Zdravie

Ako sa za noc stať expertom? Toto sa naučíte aj počas spánku

"Nebolo by krásne dokázať sa učiť veci bez námahy a veľmi rýchlo? Spánok totiž dokáže v tomto naozaj pomôcť."

Zuzana Lobotková, 19. decembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Mnoho ľudí spánok odkladá na neskôr, najmä keď sa učia na skúšku. Ale namiesto obmedzovania sa by mali spánok brať ako ideálny čas na upevnenie vedomostí. Či sa učíte nový jazyk alebo sa snažíte prestať fajčiť, štúdie ukázali, že mnoho schopností sa dá zlepšiť v pohodlí vašej postele.

Možno to znie nereálne, ale výskumy ukázali, že sa dá zlepšiť schopnosť rozumieť novému jazyku počas spánku. Štúdia z roku 2014 z univerzít v Zurichu and Fribourgu ukázala, že nemecky hovoriaci študenti si lepšie dokázali zapamätať význam novonaučených holandských slov, keď si po štúdiu pospali a v spánku počuli tieto slová znova. V tejto štúdii sa 60 dobrovoľníkov malo učiť nové holandské slová o desiatej hodine večer. Polovica z nich šla následne do postele a vedci im prehrali niektoré tieto slová, kým spali. Druhá polovica bdela a taktiež počúvala nahrávky slov.

Ráno dobrovoľníkov otestovali, čo si pamätajú. Výsledky ukázali, že skupina, ktorá šla spať, si pamätala významy slov lepšie, než bdelá skupina. To naznačuje, že spánok pomáha pamäti, pravdepodobne pretože spiaci mozog spontánne aktivuje skôr naučené poznatky. To však funguje len pri veciach, ktoré ste sa pred spánkom naozaj naučili. Púšťať si do spánku slová, ktoré nepoznáte, nebude mať želaný efekt.

Niečo pre hudobníkov


Asi nikto nevie hrať na hudobný nástroj bez cvičenia. A naučiť sa hrať dobre môže zabrať mesiace či roky tvrdej práce. S pomocou spánku to môže byť rýchlejšie. V roku 2012 výskumníci s Northwestern University v Illinois ukázali, že externá stimulácia počas spánku môže pomôcť v rozvoji komplexnej schopnosti. Účastníci sa pred spánkom naučili ako zahrali dve vybrané skladby. Kým spali, výskumníci im prehrávali jednu z nich, druhú však už nie. Po prebudení robili podstatne menej chýb v piesni, ktorú počúvali počas spánku.

Spánok teda umocňuje to, čo ste sa naučili v bdelom stave. Pamäťové neuróny zodpovedné za premenu krátkodobých spomienok na tie dlhodobé fungujú najefektívnejšie práve počas spánku. Niektorí vedci sa dokonca domnievajú, že nás neuróny nútia ísť spať, pretože tvorba dlhodobých spomienok je životne dôležitá.

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván


Okrem konsolidovania spomienok sa však zdá, že sa počas spánku dokážeme aj naučiť nové informácie. Vedci z Tel Avivu skúmali, či sa vedomosti zakorenia v mozgu v dobe oddychu. Spiacim dobrovoľníkom pustili určitý tón, ktorý nasledoval príjemný alebo nepríjemný pach. Následne im prehrali ďalší tón nasledovaný pachom príjemným alebo nepríjemným – opakom na skále príjemnosti prvého pachu. Ďalej im prehrávali aj samotné tóny bez pachu, no reakcia bola rovnaká – dobrovoľníci sa po tóne spojenom s príjemnou vôňou nadýchli zhlboka, po tóne asociovanom s nepríjemným pachom sa nadýchli len plytko.

Na druhý deň im už v bdelosti opäť púšťali tieto tóny, bez zápachov. A hoci nemali žiadnu vedomú spomienku asociujúcu tóny s pachmi, ich vzory dýchania tvrdili niečo iné. Opäť dýchali zhlboka po tónoch spojených s príjemnou vôňou, a plytko po tónoch s nepríjemnou. Všetko prebehlo bez znalosti procesu, ktorý k tomu viedol. Ľudia sa teda niečo naučili v spánku.

Zbohom zlozvykom?


V nadväznosti na predchádzajúcu štúdiu, ktorá ukázala, že použitie pachu je užitočné aj počas spánku, vedci z Weizmannovho vedeckého inštitútu odhalili, že ľudia sa môžu v spánku aj odnaučiť fajčiť. 66 dobrovoľníkov, ktorí sa chceli zbaviť tohto zlozvyku, spali v špeciálnom spánkovom laboratóriu, kde boli ich vzorce spánku pozorne sledované.

Počas noci boli vystavení spárovaným pachom – cigarety a pokazené vajcia, jedno nasledovalo druhé. Hoci si na druhý deň nepamätali expozíciu týmto pachom, až o 30 percent z nich hlásilo, že následne fajčili počas nasledujúceho týždňa menej. Pre porovnanie, dobrovoľníci, ktorí boli spárovaným pachom vystavení v bdelosti, menej nefajčili.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Vedci veria, že tento „pachový tréning“ by mohol byť užitočný pri boji so závislosťami. Centrum odmien v mozgu, súvisiace so závislackým správaním, ako je fajčenie, je úzko prepojené s oblasťou, ktorá spracováva pachy. Tieto časti mozgu nielen že ostávajú aktívne aj v spánku, ale dokonca absorbujú informácie v dosť výraznej miere. Následkom teda môžu byť behaviorálne zmeny. Čuch by sa mohol stať, počas spánku, vstupnou bránou v boji so závislosťou alebo škodlivým správaním.

Ach, tie mená

Poznáte tú situáciu: stojíte vedľa človeka, ktorého máte predstaviť svojim priateľom a neviete si spomenúť na jeho meno. Stretli ste ho viackrát, ale proste neviete. Štúdia z minulého roka ukázala, že dobrý nočný spánok vám pomáha aj v zapamätávaní si tvárí a mien. Odsledovali to vedci z Birminghamu a Bostonu na 14 dobrovoľníkoch.

Týmto dobrovoľníkom ukázali 20 fotiek tvárí bez mien. O dvanásť hodín neskôr im ukázali tie isté fotky, so správnym alebo nesprávnym menom, a opýtali sa ich, ako veľmi sú si istí správnosťou mien na škále od 1 do 10. Každý dobrovoľník tento test podstúpil dvakrát – raz s intervalom spánku, druhý raz popri normálnych denných aktivitách.

Výsledky ukazujú, že ak mali možnosť si pospať, dobrovoľníci trafili o 12 percent viac mien k daným fotkám. Učenie aj zlepšenie pamäti. Spánok je naozaj dôležitý. Ako starneme, čoraz častejšie sa objavujú poruchy spánku, ktoré vplývajú aj na pamäťovú časť mozgu. Spánkom sa teda treba naozaj dôkladne zaoberať.


Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Oči v zime ohrozuje vysušovanie aj snežná slepota
Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende
Staráte sa o svoju pokožku správne? V zime ju ohrozuje mráz aj kúrenie
Máte kruhy a vačky pod očami? Prezradíme vám, ako vznikajú

Komentáre