Zdravie

Mrzutosť od hladu? Je to reálna vec

"Nie ste sami sebou, keď vám škvŕka v bruchu? Ide o mechanizmus, ktorý vám má zabezpečiť prežitie."

Zuzana Lobotková, 30. októbra 2015 10:00
Foto: TASR
Nemusíte sa báť. Agresivita spôsobená hladom je vlastne mechanizmus potrebný na prežitie. Tento stav má evolučný základ. Brenda Bustillosová, registrovaná diétna sestra z Texas A & M Health Science Center School of Public Health pre dailymail.co.uk uviedla: „Množstvo glukózy k dispozícii pre mozog sa znižuje úmerne k tomu, koľko času ubehlo medzi jedlami. Jedlo je dôležité, pretože, ak je hladina glukózy v krvi príliš nízka, náš mozog spúšťa uvoľňovanie stresových hormónov.“

Glukóza je palivo nášho mozgu. Keď mozog „hladuje“, robí aj z malých úkonov a interakcie medzi ľuďmi niečo nadmieru ťažké. Bez glukózy sa nedá sústrediť a klesá schopnosť premýšľať. „Existuje určitá väzba medzi nedostatkom glukózy, z dôvodu nedostatku príjmu jedla, a obmedzenou sebakontrolou pre reakciách,“ potvrdila Bustillosová.

Hnev v dôsledku hladu je výsledkom kontrolných a regulačných mechanizmov v našich telách. Keď nám chýba jedlo, zažívame fyziologickú reakciu, ktorá vytvára frustráciu. Zrazu je ťažšie kontrolovať hnev a podráždenosť. Ako sa dá s týmto problémom bojovať? Rozdeľte si jedlo do viacerých menších porcií na celý deň. Ideálne si ich zostavte nutrične vyvážené, aby vás jedlo zasýtilo na dlhšiu dobu.

Bustillosová tiež zdôraznila, že je dôležité, aby ste sa aj v strese správne rozhodovali. „Mnoho ľudí sa zameria na veci, na ktoré majú vplyv, ak sú v strese. Najčastejšie sa to premieta do nezdravého stravovania. Riadené uvoľňovanie stresových hormónov je nevyhnutné, ak sa chceme vyhnúť zlým stravovacím návykom," dodala. Takže žiadne utápanie stresu v nezdravých jedlách.

ODPORÚČAME AJ:
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje
Kašeľ je obranným mechanizmom organizmu
Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy
Nakŕmte svoj mozog tými správnymi potravinami

Komentáre