Zdravie

Už aj predškoláci analyzujú svoj vzhľad

"Deti začínajú vnímať svoje telo a mať obavy kvôli kráse vo veku 2 až 5 rokov. Rodičia teda čelia problémom s ideálom krásy skôr, než by čakali."

Zuzana Lobotková, 21. októbra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Varovné príznaky zahŕňajú dopytovanie sa komplimentov na svoje oblečenie či komentáre na tému telesnej hmotnosti. Väčšina rodičov predpokladá, že predškoláci sú vo veku nevinnosti a čistého pohľadu na život a svet. Úzkosť spojenú so vzhľadom teda určite u svojich detí neočakávajú.

Nátlak už od detstva


Deti sa začínajú starať o svoje telo vo veku dvoch rokov. Ale podľa výskumníkov z University of Illinois to je vek, kedy sa v nás začínajú tvoriť obavy, ktoré by mohli viesť k poruchám príjmu potravy. Dvoj až päťročné deti sú v kritickom bode intelektuálneho a spoločenského vývoja. To znamená, že si začínajú vytvárať predstavu o sebe v súvislosti s telesnými ideálmi spoločnosti, pričom ich podporujú sociálne podnety od dospelých a z reklám.

Avšak, 40 percent rodičov v štúdii nerozpoznalo jasné známky úzkosti zo vzhľadu, akými sú diskutovanie o váhe, komentovanie veľkosti alebo hmotnosti, alebo vyhľadávanie pochvaly za svoj vzhľad. Ignorovaním tejto skutočnosti rodičia prídu o kľúčovú príležitosť zasiahnuť skôr, než bude príliš neskoro.

„Aspekty súvisiace s pohľadom na seba samého, ako je zdravá sexualita, prijatie vlastného tela a skoré príznaky preferencie telesnej veľkosti, sú ovplyvnené socializačnými procesmi začínajúcimi už v predškolskom veku,“ varovala profesorka Janet Liechtiová. Profesorka Liechtiová a jej kolegovia sa opýtali 29 matiek a jedného otca detí v predškolskom veku, aké majú s touto otázkou skúsenosti.

Deti boli vo veku dva až štyri roky. Žiadny z rodičov nemal pocit, že urobili niečo, čím ovplyvnili vedomie svojho dieťaťa; všetci boli prekvapení myšlienkou, že by o tom mohlo rozmýšľať ich dieťa. Štyridsať percent z nich popísalo situácie, pri ktorých ich dieťa premýšľalo nad svojím vzhľadom, ale nikto z nich nespozornel.

Profesorka Liechtiová a spoluautorka štúdie Julie Birková navrhli celý rad dôvodov. Je možné, že rodičia - vedome alebo nevedome - odmietali myšlienku na sexuálne vnímanie mladých dievčat. Ale môže to viesť k devastujúcim problémom. Bez väčšej informovanosti rodičia môžu zmeškať príležitosti na posilnenie dôvery vo vlastné telo v skorom veku, čo je dôležité na lepšie vnímanie seba samých pri dospievaní. Takže, čo by mali rodičia robiť?

Toto nie, toto zas áno


Väčšina rodičov sa snaží vyhýbať téme vnímania vlastného tela a telesného vedomia, aby nedošlo k zárodkom úzkosti. Hoci sa to zdá logické, nie je to tak. Tento prístup predvída zaoberanie sa telesným obrazom iba v prípade, že sa stáva problémom. Môže sa stať, že rodičia si nechajú ujsť príležitosť na vytvorenie pozitívneho telesného vnímania v rodine alebo podporenie dôvery vo vlastné fyzické schopnosti. Čo je dôležitým aspektom pozitívneho telesného vnímania.

Ďalšou chybou je, keď deťom pravidelne opakujete, aké sú krásne. To by mohlo viesť k nezdravej zaujatosti príťažlivosťou.

Zameraním sa na zručnosti dieťaťa posuniete význam ďalej od vzhľadu. Predchádzajúce štúdie ukázali, že tento prístup vedie k zdravému telesnému vzhľadu v období dospievania. Dôležité je ísť dieťaťu príkladom. Deti vnímajú, čo robia a hovoria rodičom, ako sa cítia a čo ich trápi. Ak je rodič posadnutý svojím vzhľadom, začne sa ním prehnane trápiť aj dieťa.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prečo vás vytláčanie vyrážok môže zabiť
Narazili sme na hranicu? Ľudia sa nikdy nedožijú viac ako 125 rokov
Vši zničí dezinfekčný šampón, treba vyprať i posteľnú bielizeň
Krvná plazma ako liek proti vráskam? Odpoveďou je drakuloterapia

Komentáre