Zdravie

Moderná žena vraj nepotrebuje menštruáciu

"Ženy nepotrebujú každomesačnú menštruáciu. Moderná medicína tvrdí, že nie je potrebné, aby sa prejavoval mesačný cyklus."

Zuzana Lobotková, 8. júna 2016 14:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván
Pre väčšinu žien je toto obdobie bežnou súčasťou života. Každý mesiac nežnejšie pohlavie trpí, zažíva nadúvanie, kŕče a podráždenosť, pretože menštruácia trvá niekoľko dní až týždeň. Každá žena prežíva sprievodné príznaky inak – niektoré ľahko, iné s veľkými ťažkosťami.

Bez prestávky


Ale jedna lekára hovorí, že moderná medicína znamená, že ženy nemajú v skutočnosti potrebné to vôbec zažívať. A stále viac a viac žien prechádza k neustálemu užívaniu antikoncepcie, aby sa tomu vyhli. Doktorka Elizabeth Micksová, gynekologička na University of Washington v Seattli povedala: „Všeobecne si myslím, že názory sa menia naozaj rýchlo. Táto potreba mať pravidelný cyklus už viac v našej spoločnosti nie je.“

Pilulka, implantát alebo injekcia. Všetky zmenia hladiny hormónov, takže vajíčka už nie sú uvoľnené z vaječníkov. To znamená, že jej lono neuvoľňuje výstelku každý mesiac v tomto období. Ak sa užíva podľa pokynov, ženy môžu mať menštruáciu aj keď berú pilulky z nasledujúcich dôvodov. Niektoré druhy antikoncepcie sú na 21 dní s hormónmi, a sedem piluliek neobsahuje hormóny vôbec, ale jednoducho pripomínajú žene, aby si ju dala ako súčasť svojej rutiny. Ostatné značky poskytujú iba 21 piluliek a je nutná sedemdňová prestávka.

V tejto dobe sa u nich objaví krvácanie, ktoré sa podobá ich menštruácii. Ale v skutočnosti je umelé - a to v dôsledku odňatia hormónu, skôr než v dôsledku, toho že by maternicová sliznica vylučovala výstelku po ovulácii.

Doktorka Micksová povedala, že pilulky boli navrhnuté týmto spôsobom, pretože ide o historický vtip, keďže vynálezca antikoncepcie bol katolík. Preto sa predpokladá, že ak ženy aj naďalej majú menštruáciu aj pri pilulkách, sú považované za čestnejšie ku katolíckej cirkvi.

Aké sú riziká?


Ale nie je tu žiadny biologický dôvod pre takúto prestávku. Ženy si môžu jednoducho vziať tabletku každý deň, čo znamená, že mnohé nebudú mať menštruačné krvácanie, a teda ani často nepríjemné sprievodné prejavy.

Gynekologička Leila Hannová z Queen Mary Hospital v Londýne súhlasila s pohľadom doktorky Mickovej. Dodala, že niektoré druhy antikoncepcie na hormonálnej báze môžu menštruáciu zmierniť alebo ju úplne zastaviť.

„Ženy ich môžu brať bez prestávky, a to zastaví počet cyklov. Je to absolútne bezpečné, nemá to vplyv na plodnosť,“ uviedla Hannová. V skutočnosti ženy môžu priebežne užívať hormonálnu antikoncepciu po celé roky. Ľudia si myslia, že by to mohlo narušiť ich plodnosť, ale neexistuje žiadny lekársky dôkaz pre tento proces. Je to starý predpoklad.

Tabletka je skôr ochranná ako škodlivá. Avšak, niektoré ženy môžu zažívať krvácanie z maternicovej sliznice, zatiaľ čo iné sa môžu cítiť nafúknuté, ak berú tabletky bez prestávok. Táto metóda teda nemusí sedieť každému, čo priznávajú aj lekárky. A aj keď pilulka zvyšuje riziko krčka maternice a rakoviny prsníka, pretrvanie na hormonálnej antikoncepcii môže pomôcť s inými problémami. Môže zmierniť endometriózu, ktorá je veľmi bolestivá. U žien, ktoré sú anemické, antikoncepcia zastaví nadmerné straty krvi.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť
Odstránené kliešte je možné dať vyšetriť na nebezpečné ochorenia
Sú raňajky základom dňa? Zistili sme, ako to je

Komentáre