Zdravie

Hemofíliu prenášajú ženy, no trpia ňou mužskí potomkovia

" Hemofilici sa pri svedomitej liečbe dožívajú veku ako zdraví ľudia. "

TASR, 22. apríla 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Na Slovensku žije podľa štatistík asi 600 hemofilikov, z toho asi 130 detí. Ide o pacientov, ktorým sa ťažko zráža krv. Komplikovanejším diagnózam môže hroziť pri zanedbaní poranenia aj smrť. Vykrvácať môžu i z malých rán a poranení. Ku krvácaniu u niektorých dochádza i spontánne.

Dôležité je poctivo dodržiavať liečbu


Hemofília je nevyliečiteľná a zväčša vrodená, no pacientom pomáha liečba. Tá je napríklad sprostredkovaná pravidelnými injekčnými dávkami faktoru zrážanlivosti, možno si ju aplikovať i doma. Hemofilici sa pri svedomitej liečbe dožívajú veku ako zdraví ľudia. V minulosti tomu tak nebolo.

Ochorenie prenášajú ženy a trpia ňou mužskí potomkovia rodiny. Sčasti ho môžu prenášať i matky, v ktorých rodine sa predtým ochorenie neobjavilo.

"Hemofília nemusí byť zistená včas, ak je forma iba mierna alebo ľahká. Môže byť teda diagnostikovaná počas komplikácie pri operácii," povedala Angelika Bátorová, vedúca Národného hemofilického centra. Ľudí s ťažkou formou tohto ochorenia diagnostikujú lekári už počas prvých mesiacov života, pri novorodencoch môže totiž dôjsť k závažným krvácavým stavom.

Choroba sa môže prejaviť už v detstve. Foto: TASR/Oliver Ondráš


ODPORÚČAME TIEŽ: Prečo je ťažšie otehotnieť vo vyššom veku? Kvôli chaosu v bunkách

Rýchla pomoc je základom prežitia


Dôležitú úlohu v živote hemofilikov zohrávajú okrem liečby i blízki, priatelia či kolegovia, ktorí dokážu v prípade potreby poskytnúť prvú pomoc a podať liek. "Pacientom s ťažším typom tohto ochorenia hrozí totiž riziko vykrvácania a rýchla prvá pomoc je pre nich základnou podmienkou prežitia," upozornil predseda Slovenského hemofilického združenia (SHZ) Jaroslav Janovec.

Hemofilik by mal mať pri sebe stále liek zabraňujúci vykrvácaniu, preukaz s upozornením a kontakt na ošetrujúceho hematológa, ktorý ukáže na potrebu špeciálnej nemocničnej starostlivosti. Zavolať záchranárov je vhodné i v prípade, ak sa pacient udrie, no nevidno na ňom žiadne vonkajšie zranenia a nesťažuje sa na bolesti.

Hematológa treba kontaktovať v prípade, ak ide o väčšie zranenie. Dokáže zabezpečiť adekvátnu liečbu krvácania. Vnútorné krvácanie môže byť pre hemofilikov životunebezpečné a včasné podanie lieku ešte pred prevozom do nemocnice je neraz život zachraňujúce.

Pri hemofílii si šport zakázať nemusíte, vhodné je napríklad plávanie. Foto: TASR


ODPORÚČAME TIEŽ: Maratón pod dve hodiny? Čoskoro to môže byť realitou

Vhodne zvolený šport pomáha


Zakázať si šport nie je podľa Janovca rozumné, pretože hemofilikom prospieva. Pravidelným cvičením možno predchádzať výskytu krvácavých príhod. Janovec však neodporúča kontaktné športy, kolieskové korčule či zjazdové lyžovanie. Za vhodné označil plávanie, bicyklovanie, turistiku a mierne posilňovanie.

"Vhodné cvičenie dokáže udržať svaly dostatočne pevné a pružné, aby mohli pred krvácaním chrániť ohrozené kĺby. Pohyb zároveň dokáže regulovať telesnú hmotnosť, ktorá riziko krvácania zvyšuje," upozornil. Miera opatrnosti je však podľa neho nutná. SHZ už roky organizuje napríklad pre takto choré deti letné tábory.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zahoďte pyžamo a uložte sa do postele na Adama
Lekári vedia vypnúť prejavy Parkinsonovej choroby stimuláciou mozgu
Prsné implantáty so sebou nesú riziká. Poznáte ich?
Štyri prírodné liečivá, ktoré sú v skutočnosti škodlivé

Komentáre