Zdravie

Šálka tohto nápoja dokáže zahnať úzkosť

"S prichádzajúcou jeseňou idú ruka v ruke stavy úzkosti a depresie. Ako proti nim bojovať? "

Zuzana Onufer, 24. septembra 2015 12:00
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Znižuje riziko vzniku cukrovky, depresie, rakoviny pečene a hrubého čreva, pomáha predchádzať infarktu a mŕtvici, znižuje úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby. Uhádli ste čo je týmto zázračným nápojom? Možno budete prekvapení, ale je ním káva.

Zatiaľ čo doteraz bol zaužívaný názor, že nápoje obsahujúce kofeín sa pre ľudí trpiacich úzkosťou neodporúčajú, renomovaný americký psychiater Peter Bongiorno si myslí, že u viacerých by mohla byť prospešná. Pozitívna nálada po vypití šálky kávy spočíva podľa Bongiorna v schopnosti kofeínu nabiť nás energiou a posilniť pocit eufórie. Kofeín pomáha uvoľniť v mozgu hormón dopamín, ktorý je dôležitý pre reguláciu nálady.

Ak pomáha bojovať proti depresii, pomôže aj na úzkosť?


Výskum, ktorý skúmal účinky kávy na depresiu, jednoznačne preukázal jej pozitívne účinky. Štúdia skúmala 50 000 starších žien v období desiatich rokov. Vedci zistili, že v porovnaní so ženami, ktoré pili len jednu šálku kávy týždenne, mali ženy, ktoré si dopriali dve až tri kávy denne o 15 percent nižšie riziko prepuknutia depresie. Ženy, ktoré vypili za deň štyri šálky kávy si dokonca toto riziko znížili o 20 percent.

Ak teda káva funguje na depresiu, mohla by byť podľa psychiatra prospešná aj ľuďom, ktorí trpia situačnou úzkosťou alebo záchvatmi paniky. Ak totiž kofeín zabezpečí prísun dopamínu, ten v nás vyvoláva pocit šťastia, dobrej nálady, motivácie. A to je opakom strachu, úzkosti alebo obáv, ktoré takýto ľudia pociťujú. Nízka hladina dopamínu je totiž typická pre ľudí trpiacich depresiami a stavmi úzkosti. „Ak si teda doprajete šálku kávy pred situáciou, ktorá vám spôsobuje úzkosť, stres alebo paniku, mohlo by vám to pomôcť. Ak by ste sa po káve cítili horšie, nie je to pre vás ten správny nápoj,“ tvrdí Bongiorno.

Dôležité je odhadnúť správne množstvo


Štúdia z Fínska zistila, že u ľudí, ktorí denne vypili do sedem šálok kávy sa znížilo riziko samovrážd. Avšak, ak spotreba prekročila osem šálok, toto riziko sa zvýšilo. Treba teda mať na pamäti, že aj keď nám káva môže pomôcť pri stavoch depresie a úzkosti, ak to preženieme, uškodíme si. Nadmerné užívanie kofeínu totiž môže viesť k syndrómu vyhorenia, k celkovej vyčerpanosti organizmu, pretože dochádza k strate dôležitých minerálov. Prispieva tiež ku kolísaniu hladiny cukru v krvi, čo môže zvýšiť hladinu úzkosti. Príliš veľa kávy môže prehĺbiť problémy so spánkom, čo je zvlášť u pacientov s depresiou a úzkostnými stavmi veľký problém.

„Pokiaľ ide o správne dávkovanie kávy, zistil som, že pre väčšinu ľudí trpiacich úzkosťou sú vhodné dve šálky denne. Najlepšie je vynechať cukor a pridať si do kávy mlieko, ktoré spomalí prudké kofeínové nakopnutie a vytvorí vyváženejšie účinky kávy na dobrú náladu,“ uzavrel Bongiorno.
Zdroj: psychologytoday.com

ODPORÚČAME AJ:
Šesť mýtov o opici. Čo na ňu reálne pomáha?
Robí nás behanie šťastnými? Zistili sme, ako to je
Ženy, neseďte toľko. Zvyšuje to riziko rakoviny
Toto sú mýty o ekzéme, ktorým ste doteraz verili

Komentáre