadov má v najbližšej rodine (rodič, súrodenec alebo dieťa) človeka, ktorý syndrómom trpí tiež. Ženy táto diagnóza postihuje častejšie než mužov. Akokoľvek je to nepríjemný problém, primárny Raynaudov syndróm nie je nebezpečný ani závažný ako sekundárny, ktorý sa prejavuje vo veku 35 až 40 rokov. V zriedkavých extrémnych prípadoch je krvný tok chronicky ovplyvnený, čo môže viesť až ku gangréne a nevyhnutnosti zákroku.

Lekári dokážu tieto dve formy odlíšiť tak, že kvapnú trochu oleja na pokožku okolo nechtov a túto oblasť preskúmajú pod mikroskopom. Prítomnosť väčších alebo deformovaných kapilár v tejto oblasti indikuje ochorenie spojivového tkaniva. Dva krvné testy, test na antinukleárne protilátky a rýchlosť sedimentácie erytrocytov, môžu pomôcť pri diagnostike príčiny Raynaudovho syndrómu, ktorá potom môže byť liečená.

Bráňte sa


Raynaudov syndróm obplyvňuje časti tela so špecifickým cirkulačným vzorcom – vysokou hustotou priamych spojení medzi malými cievami, ktoré sa rozvetvujú z tepien a malými žilami. Tieto spojenia ovládajú obeh v povrchových častiach tela, ktoré nie sú pokryté ochlpením a obchádzajú kapiláry, ktoré zvyčajne prinášajú krv do kože. Keď sú ľudia s týmto problémom vystavení chladu alebo stresu, dočasne sa stopne prietok krvi do postihnutej časti tela, tá zbelie a je otupená. Po opätovnom zahriatí sa môže objaviť brnenie alebo pulzovanie.

Zatiaľ na tento syndróm neexistuje liek a odporúčaní s pevným vedeckým podložením je málo. Je tu však pár rád, ktoré môžu minimalizovať efekt. Najdôležitejšie je zostať v teple – nosiť veľa vrstiev oblečenia, takže sa nadbytok tepla môže z jadra tela presunúť aj do rúk a nôh. Palčiaky sú v udržiavaní tepla lepšie ako rukavice, spolu s ponožkami si ich môžete zahriať na radiátore, než sa vyberiete von do zimy.

Ak fajčíte, dajte si pauzu. Nikotín spôsobuje, že teplota pokožky ešte viac poklesne. Niektoré lieky majú podobný účinok, pretože stiahnu cievy – obsahujú beta-blokátory a často ide o lieky na nachladnutie, na migrénu alebo na krvný tlak. Osvojte si stres odbúravajúce techniky, aby vás stres neobral o krvný tok, naučte sa relaxovať, a to tak fyzicky ako psychicky. Aj bežné telesné aktivity sú nápomocné, keďže zvyšujú tep a teda aj cirkuláciu tepla do okrajových častí tela.

Zdroj: nytimes.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Staráte sa o svoju pokožku správne? V zime ju ohrozuje mráz aj kúrenie
Potraviny tejto zimy: Toto by na vašom tanieri nemalo chýbať
Čo je po infarkte dôležité? Optimizmus
Ako sa za noc stať expertom? Toto sa naučíte aj počas spánku

Komentáre