Zdravie

Môže posilňovňa za to, že priberáte? Budete prekvapení

"Cvičíte, cvičíte a kilá nejdú dole? Aj to je možné, ak sú vaše gény nastavené proti vám. "

Zuzana Lobotková, 15. mája 2015 7:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Možno je to perfektná výhovorka, aby ste nešli do fitka. Niektorí ľudia sú naozaj naprogramovaní tak, aby skutočne po cvičení skôr priberali. Vinníkom sú gény zodpovedné za obezitu. Tento objav by mohol pomôcť vysvetliť, prečo niektorí ľudia nemôžu schudnúť bez ohľadu na to, ako veľmi intenzívne sa venujú cvičeniu.

DNA a chudnutie


Výskumníci z University of Arizona začali tým, že získali vzorky DNA od 84 žien vo veku medzi 30 a 65 rokov. Skontrolovali u nich 21 génov spojených s nárastom telesnej hmotnosti. Dobrovoľníčky, ktoré sa pohybovali vo veľkostiach od štíhlosti až po obezitu, potom boli pod dohľadom. Vedci sledovali, ako sa im darí po tvrdom 75-minútovom tréningu, ktorému sa venovali trikrát týždenne.

Ženy sa stravovali ako obvykle, no napriek tomu niektoré po sledovanom období dokonca videli na váhe vyššie čísla. Naopak, ženy s malým počtom génov obezity schudli. Avšak, mať niektoré gény neznamená, že nemôžete schudnúť. Jednoducho to ide o niečo ťažšie.

Nie je jasné, prečo má naše DNA vplyv na účinky cvičenia. Jedna z možností je, že ľudia s génmi obezity sa po tréningu cítia hladnejší. Britskí odborníci tvrdia, že aeróbne cvičenie, ako je jogging, jazda na bicykli a plávanie, je na chudnutie lepšie než silový tréning.

Doktorka Hannah Moirová, športová vedkyňa na Kingston University, pre dailymail.co.uk povedala: „Gény nie sú jediným faktorom podieľajúcim sa na chudnutí. Mať určité gény, neznamená, že nemôžete schudnúť, jednoducho je to o trochu ťažšie.“ Dodala, že cvičenie poskytuje mnoho ďalších výhod, od zníženia krvného tlaku, po psychologickú podporu.

Treba viac cvičiť


Predchádzajúce štúdie odhalili viac ako 30 génov, ktoré ovplyvňujú zvýšenie telesnej hmotnosti. Majú na svedomí všetko od chuti po ukladanie tukov. Jeden z najlepšie preštudovaným sa nazýva FTO a nesie ho v sebe viac ako polovica populácie. Majú vyššiu šancu na obezitu a denne prijmú omnoho viac kalórií. Pri FTO géne sa tuk ukladá v oblasti brucha.

Doktor Yann Klimentidis povedal: „Keby nič iné, myslím si, že naša štúdia ukazuje, že ľudia by sa mali zapojiť do viac, nie menej, fyzických aktivít. Ľudia s vysokým genetickým rizikom to potrebujú podstatne viac, než tí s nižším genetickým rizikom obezity.“ A odporúčané aktivity? Strečing, cvičenie so závažiami a činkami, ale aj kardio ako je spomínané plávanie a bicyklovanie.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Genetické tajomstvá mamutov odhalené: Toto ste o nich netušili
Šieste masové vymieranie živočíchov začalo,toto je najohrozenejších 15
VIDEO: Tajný život pánd ukázal, čo má pre ne špeciálny význam
Negatívne myšlienky vás môžu zničiť. Zbavte sa ich

Komentáre