Zdravie

Prsné implantáty so sebou nesú riziká. Poznáte ich?

"Každý chirurgický zákrok so sebou nesie riziká, ale toto by ste možno nečakali."

Zuzana Lobotková, 10. apríla 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Súvisia spolu prsné implantáty a rakovina? Vyzerá to tak. Nahlásených bolo 359 prípadov a deväť úmrtí na zriedkavé rakovinové ochorenie, ktoré prišlo spolu s prsnými implantátmi.

Nie je veľa prípadov, ale...


Táto rakovina je známa ako anaplastický veľkobunečný lymfón. Zasahuje bunky okolo implantátu. Non-Hodkinov lymfón nie je forma rakoviny prsníka, ale dá sa nájsť v pokožke alebo lymfatických uzlinách. „Našli sme ju u žien, ktoré mali s implantátmi problémy, ako hrčky alebo asymetriu,“ uviedla doktorka Clara Leeová z centra rakoviny na Ohio State University.

Ženy sa pre prsné implantáty rozhodujú z dvoch dôvodov: túžia po objemnejšom hrudníku, alebo chcú rekonštrukciu po mastektómii. Rakovina sa môže objaviť v oboch prípadoch, hoci je riziko nízke. Anaplastický veľkobunečný lymfóm sa vyskytuje u jednej z 300 000 žien s implantátmi.

„Rakovina sa rozvíja len pomaly a väčšina žien si stihne dať tumor odstrániť a nechať sa liečiť. Ale máme už dosť prípadov, spolu s úmrtiami, aby sme sa snažili pacientky varovať,“ vysvetlila Leeová.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Okrem rakoviny so sebou implantáty nesú aj iné hrozby, o ktorých by mali ženy vedieť, než sa pre zákrok rozhodnú. Doktorka Leeová hovorí najmä o týchto faktoroch:

Po zákroku
Krátko po zákroku najviac rizík súvisí s procesom hojenia. Rezy sa môžu hojiť pomalšie, než je bežné, alebo sa môže u pacientky objaviť infekcia. V druhom prípade vám môže lekár predpísať antibiotiká. Ak tie nezaberú, chirurg môže byť nútený implantáty odstrániť.

Prvý rok
Ak sa implantáty usadia, stále sú tu ojedinelé problémy. Prvým je chybná pozícia, kedy si môžete všimnúť, že implantát nesedí priamo v prsníku. Stáva sa to z viacerých dôvodov, ako sa s implantátom zaobchádza a hýbe pred a po zákroku. Druhým prípadom je zvlnenie implantátu, čo si všimnete alebo ucítite po kožou.



V prvých desiatich rokoch


Leeová hovorí, že najvážnejšie riziká hrozia počas prvých rokov po zákroku. Tie najhoršie sú vytekanie implantátu a kapsulárna kontraktúra. V implantátoch sa môže objaviť diera vo vonkajšej vrstve silikónu, čo spôsobuje opotrebovanie alebo trhlina. Ak silikón začne vytekať, niektoré ženy si ho dajú odstrániť a vymeniť, kým iné si to nevšimnú a žijú s malým defektom. Než sa objavili gélové silikónové implantáty, bolo riziko vytekania desaťpercentné. V súčasnosti je hrozba menšia.

Kapsulárna kontraktúra sa objavuje, keď vznikne vrstva zjazveného tkaniva okolo implantátu, čo spôsobuje, že sa toto tkanivo stiahne a prsia sú na dotyk príliš tvrdé alebo pevné. Problém môže byť mierny až vážny, niektoré pacientky sa môžu dostať až do situácie, keď je nutné dočasne implantát vybrať a odstrániť zhrubnuté tkanivo.

V otázke dlhodobých neželaných výsledkov by pacientky mali vedieť o všetkých týchto problémoch, ktoré sa môžu objaviť v horizonte 5 až 10 dokov po zákroku. Ak teda spozorujete prejavy ako je stvrdnutie, opuchy, začervenanie alebo bolesť v prsníkoch, vyhľadajte pomoc lekára. Po desiatich rokoch je bežné implantáty vymeniť. Ak sa problémy neobjavia, nutné to nie je, no odhady tvrdia, že výmenu alebo odstránenie podstupuje 20 percent žien už počas prvých 8 až 10 rokov života s implantátmi. Pred zákrokom aj po ňom teda určite diskutujte so svojím plastickým chirurgom o možnostiach aj rizikách, ktoré s týmto rozhodnutím prichádzajú.

Zdroj: Time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Štyri prírodné liečivá, ktoré sú v skutočnosti škodlivé
Povedzte stop praskaniu kože na pätách
V prírode sa prebúdzajú kliešte, infikované sú najmä na brehu Váhu
VIDEO: Poškodený stavec či platnička sú hlavolam,nie však neriešiteľný

Komentáre