Zdravie

Šesť mýtov o opici. Čo na ňu reálne pomáha?

"Špagety, káva, alebo pred každým pivom poldecák? To je len niekoľko ´overených´ možností ako zatočiť s nepríjemnými stavmi po prehýrenej noci. "

Zuzana Onufer, 23. septembra 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Nadmerné pitie alkoholu spôsobuje rozvrat celého organizmu. Kým počas narodeninovej párty alebo dámskej jazdy si nepríjemné dôsledky neuvedomujeme, ráno nás to dobehne. Búšenie srdca, bolesti hlavy, únava, sucho v ústach, nevoľnosť a oslabený imunitný systém sú neklamné znaky opice. Čo na ňu pomáha a čo zo zaručených receptov tento stav ešte zhorší?

1. MÝTUS: Najlepšou voľbou alkoholu je víno


FAKT: Červené víno obsahuje triesloviny, zlúčeniny, ktoré práve naopak majú schopnosť vyvolať u niektorých ľudí bolesti hlavy. Farebné likéry, ako je napríklad whisky vám tiež vyvolajú nepríjemné ranné stavy. Ak máte obavy z toho, ako zvládnete dopoludňajšie nepríjemnosti, najlepšou voľbou alkoholu je pivo alebo číre destiláty, ako napríklad vodka alebo gin.

2. MÝTUS: Pred pivom si treba vždy dať poldecák


FAKT: Rannú opicu ovplyvní množstvo alkoholu, ktorý vypijete a nie poradie drinkov, aké si zvolíte. Riaďte sa pravidlom, že pohár piva, pohár vína a poldeci tvrdého majú zhruba rovnaké množstvo alkoholu. Nedajte sa preto zmiasť veľkosťou svojho nápoja. Na zmiernenie dopoludňajších nevoľností sa odporúča piť medzi alkoholickými nápojmi vodu alebo nealko. Tým sa zavodníte a predídete ranným sušákom.

3. MÝTUS: Opicu najlepšie zaženie ranná káva


FAKT: Pitie kávy vedie ešte k väčšej dehydratácii a vaše ranné stavy to ešte zhoršuje. Po prebdenej noci je najlepšie popíjať vodu a športové nápoje, ktoré vás zavodnia a nahradia stratené elektrolyty, najmä vedy, ak ste zvracali.

4. MÝTUS: Pred spaním zjedzte tanier špagiet


FAKT: Dať si akékoľvek jedlo pred spaním potom, ako ste sa opili nie je dobrý nápad. Telo pracuje na plné obrátky, aby sa zbavilo škodlivín z alkoholu a nepotrebuje sa ešte zaoberať záťažou v podobe jedla. Čo je ale vhodné, je najesť sa pred večierkom. K tomu, aby sa vaše telo lepšie popasovalo s alkoholom je dobré zjesť mastné jedlá ako napríklad steak alebo pizzu pred vaším prvým pohárikom.

5. MÝTUS: Najlepší je ranný „vyprošťovák“


FAKT: Ak začnete ráno ďalšou dávkou alkoholu, opicu to od návštevy neodradí, len príde neskôr. Najhoršie dôsledky opileckej noci totiž prežívame, keď hladina alkoholu v krvi klesne na nulu. Ak bez svojho pohárika nedokážete ráno fungovať, mali by ste navštíviť odborníka pre liečbu závislostí.

6. MÝTUS: Pomôžu bylinky


FAKT: Britskí vedci skúmali viaceré možnosti, ktoré by zmiernili opicu. Od kvasiniek až po extrakt z artičokov. Zistili, že neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že by niečo z toho reálne pomohlo. Ďalší britský tím vytvoril výživový doplnok z pichľavého hruškového kaktusu, ktorý síce dokáže znížiť nevoľnosť a sucho v ústach, avšak nie obávanú bolesť hlavy. Jediným preukázaným liekom tak ostáva čas. Jednoducho si to musíte pretrpieť. Alebo ešte lepšie neopíjať sa.
Zdroj: webmd.com

ODPORÚČAME AJ:
Ženy, neseďte toľko. Zvyšuje to riziko rakoviny
Naoko trápne príznaky v intímnej oblasti môžu ukrývať rakovinu
Osem potravín, ktoré vám spôsobujú migrénu
Očista tela: Vyskúšajte digitálnu detoxikáciu

Komentáre