Zdravie

Prečo sa muži rýchlo napchávajú a ženy si jedlo vychutnávajú?

"Muži a ženy sa líšia v nespočetnom množstve vecí. Vedeli ste ale, že si rozdielne aj pochutnávajú na jedle, respektíve inak žujú?"

Zuzana Lobotková, 9. marca 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo
Mužov akoby ovládal vlčí hlad, kým ženy si rady jedlo vychutnajú. Kórejskí vedci zistili, v čom je vlastne rozdiel. Muži si odhrýzajú väčšie sústa, a teda rýchlejšie dojedia. Ženy zas jedlo dôkladne prežúvajú, a tak im jedlo zaberie viac času.

Aký ste typ „prežúvavca“?


Výskumníci sa zamerali na 24 mužov a 24 žien. Aby odhalili ich prežúvacie vzory, pripojili im k čeľustiam elektródy a dali im misku ryže. Sledovali veľkosti súst, čas venovaný prežúvaniu sústa, celkový počet prežutí a ako dlho trvalo zjedenie misky ryže.

V týchto oblastiach objavili medzi mužmi a ženami výrazné rozdiely. Muži si dali naraz viac ryže a na prežúvanie vynaložili viac sily. Ženy majú rovnaké žuvacie tempom ako muži, ale každé sústo prežujú viackrát, čo spomaľuje celkový čas jedenia. Rozdiely však nenašli len medzi dvomi pohlaviami, ale aj medzi rôznymi typmi ľudí.

Ľudia typu A prežúvajú veľmi rýchlo. Sú netrpezliví a ambiciózni, čo sa prejavuje aj v rýchlom tempe jedenia. Naopak, typ B sa vyznačuje bezstarostnosťou a trpezlivosťou, čo vidno na pomalšom tempe a vychutnávaní si jedla.

Prečo je to dôležité žuť?


Žuvacie rozdeľuje jedlo na malé kúsky, na ktoré sa môže nachytať viac tráviacich enzýmov, čo pomôže prehĺtaniu a tráveniu. Okrem toho vysiela cez trojklanný nerv signál do mozgu. Ten zase vyšle signál do žalúdka, aby začal tvoriť kyselinu vrámci prípravy na prichádzajúce jedlo.

Žuvanie tiež generuje sliny zo slinných žliaz, ktoré sa miešajú s jedlom. Vďaka slinám má jedlo správnu konzistenciu na cestu tráviacim traktom. Sliny navyše čistia ústnu dutinu od jedla. O prežúvanie sa vedci začali viac zaujímať aj vďaka herečke Gwyneth Paltrow, ktorá vraj každý kúsok jedla prežuje najmenej päťdesiatkrát.

Mozog má vďaka pomalému jedeniu čas komunikovať so žalúdkom, a teda skôr zistíte, že ste sýti. Vďaka tomu zjete menej jedla. Ale doktor Nick Read by to s prežúvaním až tak nepreháňal: „V minulosti bolo nutné prežuť jedlo aj štrnásťkrát, ale teraz stačí počkať, kým intuitívne neucítite, že sa vám sústo podarí bez problémov prehltnúť.“

Ak vás zaujíma, prečo teraz potrebujeme žuť menej, než naši predkovia, odpoveď je jednoduchá. Naša strava je stále mäkšia, a to najmä v prípade spracovaných potravín. Surové ovocie a zelenina, dokonca aj mäso, si naopak vyžadovali intenzívnejšie prežúvanie. Nech už jete čokoľvek, nikam sa neponáhľajte. Veď dôkladné prežúvanie je dôležité a zdravé.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Hudbu počúvajte len hodinu denne, inak môžete ohluchnúť
Má vaše dieťa ADHD? Vieme, ako to zistiť
Transplantácia ľudskej hlavy? Vraj nič nemožné
KONTROVERZNÉ OCHORENIE: Chronickou únavou trpí milión ľudí

Komentáre