Zdravie

Môžu dychové nástroje poškodiť pľúca? Zistili sme, ako to je

"Trubkári, saxofonista a hráči na gajdy, pozor! Hranie na dychové nástroje môžu poškodiť pľúca."

Zuzana Lobotková, 5. septembra 2016 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván
Ide o vzácny, ale smrteľný prípad, ktorý sa dnes nazýva „gajdové pľúca“, a vyskytol sa u 61-ročného pacienta. Lekári sa domnievajú, že príčinou smrti sú plesne a huby číhajúce vnútri vlhkého vnútra jeho gájd.

Nástroj ako hrozba?


Vyzývajú teda hudobníkov, aby dbali o hygienu svojich nástrojov. Hovorí sa, že nástroje by mali byť pravidelne čistené, aby sa zabránilo hromadeniu kvasiniek a iných škodlivých patogénov. A každý hráč, ktorý zostane bez dychu a rozvíja sa uňho kašeľ, by mal zvážiť, či ich symptómy môžu byť spôsobené práve hudobnou praxou. Zdokumentovaných bolo už niekoľko správ o podobných problémoch pľúc u saxofonistov a hráčov na trombón. Našťastie, v týchto prípadoch príčina bola identifikovaná skoro a pacienti sa zotavili.

Lekári opisujú, že poškodenie pľúc nastane, keď imunitný systém prejde na plné obrátky. Vdychované patogény vyvolajú zápal a neriešenie problému spôsobuje progresívne a ireverzibilné zjazvenie pľúc. Spomínaný 61-ročný muž bol vášnivý gajdista a na svoj hudobný nástroj hral každý deň. Bol chorý niekoľko rokov, s výnimkou niekoľkých mesiacov, keď cestoval do zahraničia a nechal svoje gajdy doma.

Lekári poslali gajdy do laboratória skontrolovať, či ich predtucha bola správna. Keď sa správa z laboratória vrátila, ukázalo sa, že nástroj bol prešpikovaný vlhko milujúcimi plesňami a hubami, ktoré môžu spôsobiť pľúcne problémy. Škody, ktoré už boli napáchané na pľúcach, boli nezvratné. Jeho stav sa zhoršoval a zomrel o niekoľko týždňov neskôr.

Nie len u hudobníkov


Je naozaj smutné, že v tomto prípade bola napáchaná škoda fatálna. Ak môžete diagnostikovať tieto problémy včas a odstrániť spúšťač, potom môžu byť liečené a prognóza je naozaj dobrá. Tieto organizmy sú aj okolo vo vzduchu, ale nie sú zvyčajne na tak vysokej úrovni, aby spôsobili problémy. Podobné problémy môžeme vidieť u ľudí, ktorí pracujú na farmách a sú vystavení napríklad plesnivému senu.

Každý hudobník by mal prečistiť svoj nástroj po každom použití. Vlhkosť môže sídliť vo vnútri a to predsa nechcete. Môže tiež poškodiť nástroj, takže nechránite len seba, ale aj svoje nástroje. Aby sa vám vaša záľuba v hudbe nevypomstila.

Zdroj: bbc.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Nesprávne použitá klimatizácia môže spôsobiť viacero ochorení
Spôsobuje spálené jedlo rakovinu?
Vedci mapovali, ako sa rodičia rozhodujú o očkovaní svojich detí
Môže akupunktúra odvrátiť demenciu?

Komentáre