Zdravie

Nežiaduce tehotenstvo? Päť vecí, ktoré ste o potrate netušili

"Vedeli ste, že až 15% tehotenstiev končí potratom?"

Tomáš Kušnír, 7. augusta 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do dvanástich týždňov


Rozmýšľali ste nad tým, prečo vám vaša priateľka oznámila radostnú novinu o bábätku až v druhom trimestri? Spravila tak preto, lebo väčšina potratov sa udeje do dvanástich týždňov. Vo všeobecnosti je potrat definovaný ako strata bábätka do dvadsiatich týždňov.

Raz a dosť?


To, že ste prežili tento nepríjemný zážitok, akým potrat istotne je, neznamená, že sa vám to nemôže stať znova. Mnoho žien má po potrate deti, ale sú aj také, ktoré s tým majú veľký problém a musia prežiť viacero potratov, kým sa dočkajú vytúženého dieťatka. Pozor treba dať aj na "neškodné" riešenia v podobe tabletiek po.

Nemusíte o tom vedieť


"Potratiť môžete do desiatich dní a nemusíte to ani postrehnúť," tvrdí Dr. Berg, uznávaný americký lekár. Krvácanie si môžete pomýliť s menštruáciou. Aké sú dôsledky potratu? V budúcnosti môžete mať problémy otehotnieť a zvyšujete riziko rakoviny prsníka. Nejde iba o jednoduchý zákrok.

Častejšie, ako si myslíte


Počet potratov každým rokom stúpa. Dôvodom môže byť stres, ekonomická situácia alebo zlý zdravotný stav. Podľa health.com končí 15% tehotenstiev spontánnym abortom, čiže potratom. V dnešných časoch sa ženy môžu dozvedieť o svojom stave veľmi rýchlo a tak môže každé tretie tehotenstvo skončiť potratom.

Váha je dôležitá


Aká je správna prevencia pred potenciálnym potratom? Nebuďte príliš chudá, ale ani tučná. Musíte tiež rátať s tým, že vaša váha sa tehotenstvom rapídne zmení. Chudnutie alebo extrémne prejedanie sa počas tehotenstva vynechajte. Správny jedálny lístok si vytvoríte tak, že budete počúvať svoj telo. Určite nevynechajte strukoviny alebo ovocie. Rôzne konzervy a rýchle jedlá by ste mali obmedziť.

ODPORÚČAME AJ:
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť
Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte
Päť spôsobov, ako ovulácia ovplyvňuje vaše telo
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť

Komentáre