Zdravie

Pohráva sa technika s vašou mysľou? Zistili sme, ako to je

"Neustále pozeráme do počítača či na mobil. Napadlo vám už, ako veľmi vás to ovplyvňuje?"

Zuzana Lobotková, 1. júna 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Najprv tu bolo rádio. Potom tu bola televízia. Teraz svet ovládajú smartfóny a podobné digitálne zariadenia, ktoré máme neustále po ruke. Tak prečo by ste mali venovať pozornosť varovaniam práve teraz? Dôvodom je syndróm fantómového textu.

Závislosť na správach


Prenosnosť a sociálnosť, to sú výrazné rozdiely medzi tradičnou televíziou a moderným tabletom. „Sme neodmysliteľne sociálne organizmy,“ povedal pre time.com doktor Paul Atchley, psychológ na univerzite v Kansase. Sociálne informácie aktivujú systém odmien vášho mozgu. Ten navyše reaguje na obrazové a zvukové podnety. Ide o pozostatok z histórie ľudstva, keď tak mozog reagoval na možné nebezpečenstvo. „Takže niečo ako bzučanie alebo pípnutie alebo blikajúce svetlo spustia tento systém detekcie hrozieb,“ dodal Atchley.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kombinácia náhleho zvukového signálu s implicitným prísľubom novej sociálnej informácií je takmer perfektným a neprehliadnuteľným stimulom, ktorý vašu pozornosť odvedie od inej činnosti. A hoci si myslíte, že len rýchlo skontrolujete novinky a budete pokračovať v práci, môžete sa veľmi mýliť.

„Zakaždým, keď prepnete vaše zameranie z jednej veci na druhú, je tu niečo, čo môžeme nazvať náklady na prepnutie. Váš mozog sa trochu potkne, a vyžaduje si čas, aby sa dostal späť tam, kde bol pred vyrušením,“ doktor Earl Miller, profesor neurovedy na Massachusetts Institute of Technology.

Aj keď to nie je veľký problém, ak robíte niečo jednoduché – omeletu, skladáte oblečenie a podobne – môže to byť problémom, ak sa váš mozog snaží vyriešiť závažný problém. Mozgu môže trvať aj 15 až 25 minút, aby sa dostal k pôvodnej činnosti po tom, čo ste si skontrolovali e-maily. „Nie ste schopní hlboko sa na niečo sústrediť, ak ste každých pár minút rušení. A práve koncentrácia je miesto, odkiaľ pochádzajú najhodnotnejšie poznatky,“ vysvetlil Miller.

Vydržíte bez telefónu?


Navyše podľa Millera práve schopnosť robiť viac vecí naraz, ktorou sa mnoho ľudí chváli, nie je prínosná. Dokonca sú títo ľudia o to roztržitejší. A riešenie? Zdá sa byť jednoduché - keď pracujete na niečom zložitom, vypnite telefón alebo e-mail.

To by mohlo fungovať pre niektorých ľudí. Ale je tu dôkaz, že ako si váš mozog zvykne na kontrolu zariadení každých pár minút, bude s vami bojovať, aby sa pozrel na displej telefónu aj tak. A teda je stále rušený technikou. „Je to niečo, čo sa nazýva syndróm fantómového textu. Myslíte si, že počujete zapípanie upozorňujúce na správu, aj keď tam nie je,“ dodal Atchley.

Kým domnelé správy môžu postihnúť dospelých, Atchley hovorí, že tento jav je do značnej miery bežný medzi ľuďmi vo veku do dvadsať rokov, ktorí ani nepoznajú svet bez smartfónov. Dokonca aj keď nechcete počuť fiktívne upozornenia, môžete sa často pristihnúť, ako reflexívne chcete každých pár minúť skontrolovať svoje zariadenia, aktualizovať novinky a podobne.

ODPORÚČAME AJ:
POZOR: Toto robia vysoké podpätky s vašimi nohami
Civilizovaná strava obmedzuje črevnú mikroflóru, zdravší sú Papuánci
Preháňate to s emóciami? Možno ste to zdedili po rodičoch
Chcete žiť dlhšie? Jedzte viac syra

Komentáre