Zdravie

Mohla by tekutá strava zvrátiť diabetes? Zistili sme, ako to je

"Vedci neustále hľadajú spôsob, ako uľahčiť život pacientom s cukrovkou. Mohla by nízkokalorická tekutá diéta predstavovať riešenie?"

Zuzana Lobotková, 5. augusta 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Znížiť potrebné množstvo liekov a uľahčiť život. Už predchádzajúci výskum ukázal, že veľmi nízkokalorická strava môže potenciálne zvrátiť cukrovku 2. typu u ľudí, ktorým chorobu diagnostikovali v predchádzajúcich štyroch rokoch. Ako to ale funguje?

Prinesie menej kalórií zdravie?


V skoršej štúdii na univerzite v Newcastli jedenástim pacientom nariadili osemtýždňovú nízkokalorickú diétu – dostávali polievky, kokteily a neškrobovú zeleninu, ako je brokolica a špenát. Tri mesiace od začiatku diéty malo sedem pacientov hladinu cukru v krvi normálnu a schudli.

Teraz túto metódu skúšajú v Londýne na 90 pacientoch s cukrovkou 2. typu, ktorí ňou trpia desať rokov a musia užívať inzulín. Polovica z nich bude mať stravu zostavenú z polievok a kokteilov, s postupným nasadením bežných potravín. Denný príjem kalórií však bude len 800. Druhá polovica pacientov bude držať štandardnú nízkokalorickú diétu s príjmom 1700 kalórií denne a pravidelným cvičením. Všetci pacienti budú sledovaný počas nasledujúceho roka a ich BMI bude monitorované každý mesiac.

Len pod dohľadom lekárov


Predpoklad znie, že nízkokalorické diéty spôsobujú, že telo spaľuje tuk uložený okolo pečene a pankreasu, ktorý produkuje inzulín. Tento tuk obmedzuje orgány, čo znamená pokles produkcie inzulínu a vzostup hladiny cukru v krvi. Ale ak má telo zrazu menej kalórií, je nútené premeniť tuk na energiu. V dôsledku toho sa orgánové funkcie vrátia do normálu.

Adrian Brown, špecialista dietológ, sa pre dailymail.co.uk vyjadril, že pacienti v štúdii budú používať špeciálne navrhnuté nízkoenergetické tekuté náhradné potravinové produkty, aby sa zabezpečilo, že dostanú všetky nutričné potreby. „Nízkokalorické diéty by mohli premeniť liečbu diabetu a bez liekov dokonca zvrátiť stav,“ vysvetlil nádej.

Avšak, varuje, že pacienti sa nesmú pustiť do nízkokalorickej diéty bez konzultácie praktického lekára alebo tímu lekárov. Pomôže totiž v boji s nadváhou aj cukrovkou, ale práve hladina cukru v krvi musí byť starostlivo sledovaná, aby nepoklesla až príliš.

ODPORÚČAME AJ:
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť
Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte
Päť spôsobov, ako ovulácia ovplyvňuje vaše telo
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť

Komentáre