Zdravie

Nápoj pre náruživých športovcov? Cvikľová šťava

"Lekári nám odporúčajú pravidelne cvičiť, ale svaly treba aj správne nakŕmiť, aby neboleli. "

Zuzana Lobotková, 7. augusta 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Šťava z červenej repy by mala dopomôcť k dlhšiemu cvičeniu. Nápoj dodáva kyslík svalom, čo znižuje únavu a bolesti. Výsledky sa vraj prejavia už po dvoch týždňoch pitia šťavy.

Zastavte únavu


Dostatok kyslíka vo svaloch znižuje záťaž na srdce. Vďaka kyslíku lepšie fungujú aj orgány, čo zase podporuje funkciu svalov. To spolu znamená schopnosť dlhšie cvičiť, než sa svaly unavia. Ľudia, ktorí pijú túto červenú šťavu, tiež majú nižší krvný tlak.

Vedci prišli na to, že výhody nápoja spočívajú v obsahu molekúl dusičnanu. Tieto molekuly rozšíria cievy a zvýšia prietoku krvi, a to sú dôležité faktory pre športový výkon. Dusičnan tiež spúšťa rad chemických reakcií v krvi, čo môže zvýšiť množstvo kyslíka v oblastiach tela, ktoré nie sú tak intenzívne napájané.

Rovnako ako červená repa, vysoké koncentrácie dusičnanov obsahuje aj zeler, kapusta a iná zelená listová zelenina, ako je špenát a listový šalát. Stále sa pýtate, prečo piť cviklovú šťavu? Rozšírené ciev znamenajú menšiu spotrebu kyslíka v srdci počas cvičenia – a teda menšiu záťaž.

Dailymail.co.uk priniesol výsledky ďalšej štúdie, ktorá tvrdí, že jedna šálka cviklovej šťavy denne vedie k 17-percentnému poklesu krvného tlaku u ľudí, ktorých trápil príliš vysoký tlak. Môže vás zaujať aj výsledok štúdie, kde muži, ktorí pili pol litra cviklovej šťavy denne, vydržali o 16 percent dlhšie na rotopede, než sa dostali únava, ako muži, ktorí takúto šťavu nepili. Dáte šancu červenej šťave?

ODPORÚČAME AJ:
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť
Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte
Päť spôsobov, ako ovulácia ovplyvňuje vaše telo
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť

Komentáre