Zdravie

Otehotnenie nemusí byť jediným následkom sexu bez kondómu

"Nechránený sex so sebou nesie viaceré riziká. Otehotnenie, sexuálne prenosné ochorenia a vaginálne infekcie. "

Zuzana Lobotková, 24. apríla 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Austrálski vedci majú na konte štúdiu, v ktorej sa snažili vysvetliť, prečo sex bez kondómu drasticky zvyšuje riziko rozvoja vaginálnej infekcie u žien, aj keď inak dbajú na prevenciu. Sex s mužským partnerom narúša veľmi citlivú rovnováhu baktérií vo vagíne.

Narušená rovnováha?


Zdravá ženská vagína má zvyčajne vyššiu hladinu jedného kmeňa prospešných baktérií oproti ostatným. To pomáha predchádzať infekciám, napríklad aj bakteriálnej vaginóze. Niektoré štúdie ukázali, že čisto progesterónové antikoncepčné tabletky dokážu udržať rovnováhu baktérií vo vagíne stabilnú.

Avšak, nová štúdia z Austrálie varuje, že sex bez kondómu podporuje množstvo dvoch druhov baktérií, ktoré súvisia s bakteriálnou vaginózou. A to až do takej miery, že je takmer nemožné udržať hladinu baktérií pod kontrolou. Sex s novým partnerom je popri tom ďalším rizikovým faktorom.

Vo vagíne sa nachádza päť roznych kmeňov baktérií, pričom typy Lactobacillus sú zvyčajne najpočetnejšie zastúpené. Všeobecný predpoklad medzi odborníkmi na pohlavné zdravie znie, že najzdravšie je, keď prevláda kmeň baktérií L. crispatus. Tieto baktérie pomáhajú udržať zdravé pH v intímnej oblasti, rovnako ako bojujú s kvasinkami a vírusmi ešte predtým, než sa v tele usadia. A štúdie potvrdzujú, že ženy s vyšším množstvom L. crispatus baktérií majú nižšie riziko infekcií, vrátane HIV.

Nenechajte sa rozhodiť


Pravdou však je, že rovnováhu je ľahké “rozhodiť” - spermiami alebo menštruáciou, ktoré dokážu zredukovať počet prospešných baktérií, čo umožní baktériám spôsobujúcim bakteriálnu vaginózu, aby sa v intímnych partiách množili.

Nová štúdia z univerzity v Melbourne poukázala na to, že sex bez kondómu s novým partnerom značne podporuje nárast množstva dvoch nebezpečných baktérií: Gardnerella vaginalis a Lactobacillus iners. Vedci sa v tejto štúdii pozreli na bakteriálne prostredie v telách 52 žien v priebehu jedného roka. Tieto ženy si každé tri mesiace odobrali výterom vzorku z vagíny a viedli si záznamy o sexuálnych aktivitách, rovnako aj o tom, či počas sexu použili kondóm.

Ženy, ktoré mali nechránený sex s novým partnerom skončili s vyššou koncentráciou baktérií Gardnerella vaginalis a Lactobacillus iners, ako ženy, ktoré boli v stálych dlhšie trvajúcich vzťahoch. Vedúca výskumu Lenka Vodstrcilová tvrdí, že výsledky naznačujú, že sa pohlavným stykom prenášajú väčšie množstvá baktérií. To len potvrdzuje predchádzajúce štúdie, ktoré sex bez použitia kondómu prepojili s bakteriálnou vaginózou. Práve toto zistenie by mohlo dopomôcť k lepšiemu porozumeniu diagnózy.

Bakteriálna vaginóza je najbežnejší typ vaginálnej infekcie u plodných žien. A predsa, 120 rokov po prvom odhalení tejto diagnózy sú stále zmätení, hoci ju aspoň raz za život dostane až 30 percent žien. K vaginóze dochádza, keď nastane zmena v rovnováhe vaginálnych baktérií. Spôsobuje nezvyčajný vaginálny výtok, no nie svrbenie či nepríjemné pocity. Výtok môže byť biely alebo sivý, riedky a tekutý, sprevádzaný zápachom. No až polovica prípadoch je bez akýchkoľvek prejavov.

Liečba zvyčajne zahŕňa antibiotiká alebo gél, ktorý si aplikujete do vnútra intímnych partií. Okrem chráneného sexu s použitím kondómu dokáže tomuto ochoreniu zabrániť aj udržiavanie čistoty aj u mužského partnera, najmä v oblasti okolo predkožky.

ODPORÚČAME AJ:
Salmonelóza je pri vyšších teplotách aktuálnou témou. Ako sa chrániť?
Viete, ako správne vybrať prisatého kliešťa?
Hemofíliu prenášajú ženy, no trpia ňou mužskí potomkovia




Komentáre